Yurtdışından gelen öğrenciler burs için sınanacak

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani Kemal Yurtnaç, yurtdışından gelerek Türkiye'de burslu ögrenim görecek ögrencilerin seçiminde objektif olarak ÖSYM tarafindan yapilan bir sinavi esas aldiklarini, ögrencilerin 24 Nisan'da yapilacak

AA muhabirine konuyla ilgili bilgi veren Yurtnaç, 1992 yilindan beri yurtdisindan Türkiye'ye egitim için burslu olarak 15 bin kadar ögrencinin geldigini halen Türkiye üniversitelerinde ögrenim gören ögrenci sayisinin ise 15 bin oldugunu kaydetti.
Burslu ögrencilerin seçiminde baskanliginin yetkilendirildigini söyleyen Yurtnaç, yurt disindan burslu olarak Türkiye'ye gelecek ögrencilerin sayisinin bu yil 3 bin 600 kadar olacagini söyledi.

Lisans yüksek lisans ve doktora ögrencisi olacak bu kisilerin Türkiye'de devletin verdigi bursla egitimlerini tamamlayacaklarini ve ülkelerine döneceklerine isaret eden Yurtnaç, burslu ögrenci adaylari için 24 Nisan'da 15 ülkede 20 merkezde sinav yapilacagini bildirdi.

Sinav için 8 Nisan'da müracaat süresi bitecegini kaydeden Yurtnaç, sunlari söyledi:
"Biz özellikle bu ögrenci gelislerinde sinavi esas aldik. Önceden kurullar gidiyor, seçiyor ve seçilen ögrenciler burada burs hakki kazaniyordu. Ancak baktik ki basarilar yüzde 15-30 arasinda gidiyor. Kimse kamu kaynaklarini bu kadar rahat harcama hakkina sahip degil. Biz kamu kaynagini harciyoruz, ayni zamanda vicdanen ve hukuken hesap verecegiz. Ülkemizde de basarili olabilecek, okumaya niyetli, Türkiye'de okuyup ülkesine dönüp hizmet eden, bizler ve onlar arasinda köprü görevi görebilecek insanlara ihtiyacimiz var. Bu yüzden objektif olarak ÖSYM tarafindan yapilan bir sinavi esas aldik 24 Nisan'da yapilacak ve sonuçlarina göre yerlestirilecekler."

-ÜNIVERSITELERIN TANITIMI IÇIN BROSÜR BASILDI-

Yurtnaç, bu yil ilk kez Rusça Arnavutça gibi çesitli dillerde Türkiye'deki üniversiteleri ve egitim sistemini tanitan 5 bin brosür bastirdiklarini da belirterek, "Türkiye'nin bölgesinde bir egitim merkezi olmasini istiyoruz. Su anda dünyadaki üç milyon ögrencinin yüzde birinden daha asagi oranda bir ögrenciyi kabul ediyoruz, bunu daha yukarlara çikarmayi hedefliyoruz. Yabanci ögrencilerin Türkiye'ye gelisleri ve buradaki yasamlarinin daha rahat olmasi için gerekli tedbirleri aliyoruz" seklinde konustu.

 

AA.
 

Eğitim Haberleri