125 kişiye bu yolla 'Schengen vizesi' alarak yaklaşık 500 bin Euro kazanan şebekenin 28 elemanı adliyeye sevk edildi.
Yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlara para karşılığında sahte belgeler düzenleyerek 'Schengen vizesi' düzenledikleri ileri sürülen 28 kişi adliyeye sevk edildi. 'Göç' operasyonu kapsamında yakalanan şebekenin, bir öğretmen aracılığıyla folklor ekibine dahil ettiği kişileri yurtdışına kaçırdığı anlaşıldı. Şebeke üyelerinin şimdiye kadar 125 kişiyi sahte evrakla yurtdışına çıkardığı tespit edildi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bazı kişilerin para karşılığında sahte belge düzenleyerek yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlara vize aldıklarını belirlemesi üzerine bir çalışma başlattı. Mali polisin yaklaşık 11 ay süren çalışması sonucu Cumhuriyet Savcısı Mehtap Ögeç'in talimatıyla 'Göç' adı verilen operasyon düzenlendi. Ankara, Adana, Gaziantep, Nevşehir, Hatay ve Aydın'da düzenlenen eşzamanlı operasyonlarda 36 kişi göz altına alındı. Liderliği S.Ü. ile V.Ç.'nin yaptığı şebeke üyelerinden 28'i, emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.
Zanlıların polisteki ifadelerinde, yasal yollardan AB ülkelerine gitmek isteyen ancak Schengen vizesi almak için büyükelçiliklerce istenen şartlara sahip olmayan ya da pasaportları büyükelçiliklerce reddedilen vatandaşların, 4-5 bin Euro karşılığında düzenledikleri sahte belgelerle vize almalarını sağladıkları tespit edildi.
Şüphelilerin sahte evraklarla vatandaşları Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya ve Macaristan gibi kolay vize veren ülkelere gönderdikleri öğrenildi. Şebekenin yurtdışına gönderdiği vatandaşları, buralardaki bağlantıları aracılığıyla TIR konteyneri, taksi-dolmuş veya tren gibi araçlarla gitmek istedikleri diğer AB ülkelerine yasal olmayan yollardan geçirdikleri anlaşıldı. Zanlıların bu yolla yaklaşık 500 bin Euro haksız kazanç elde ettiği kaydedildi. Şebeke üyeleriyle birlikte farklı şahıslara ait 59 pasaport, çok miktarda tanzim edilmemiş sahte vize, vize pulu güvenlik şeritleri, sahte avukat kimlik belgesi, sahte sürücü belgeleri, sahte nüfus cüzdanları, sahte üniversite ve lise diplomaları, çeşitli bankalara ait tanzim edilmemiş banka hesap cüzdanları, sahte kimliklerle alınmış banka kredi kartları, vesikalık fotoğraflar, değişik şirketlere ve resmî kurumlara ait sahte bilgi ve belgeler, ATO'ya ait şirket bilgi dökümleri ile sahte belge hazırlamada kullanılan çok sayıda bilgisayar malzemesi ve 16 adet ecstacy hap ele geçirildi.
Emniyette sorgulanan zanlılardan Batıkent'te bir okulda öğretmenlik yaptığı öğrenilen Hüseyin G.'nin, çalıştırdığı halk oyunları ekibi aracılığıyla AB ülkelerinde düzenlenen festivallere katıldığı, para karşılığında ekip üyesi olarak gösterdiği çok sayıda vatandaşı da yurtdışına götürdüğü kaydedildi. Zanlıların ayrıca yurtdışına yasadışı yollardan çıkan terör örgütü üyelerine gittikleri ülkelerde siyasi iltica yapabilmeleri için gerekli olan ve 'Türkiye'de arandıklarını gösteren' belgelerin sahtelerinin de bilgisayar ortamında hazırlandığı, ancak henüz kullanılamadığı belirtildi.
Zaman