Yunanistan için çok sert önlemler

Yunanistan için bugün karar verecek olan Euro Bölgesi liderlerinin istekleri basına sızdı

Euro bölgesi maliye bakanlarının Brüksel'deYunanistan borç krizi üzerine yaptıkları toplantıda, yeni bir kurtarma kredisi anlaşması yapılabilmesi için Yunanistan'ın ekonomik sistem ve kamu finansmanı reformu için daha sert önlemler alması istendi.

Reuters tarafından ele geçirilen taslak Cumartesi gecesi tartışıldı.

Euro bölgesi kaynakları taslağın değişikliğe uğrayacağını düşündüklerini ve ayrıca bakanların Yunanistan'a önerilenlerden başka önlemler alnması konusunda baskı yaptıklarını söyledi.

Taslakta Eurogroup'un, üç yıllık ESM istikrar desteği karşılığında net bir takvim temelinde Yunan makamlarının öngörülen ek önlemleri taahhüt etmesininin 'memnuniyetle' karşılayacağı belirtilirken IMF'nin de sürece tam katılımı isteği yinelendi.

İşte Avrupa'nın masaya koyduğu şok maddeler:

- Katma Değer Vergisi acilen artırılacak

- Bağımsız bir ulusal istatistik ajansı kurulacak

- 2018 yılına kadar orta vadeli faiz dışı fazla hedefi ile uyumlu olarak GSYH'nin yüzde 3,5 olması.

- Emekli aylıklarında sert reformlar yapılması. Anayasa Mahkemesi'nin 2012 yılında aldığı  emeklilik reformu kararının mali etkilerinin tamamen giderilmedi için acil önlemler alınması.

- OECD tavsiyelerine uygun olarak Pazar günleri çalışma, reçetesiz ilaç uygulaması, eczane mülkiyeti, temel gıdaların üretimi dahil olmak üzere iddialı bir ürün piyasası reformu yapılması.

- Enerji piyasasının özelleştirilmesi ve genel özelleştirme programının geliştirilmesi.

- İşgücü piyasalarında Sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi teşvik hedefleri ile uyumlu reform yapılması. AB kurumlarının önerdiği anlayışı doğrultusunda toplu pazarlıkların ve toplu işten çıkarmaların titizlikle değerlendirilmesi.

- Anlaşma hükümlerine tam bağlılık.

- Finans sektörünün güçlenmesi için gerekli önlemlerin alınması.

- 2015 döneminde kabul edilen ve programın taahhütlerine aykırı olan yasaların etkilerinin telafi edilmesi için düzenlemeler yapılması.

KOMŞUYA KIRK SATIR MI KIRK KATIR MI ÖNERİSİ

Haftasonu yapılan görüşmelerden önce anlaşmaya varılamaması ihtimaline karşı Alman hükümetinin Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden geçici çıkışı için müzakere hazırlıkları yaptığı belirtildi.

Almanya, yeni bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya varılamaması durumunda komşunun beş yıl sürecek bir "Grexit" (Yunanistan'ın eurodan çıkması) öngörüyor.

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Angela Merkel tarafından desteklendiğini söylediği son plan ile Yunanistan'ın önüne ikisi de ateşten gömlek olan iki alternatif konuyor: Ya borçlarını ödemek için ülkenin 50 milyar euro varlığını teminat olarak vermek ve ek olarak kamu idaresini Brüksel'e devretmek ya da beş yıl boyunca Euro Bölgesi'nden çıkmak.

"İLİŞKİLER GERİLİR"

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın geçici de olsa Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışı önerisine sert tepki gösterdiği belirtildi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, geçici çıkış için ısrar edilmesi durumunda Almanya ile Fransa'nın uzlaşılması zor bir anlaşmazlığa düşeceğini belirtti.

 

ETİKETLER
çipras

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri