Bankanın kredi borçlarına getirdiği ödeme kolaylığı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Çağlar, bireysel ve ticari kredilerde bankacılık imkanları çerçevesinde ödeme kolaylığı sağlandığını, sübvansiyonlu tarım kredilerinde ise hükümetin kararname çıkararak vadeleri uzattığını belirtti.
Bankanın kullandırdığı toplam kredinin yüzde 50'sinin bireysel, yüzde 25'inin tarım, yüzde 25'inin de KOBİ kredisi olduğunu belirten Çağlar, şimdiye kadar 3,9 milyon kişiye 13,7 milyar liralık bireysel kredi kullandırıldığını söyledi. Geçen yıl haftada ortalama 244 milyon lira bireysel kredi açıldığına işaret eden Çağlar, “kredi kartları hariç, bireysel kredilerde lider konumda olduklarını” ifade etti.
Mevduatın vade yapısı nedeniyle kredi vadelerinin uzatılmasının bankanın pasif yapısını olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soru üzerine, bilançoda olumsuz bir etki beklemediklerini belirten Çağlar, faiz indirimi konusunda da şu açıklamada bulundu:
“Merkez Bankası'nın faiz indirimine başladığı dönemde, mevduat faizleri yüzde 20-25 düzeyindeydi. O zaman 3-6 ay vadeli mevduat, şimdi yüzde 12-13 faiz ile yenilendi. Bu nedenle o dönemde Merkez Bankası'nın faiz indirimi, bankalar tarafından hemen kredilere yansıtılamadı. Şimdi mevduatın maliyetindeki düşüşe de bağlı olarak Merkez Bankası'nın faiz indirimleri kredilere yansıtılabiliyor. Bu nedenle bilançoya olumsuz etkisi olmayacaktır. Belli bir kar marjı korunursa faizleri indirmek mümkün olacaktır.”
Çağlar, Ziraat Bankası'nın faiz indiriminin diğer bankalara etkisi ile ilgili bir soru üzerine de “sektörde hareketlenme beklediklerini” belirterek, şöyle devam etti:
“Bugün dünya ekonomilerinin genel sorununa bakıldığında küresel kriz, diğer gelişmiş ülke ekonomilerini olduğu gibi Türkiye ekonomisini de etkiliyor. Türkiye ekonomisini etkilerken, farklı segmentleri etkileyeceği ifade edilmişti.
Bu süre içerisinde reel sektörün en büyük sorunu krediye erişememekten ziyade talebin ortadan kalkması şeklindeydi. Dolayısıyla bizim yaptığımız şok faiz indirimini, potansiyel bekleyen çiftçilerin hem rahatlaması açısından hem de Türk ekonomisinin yeniden ivmelendirilmesi açısından çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz.
Türk bankacılık sektörünün bir anlamda lokomotifi görevini görüyoruz. Özellikle 71 ilde bireysel kredilerde lider konumdayız. Şu anda ihtiyaç kredilerinde açık ara öndeyiz. Bizim faiz oranlarımızdaki şekillenmeleri, çok kısa bir sürede sektör de takip etmek durumunda kalıyor. 2001'de de bankacılık sektörü kredi üretmekte zorlanıyordu. O zaman olduğu gibi şimdi de benzer ivmelendirmenin başlangıcı biz olmak istiyoruz.”
TÜKETİCİ KREDİLERİNDE CANLANMA
Can Akın Çağlar, ekonomik kriz nedeniyle bireysel kredi kullanımında meydana gelen değişikliklere ilişkin bir soru üzerine, geçen yıl haftada ortalama 244 milyon lira olan bireysel kredi kullanımının, bu yılın ilk 2 ayında haftalık 7 milyon liraya kadar düştüğünü, ancak son açıklanan vergi indirimleri ile birlikte 26-30 milyon liraya çıktığını bildirdi.
Çağlar, “biz bireysel krediler konusunda bir barometreyiz. Ekonomideki, talepteki trendi görebiliyoruz. Son günlerde önemli hareketlenme hissediyoruz. Haftalık 2 milyon lira taşıt kredisi kullanılıyor” dedi.