Yozgat Yerköy Kitap Oldu

Antakya'da yaşayan gazeteci-yazar Erhan Palabıyık'ın Yozgat Yerköy'ü tanıtan araştırma Kitabı 'Bizim Yerköy' adlı kitap yayınladı.

Yazar doğduğu köyü olan SEKİLİ” DE 20 Ağustos 2012 tarihinde 2.düzenlenecek olan SEKİLİ KAVUN VE KARPUZ etkinliğine konuk olarak katılıp, BİZİM YERKÖY adlı kitabını imzalayacak.                        
Gazeteci-Yazar-Araştırmacı Erhan PALABIYIK’ ın BİZİM YERKÖY adlı yeni bir kitabı Hatay-İskenderun ilçesindeki Color Ofset tesislerinde basıldı. Yerköy ilçesini her yönüyle tanıtım için hazırlanan A–4 Ebadında ve 464 sayfadan oluşan kitap 1000 adet basıldı. Hatay-Serinyol beldesinde yaşayan Palabıyık”ın 20 yıl öncesinden hazırladığı kitabı ancak ekonomik nedenlerden dolayı basılamamıştı.

Hiçbir kişi ve kurumun sponsor yardımı olmadan kendi imkanlarıyla kitabı yayınlatan yazarın Yerköy ve Yozgat’la ilgili yayınlanmayı bekleyen 11 kitabı bulunmaktadır.1945 Yılında ilçe olan YERKÖY” ün şimdiye kadar yayınlanmış geniş kapsamlı bir yazılı tarihi bulunmuyordu.

Tarih, kültür, doğa, edebiyat, sosyal yaşam,halk kültürleri,tarım,ticaret,yerel yönetimler, sanayi, basın tarihi,coğrafya, gençlik ve spor, Yerköy de yetişen önemli şahsiyetler ve Yerköy, sekili, kayadibi bölgesinde yaşanan öyküler gibi bölümlerin bulunduğu kitap ekonomik nedenlerden dolayı ön ve arka kapağı renkli iç sayfaları ise siyah-beyaz basılmış bulunmaktadır.

Kitabın ön kapağında Yerköy ün simgelerinden olan YERKÖY GAR BİNASI -T.M OFİSİ-YERKÖY ŞEHİTLİĞİ-KARANLIKDERE VADİSİ-FOLKLÖR EKİBİ bulunurken, arka kapakta ise NEŞET ERTAŞ ve SİNAN DEMİROK-SARAY BELDESİ ATATÜRK YOLU-YAĞLI GÜREŞ-ARABAŞI-DELİCE IRMAĞI-SEKİLİ ÇEŞMESİ-KEBAPÇI ŞAHİN USTA-SEKİLİ KARPUZU-KEÇİ KALESİ-YERKÖY SAAT KULESİ- MİLLİ KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANLARINDAN ALİ GALİP GENÇOĞLU VE SİLAH ARKADAŞLARI-SARAY YİBİTAŞ ÇİMENTO FABRİKASI VE YERKÖYDEN GENEL GÖRÜNÜM arz eden fotoğraflar bulunmaktadır.

Kitabın tanıtım bölümünde ise, Manisa-Alaşehir de yaşayan Yerköylü Şair-Memduh ŞENOL” a ait ÖNSÖZ bulunmaktadır.

Önsözde MEMDUH ŞENOL” Orta Anadolu nun şirin ilçesi olan Yerköy ün binlerce yıllık tarihi bu güne kadar hiçbir araştırmacı ve yazarın dikkatini çekmemiştir. Bundan dolayıdır ki tarihi yazılamamış ve günümüze kadar gelmiştir. Bu boşluğu da Kardeşimiz Gazeteci-Yazar-Araştırmacı ERHAN PALABIYIK” ın BİZİM YERKÖY adlı kitabıyla doldurduğunu görüyorum. Erhan, doğduğu topraklardan kilometrelerce uzakta yaşamasına rağmen insanlarını, memleketini unutmamış YERKÖY kitabı ve diğer Yerköy ile ilgili olan Yerköy yazarlar-şairler-ozanlar antolojisi, Yerköy masalları, sekili tarihçesi ve birçok kitaplarını hazırladığına tanık oldum.

Hatay da yaşayan ve daha oralarında tarih ve kültürü üzerinde çalışmalar yapıp kitaplaştıran kardeşimizin bu işleri başarı ile sürdüreceğine inanmaktayım. Reyhanlı tarihi üzerine yaptığı kitabını okuduktan sonra kendisini arayıp sitemlerde bulunup neden bizim Yerköy’le ilgili kitaplarda hazırlamadığını sordum, aldığım cevapta kitap için ilçede yaşayan hiç kimseden, kurumdan yardım alamadığını öğrendim.

Ancak, Erhan kardeşimizin inatla, kararlılıkla kitabı yayınlayacağını öğrendiğimde sevindim, mutlu oldum. Keşke İlçenin yöneticilerinde yazarımızın diğer kitapları için yardımcı olup, katkıda bulunsalardı? Yerköy ün folkloru son derece zengin ve insanları misafirperverdir. Ayrıca birbirinden lezzetli yemekleri ve eşi benzeri bulunmayan tarih, doğa kültüre sahiptir. Sadece bir cennet misali güzelliğiyle delice ırmağı, hoş kokulu ve hiçbir yerde bulunmayan ayvaları, bin bir bitkisi, canlısı ve alın teriyle gün boyu tarlalarında, bahçelerinde çalışan köylüleriyle KARANLIKDERE VADİSİ her şeyi ifade etmeye yeterde artar bile, ancak bizim yöneticilerimiz henüz bu güzel vadinin değerinin anlayamamışlar! Gelenek ve göreneklerimiz inadına yaşatılmakta, manevi güzellikler halen pınar suyu gibi avuç avuç, yudum yudum içilmektedir. Hitit, Galatlar, Roma, Selçuklu, Osmanlı gibi onlarca uygarlığın kurulduğu ilçemizde sayısız eserler bulunmaktadır.

Erhan kardeşimizin hazırladığı bu kitapta ilçemizin ve insanlarımızın tüm güzelliklerini, dilini, yaşam biçimini, kültür ve inançlarını, sanat, edebiyatını birlikte bulacağımıza inanmaktayım, kaybolmaya yüz tutan tüm değerlerimizi bu kitap da bulacağız ve sevineceğiz. Yerköy ün bu ilk kitabında her şeyi bulmamız mümkündür.

Yozgat bölgesinde önemli bir yeri konumu bulunan Yerköy ilçesinin şimdiye kadar yazılı tarihi bulunmuyordu bu vesile ile de boşluk doldurulmuş olacaktır.

Gönül rahatlığı ile gelecek nesillere bırakabileceğimiz güzel bir eserdir bu kitap! Tüm Yerköylü hemşerilerimi adına Erhan”a teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum denmektedir.

Kitabın yazarı Palabıyık”a teşekkür bölümünde” Kayadibinden olan rahmetlik YUSUF DEDEM, 1915 Yılında ÇANAKKALE HARBİNE giderken henüz tıpkı köylüm olan ve çatışmalarda ŞEHİT olan, Osman PEKŞEN, Çelebi DOĞAN, Soner Deniz BACANAK gibi 20 yaşında bir genç birisiymiş… Cepheden yıllar sonra gelen tek şey “i metal “KÜNYE”Sİ olmuş, dua edeceğimiz, anısını yad edeceğimiz bir mezarı bile yok rahmetlinin!! Yozgatlı, Yerköylü, Türkiye nin birçok bölgesinden binlerce gencimiz bu ülkenin birlik ve bütünlüğü, geleceği için ŞEHİT olmuş canlarını karşılıksız feda etmişlerdir, bu kitabımın yayınlandığı günlerde bile şehit olan gençlerimizin haberlerini üzülerek öğrenmekteyiz.

Bu nedenlerden dolayı bu kitabımı tüm Türkiye”nin şehitlerine ve yaşayan onur, gurur duyduğumuz tüm gazilerimize ithaf ediyorum.

Diyerek bu kitabını da şehitlerimize armağan ettiğini vurgulamaktadır.

BİZİM YERKÖY Kitabında Yerköylü olan birçok önemli şahsiyete yer vererek onların tanınmasına katkı sağlamış bulunmaktadır.

Gazeteci-Yazar-Araştırmacı Erhan PALABIYIK”IN bundan sonra ise, SEKİLİ TARİHÇESİ ve YERKÖY YAZAR-ŞAİR VE OZANLAR ANTALOJİSİNİ yayınlayacağı bildirilmiştir.

Yazar doğduğu köyü olan SEKİLİ” DE 20 Ağustos 2012 tarihinde 2.düzenlenecek olan SEKİLİ KAVUN VE KARPUZ etkinliğine konuk olarak katılıp, BİZİM YERKÖY adlı kitabını imzalayacak.                                                                                                
ERHAN PALABIYIK”IN  (BİRİNCİ AĞIZDAN )ÖZYAŞAMI


1 Temmuz 1958 tarihinde Yerköy-Sekili köyünde doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Sekili ve Kırşehir, Kamanda tamamladım. 12 Eylül 1980 öncesi yaşanan siyasal ve toplumsal olaylar nedeniyle öğrenimime devam edemedim. Halen açık öğretim okumaktayım. 1978-80 yıllarında askerlik görevimi Diyarbakır ve Van”da yaptım. Askerlik sonrasında çeşitli sektörlerde çalıştım.

1988 yılında Mersin”de T.E.K”de İşçi statüsünde işe başladım. MERSİN-YOZGAT-ANTALYA-BURDUR-SİİRT-HATAY-AĞRI gibi illere ve ilçelerine tam 35 kez “SÜRGÜN EDİLDİM” ve 2006 yılında emekli edildim.

Yozgat-Yerköy de ”BİZİMKÖY”

Siirt ”BAYKANDA”DEMOKRAT BAYKAN,

Hatay-Reyhanlıda ”8 TEMMUZ” adlı gazeteleri yayınladım.

Onlarca gazete ve dergilerde, haber, makale, röportajlarım yayınlandı, çeşitli TV”lerde sunuculuk ve açıkoturum, belgesel programları yaptım.

Reyhanlıda “REYHANLI HABER AJANSI”NI ve BİZİM REYHANLI ve TOPLUMSAL MUHALEFET adlı internet sitelerini kurdum, ayrıca REYHANLI AMİK OVASI KÜLTÜR BÜLTENİ”Nİ yayınlamadım. 1996 yılında SÜRGÜN olarak gönderildiğim HATAY İlinde KUMLU-REYHANLI-YAYLADAĞI”ın da 6 yıl yaşadıktan sonra, ayrılıp Antalya-Ağrı ve Yozgat illerine gittim. Aradan 6 yıl geçtikten sonra tekrar HATAY” a döndüm ve 2008 yılı sonlarından beri AMİK OVASINDA yaşıyorum. Halen SERİNYOL Beldesinde ikamet etmekte ve Gazetecilik ve Edebiyat çalışmalarımı burada sürdürmekteyim. Evli ve 6 çocuk babasıyım.


ERHAN PALABIYIK”IN YAYINLANAN KİTAPLARI ŞUNLARDIR:

1-KURTULUŞ SAVAŞI GÜNLÜĞÜ(Bu kitap1998 ve 2006 yılları arasında 100 bin adet deyim yayınları,10 bin âdeti Kültür bakanlığı olmak üzere 110 bin adet basılmıştır)

2-AMİK VE ANADOLU ÖYKÜLERİ–1000 adet basılmıştır

3-ORTADOĞUYA AÇILAN ALTIN KAPI REYHANLI–1000 adet basılmıştır.

4-BİZİM -YERKÖY -2012 yılında -1000 adet basılmıştır.


BASIMA HAZIR KİTAPLARIM:

1-YA TOPRAK YA ÖLÜM(senaryo) Türkiye’nin ilk toprak işgallerinden olan ”Çiçekdağı –alan ve Yerköy Sekili köylülerinin toprak mücadelesine ve toprak işgallerini anlatmaktadır.

2-OHAL SİİRTE SÜRGÜN GAZETECİ(anılar-günlükler)Sürgün olarak gittiğim Siirt-Baykan ilçesi ve çevresinde tanık olduğum cinayetler, köy yakmalar, toplu katliamlar gibi olayları anlatmaktayım.

3-HATAY-AMİK OVASI ANILARI (araştırma-inceleme) Siirtden sürgün olarak gelip yaşadığım yerler olan Kumlu-Reyhanlı-Yayladağı-Antakya, Serin yoldaki anılarımı ve 8 TEMMUZ adlı Gazete ve Matbaamın Reyhanlı ilçesinde yakılma öyküsü, toplumsal olaylar ve siyasal mücadelemi, linçleri, saldırıları anlatmaktayım.

4-AĞRIDA 4 YIL SÜRGÜN OLMAK (araştırma-inceleme-günce)

5-BURDUR”DA SÜRGÜN OLMAK (günlük) Gazetecilik yaptığım için Manavgat dan, Burdura sürgün olarak gönderilmemi ve milletvekili adayı olmamdan sonraki tekrar sürgün ve saldırıları,yaşadığım çarpıcı olayları anlatmaktayım.

6-MERSİN”DE İŞKENCENİN GÜNLÜĞÜ (günlük)

7-ANTALYA C–2 KOĞUŞU(günlük) Adli suçlu olarak girdiğim cezaevinde tanık olduğum olayları toplumcu bir açıdan anlatmaktayım. Bu kitabım Rahmetlik büyük devrimci insan, dostum Yazar “KERİM KORCAN’ ın ikinci bir “TATAR RAMAZAN” öyküsüdür!

8-ADI KİRLETİLMİŞ ŞEHİR-YOZGAT( Tarih-araştırma-inceleme)Yozgat resmi tarihini alt-üst edecek bir araştırma, inceleme çalışmasıdır.

9-REYHANLIDA AŞİNA YÜZLER(portreler) Hatay’ın “asi, hırçın, isyankâr Reyhanlının tanınmış simalarını ve perde arkası karakter özelliklerini titizlikle anlatmaktayım.

10-SEKİLİ TARİHÇESİ (tarih-araştırma 2012 yılında yayınlanacaktır) 1958 yılında doğduğum ve ilkokulu dahi bitirmeden ayrılmak zorunda kaldığım memleketim olan ”SEKİLİ ve HALKININ gerçek yaşam ve kimliğinin ÖYKÜSÜ”DÜR. Bu kitabımda.

11-YERKÖY HALK MASALLARI(masal)Geniş bir şekilde derlediğim tüm Yerköy masallarından oluşmaktadır.

12-YERKÖY ŞAİR- HALK OZANLARI VE YAZARLAR ANTOLOJİSİ. Yerköy ün kıyıda, köşede kalmış değerli insanları, şair, yazar, ozanlarının, eserlerinin bir sentezidir bu çalışmamda.

13-REYHANLI-ANKARA HAS SEYAHAT TURİZM GÜNLÜĞÜ (Seyahat günlüğü) 2001 yılında Amik Ovasından Başkent Ankara ya kadar yaptığım bir yolculuğun kâğıda dökülmesi ve şekil almasıdır.

14-ÇOCUK ÖYKÜLERİ(öykü) gerçek yaşamdan alanmış çocuk öyküleri.

15-AŞK-SEVDA- MEMLEKET VE AYRILIK ŞİİRLERİM. Her yazarında gizli kalmış bir yanıdır şairlik, bende yazdım ve çizdim sonuçta bu şiirler ortaya çıktı. Memleketime ve yoksul insanları üzerine yazılmış toplumsal içerikli şiirlerdir,

16-YARALI DOĞAN (öykü) toprak mülkiyeti ve sömürü çarklarını anlatmakta ve topraksızların Sekili Ovasında verdiği mücadeleyi anlatmaktayım.

17-BİZİMKÖY-ÇADIRARDIÇ(öykü) Yozgat’ın en geri bıraktırılmış köylerinden olan, kuş uçmaz, kervan geçmez ÇADIRARDIÇ Köyündeki devlet, yurttaş ilişkilerini tüm çıplaklığı ile anlatmaktayım.
18-NALBANT KEMAL (öykü) Reyhanlılı Nalbant Kemal”in ekmek teknesi olan nalbantlığının önlemek için sisteme karşı verdiği mücadeleyi anlatmakta ve bu vesile ile de tüm Amik Ovasını,Reyhanlıyı,Kumluyu anlatmaktayım.

19-SARI 25 KURUŞ (öykü) Sekilide gelişen olaylar zincirinde bir ilkokul çocuğunun yaşadığı yoksulluğu, acıları, isyanları anlatmaktayım.

20-FOTOĞRAFLARLA REYHANLI-Binlerce kare fotoğrafının çektiğim bu güzel ilçemizin tarih, doğa ve kültürel değerlerini içermektedir.

21-YOZGAT YEREL DİL ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR (halk kültürleri araştırması) Yozgat bölgesinde yaptığım halk kültürleri değerlerini gün ışığına çıkartmak için yaptığım bir çalışmadır.

22-AMİKLİ KARAKIZ (ÖYKÜ) Bir aşkın en güzel ve çarpıcı öyküsüdür!

23-GAZETECİLİK ANILARIM-Yıllardır özveri ile kötü koşullarda sürdürdüğüm gazetecilik mesleğimde yaşadığım iyi ve kötü anılarımı, matbaa ve gazete tesislerimin yakılması, gözaltılar, tutuklanmam, linç girişimleri, sürgünlerimi anlatmaktayım.

24-HATAY ARAŞTIRMALARI (Tarih-inceleme-araştırma) 5 Cilt(5000) sayfa. Hatayın resmi tarihi alt-üst edecek ve beyinlerde yüzlerce soru oluşturacak olan bu yapıtım çok konuşulacak ve tartışılacaktır. İlk cildi 1000 sayfa olup, 2012 yılı içinde basıma girecektir (Kültür, sanat, edebiyat)

25- 81 İLİN ADLARININ KAYNAKLARI-İllerimizin adlarının kuruluş ve efsanevi öyküleri.

26-BİZİM CEYAR-Miras kalan baba mallarını hileyle üzerine geçiren, üç kağıtçı bir adamın öyküsü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür-Sanat Haberleri