Diyanet, kadın vaizelere pozitif ayrımcılık da uygulayacak. Yeterli sayıda başvuru olmaması halinde kadınlar yazılı sınavdan muaf tutulacak. Kadın görevliler, gittikleri ülkelerde kadınları dini konularda bilgilendirecek ve Kuran-ı Kerim öğretecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı, yurtdışındaki vatandaşların taleplerini karşılamak üzere imam-hatip, hafız ve vaiz alacak. Yurtdışından gelen talep doğrultusunda kadın vaizeleri de görevlendirecek olan Diyanet, Avrupa ülkeleri, Amerika, Japonya, Avustralya, Kanada ve Türk Cumhuriyetleri'ne personel gönderecek.
Din görevlilerinde yabancı dil şartı arayan Diyanet, adayları İlahiyat Fakültesi, Yüksek İslam Enstitüsü, İlahiyat Meslek Yüksek Okulu, Açık Öğretim Fakültesi İlahiyat Ön Lisans mezunu olan veya İmam
Hatip Lisesi mezunu olup İlahiyat alanı dışında 4 yıllık bir lisans programını tamamlayanlar arasından seçecek.
Yurtdışındaki vatandaşlara sunulan dini, sosyal ve kültürel hizmetleri daha etkin ve verimli hale getirmek amacıyla personel arayışına giren Diyanet, dini gelişmeleri takip edecek, görev alacakları ülkelerdeki yerel halk ve makamlarla yapıcı diyalog kuracak personelleri seçecek.
Adaylar bulundukları bağlı birimlere, müftülüklere ve eğitim merkezi müdürlüklerine 27 Mart 2009 Cuma günü mesai saati sonuna kadar müracaat edebilecek. Diyanet, sınav konularını da şöyle belirledi:
"Kuran-ı Kerim (ayet meali), tefsir ve hadis usulü, hadis (Riyazu's-Salihin), Peygamberimizin hayatı, İslam medeniyeti tarihi, İslam ilmihali, güncel dini meseleler, İslam'a giriş, yaşayan dinler tarihi, milli tarih ve coğrafya gibi alanlarla, Açık Öğretim Fakültesi İlahiyat programında okutulan: İslam dininin temel kaynakları, ana konularıyla Kuran, İslam düşünce tarihi, dine yeni yaklaşımlar ile din hizmetlerinde iletişim ve halkla ilişkiler kitaplarının içeriği, Kuran-ı Kerim (tecvid kuralları ve uygulaması, maharic-i huruf, ezber olarak Yasin, Mülk, Fetih, Hucurat, Rahman ve Amme cüzü süreleri), temel İslam bilimleri (ana konularıyla Kuran, meal, Kuran yolu tefsiri, tefsir ve hadis usulü, hadis (Riyazu's-Salihin), İslam ilmihali, İslam dininin temel kaynakları, güncel dini meseleler, Peygamberimizin hayatı, İslam medeniyeti ve düşünce tarihi), Diyanet İşleri Başkanlığı yapısı ve hizmet alanları, Başkanlığımız yayınları, İslam'a giriş seti, yaşayan dünya dinleri, dinlerarası diyalog, hitabet, din hizmetlerinde iletişim ve halkla ilişkiler, Avrupa ile Avrasya'nın aktüel ve sosyo-kültürel yapısı, milli tarih ve coğrafya ile genel kültür."
Kadın vaizelere pozitif ayrımcılık
Diyanet, yurtdışında görevlendireceği kadın vaizelere pozitif ayrımcılık uygulayacak. Yeterli sayıda başvuru olmaması halinde kadınlar yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Mesleki ehliyet sınavını yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı yapacak olan Diyanet, yurtdışı teşkilatının acil bayan din görevlisi ihtiyacı ile bu sınava başvuran bayan adayların sayısının az olması durumunda kadın adayları doğrudan sözlü mülakata alacak. Kadın görevliler, gittikleri ülkelerde kadınları dini konularda bilgilendirecek ve Kuran-ı Kerim öğretecek. Seçilen personelden uzun süreli yurtdışında görevlendirilecek olanların görevlendirilme süresi 1 yıl olacak.
Görevlerinde başarılı olmaları halinde bu süre her defasında birer yıl olmak üzere ilgi kanun ve karar hükümlerinde belirtilen süre kadar uzatılabilecek. Ancak, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu, olumsuz davranışları ve başarısızlıkları tespit edilen yurt dışında görevlendirilmiş din görevlilerini, sürelerine bakılmaksızın geri çağırmaya yetkili olacak.
Kısa süreli personelin görevlendirilme süresi ise Ramazan ayı veya 3 aydan 1 yıla kadar olup, görevindeki başarı durumuna göre en fazla 2 yıla kadar uzatılabilecek.