İstanbul 2'nci Tüketici Mahkemesi, yurtiçi telefon görüşmesine yurtdışı tarife uygulayan GSM şirketini haksız buldu.
Çanakkale Gökçeada'da bulunduğu sırada, annesinin üzerine kayıtlı telefonla yaptığı konuşmalara yurtdışı tarife uygulanan Zeynep Duran, 453 liralık borç çıkarılması nedeniyle Ümraniye Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu.
Hakem Heyeti, tüketici aleyhine yapılan işlemin "ayıplı hizmet" olduğuna karar verirken, 453 lirayı iade etmek zorunda kalan GSM şirketi ise kararın iptali için soluğu mahkemede aldı.
YURTDIŞI TARİFE UYGULANAMAZ
Yaklaşık bir yıl süren davada İstanbul 2'nci Tüketici Mahkemesi, GSM şirketinin Hakem Heyeti'nin kararına yaptığı itirazı reddetti. Mahkemenin gerekçeli kararında davalı tüketicinin hattının uluslararası dolaşıma açık olduğu ancak tüketicinin hattını yurtdışında kullanmadığı, Gökçeada'da bulunduğu dönemde cihazın Yunanistan operatörleri üzerinden hizmet verdiği ve bu nedenle de faturaya yurtdışı tarifelerin yansıtıldığının anlaşıldığı belirtildi.
Kararda, "GSM hizmeti sunan kurumlar, sınır bölgelerinde hattı kullanan tüketicilerin benzer durumdan etkilenmemeleri için önlemler almak, tüketicileri uyarmak ve mağduriyetlerine yol açmamak durumundadırlar. Cihazını ülke içerisinde kullanan tüketiciye hangi gerekçe ile olursa olsun yurtdışı görüşme tarifesinin uygulanması hukuki değildir" denildi.
"İNTERNET SİTEMİZDE UYARI VAR"
GSM şirketi ise savunmasında, resmi internet sitesinde "sınır bölgelerimizde (Kilis, Hatay, Mardin, Nusaybin, Edirne, İzmir, Kuşadası, Kaş vb) hattınız uluslararası dolaşıma açıksa ve cihazınızın şebeke ayarında otomatik seçiliyse hattınızın yabancı (yurtdışı) operatörlerin şebekesi üzerinden çağrı alma/başlatma olasılığı doğabilir. Bu durumda uluslararası dolaşımdaymış gibi ücretlendirilirsiniz. Bu durumu önlemek için cihazınızın üzerinde manuel şebeke seçimi ayarı yapmanız gerekir" uyarısının bulunduğunu bildirdi.