2024-25 NBA Sezonunda Oynayacak Türklerin Analizi

Mehmet Y. ULUTAŞ

Yetmiş dokuzuncusu (79.) oynanacak olan NBA sezonu 22 Ekim 2024 tarihinde başlayacak. Her yeni sezon öncesinde yaptığım gibi 2024-25 sezonunda da NBA liginde oynayacak Türk oyuncularımızı sizlere tanıtmak, takımdaki konumlarını, kontrat şartlarını, geçmiş performanslarını, ve önümüzdeki sezona dair beklentileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Üzülerek söylemeliyim ki bu sezonki yazım kısa olacak çünkü yeni NBA sezonunda Cedi Osman (Panathinaikos), Furkan Korkmaz (Monaco) ve Ömer Faruk Yurtseven (Panathinaikos) olmayacak. Onlar artık Avrupa basketboluna katkı yapacaklar. Yeni Türk oyuncu olarak sayılabilecek tek kişi devşirme Adem Bona. NBA resmi sitesinde Nijerya uyruklu olarak geçtiği için bu yazımda kendisine değinmeyeceğim.

Dünyanın en üst basketbol ligi olan NBA’de kalabilmek ve iyi kontratlar alabilmek için çok ve devamlı çalışmak gerekiyor. NBA takımları oyuncularına güzel paralar verir ama karşılığını da almak ister. Örneğin maç kazanınca prim verir ama maç kaybedince, antrenmana geç gelince, yeterince çalışmayınca, düşük performans gösterince, takım arkadaşlarına ve/veya koçlarına uygunsuz davranınca ciddi maddi cezalar verir. Kısacası kimsenin yeri garanti değildir.

Önümüzdeki sezon artık sadece iki basketbolcumuz NBA’de boy gösterecek. Gelin bu oyuncularımıza beraberce bir göz atalım.

Alperen Şengün

Takımı: Houston Rockets

NBA Tecrübesi: 3 Sene

Kontrat Bitiş Tarihi: 2026 Yazı

Kazancı (Brüt): 5.424.654 $ (2024-25), 7.621.738 $ (2025-26)

Takımdaki Konumu ve Beklentiler: Alperen Şengün geçtiğimiz sezon en çok takip edilen Türk oyuncumuz oldu. Takımında düzenli olarak ilk beş oynuyor. Bu yaz Houston Rockets takımı Alperen’i kesebilecek başka bir pivot almadı. Bu da çok yatırım yaptığı Alperen’e güvendiğinin, kolay kolay bırakmayacağının ve uzun süreli ve dolgun ücretli yeni bir mukavele imzalayacağının göstergeleri. Alperen Şengün’ün çaylak kontratı 2024-25 sezonu sonunda bitecek ve Alperen “restricted free agent” olacak. Eğer kabul ederse 2025-26 yılında alacağı ücret belli. Ama etmez ve başka bir takımdan daha iyi bir teklif alırsa Houston Rockets’ın o rakamın aynısını verip Alperen’i takımda tutma hakkı var. Alperen Şengün ligin en gözde pivotlarından biri olduğu için taliplisi çok. Önümüzdeki sezon sonunda kadrosuna çok iyi bir pivot eklemek isteyen takımların listesinde olacağı muhakkak.

Onuralp Bitim

Takımı: Chicago Bulls

NBA Tecrübesi: 1

Kontrat Bitiş Tarihi: 2026 Yazı

Kazancı (Brüt): 1.891.857 $ (2024-25), 2.221.677 (2025-26)

Takımdaki Konumu ve Beklentiler: Onuralp Bitim geçen sezonun sonlarına doğru Chicago Bulls takımı ile iki (2) senelik mukaveleye imza attı. Artık rotasyon oyuncusu haline gelmişti. Ama kısa bir süre sonra bir talihsizlik yaşadı ve gözlerinden ameliyat oldu. Kontratında Chicago Bulls takımının yeni sezonun başladığı güne dek Onuralp’i serbest bırakma (waive) hakkı var. Eğer serbest bırakma hakkını kullanmaz ise Onuralp’e kontrat gereği 350.000 $ garanti ücret ödemek ile yükümlü olacak. Onuralp’in tam sağlığına ve performansına kavuşması için Chicago Bulls onu G Ligi’ndeki takımı olan Windy City Bulls’a gönderebilir. Onuralp’den bir an önce sağlığına, sonra formasına kavuşmasını ve Chicago Bulls takımında yerini sağlamlaştırmasını bekliyoruz.

İki oyuncumuza da sakatlıklardan uzak, yüksek başarılı ve bol şanslı bir sezon geçirerek bayrağımızı dalgalandırmaya devam etmelerini diliyorum.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.