Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, öğretim üyelerinin yüzde 48'inin üç büyük şehirde görev yapmasının, hiç de hoş olmayan bir görünüme sebep olduğunu söyledi.
"Kardeş Üniversite" çalışmaları kapsamında İzmir'e gelen Özcan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu'nda, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki 20 üniversitenin rektörleriyle biraraya geldi. Toplantıdan önce basın mensuplarına bilgi veren YÖK Başkanı Özcan, Türkiye'yi dört bölgeye ayırdıklarını, ilk olarak Marmara'daki rektörlerle buluştuklarını, bunu Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu ile Karadeniz bölgelerinin takip ettiğini söyledi. Son olarak Ege ve Akdeniz'deki rektörlerle biraraya geldiklerini belirten Prof. Dr. Özcan, toplantıların sonunda ülke genelindeki bütün üniversitelerin eşleşmiş olacağını aktardı.
Bu toplantıların rektörlerin isteği üzerine yapıldığını vurgulayan Özcan hoca desteği, laboratuvarların ortak kullanımı, idari personel desteği ve öğrenci hareketliliği konularında bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Yusuf Ziya Özcan, "Hepinizin bildiği gibi yüksek öğretimimizin çok ciddi sorunlarından bir tanesi, öğretim üyelerinin Türkiye sathındaki dağılımıdır. İstatistikliklere göre neredeyse yarıya yakın kısmının, üç büyük şehirde görev yaptığını görürsünüz. Bu da yüzde 48'lere varan bir orandır ve yüksek öğretim için hiç de hoş olmayan bir görünümdür. Bunu ve negatif etkilerini birazcık düzeltebilmek, daha iyi hale getirebilmek için 1,5 yıl önce 41. maddenin uygulanmasını öngörmüştük fakat yargıdan döndü. Bu maddenin, öğretim üyesinin iradesini dikkate almadığı söylendi ama böyle bir şey yok. Öğretim üyesinin iradesini dikkate alanlar, daha önceki maddeler ve görevlendirmelerdi. 41. madde sadece, 'Öğretim üyesi fazla olan yüksek öğretim kurumlarından, az olan yüksek öğretim kurumlarına YÖK görevlendirme yapar.' diyordu. Yargı ise farklı yorumlayarak bununla ilgili yürütmeyi durdurdu." dedi.
YÖK'ün yetkilerinin mahkeme kararıyla durdurulmasından sonra rektörlerin farklı bir öneri sunduğunu aktaran Prof. Dr. Özcan, "O sıralarda rektörlerimiz, bu işi yapmanın daha farklı ve kolay bir yolu olduğunu söylemişti. Ne olduğunu sorduğumuzda da, 'Bu işi bize bırakın. Zaten bu tür işbirliklerini kendi aramızda götürüyoruz. ÜNİP diye üniversiteler arası işbirliği programımız var. O programda da yapıyoruz, onun haricinde de yapıyoruz. İhtiyacı olan bir rektör arkadaşımıza yardım ediyoruz.' demişlerdi. Hocalarımızın alternatif yaklaşımı bizi etkilemişti. Biz de onları ciddiye aldık. Bugün bu amaçla buradayız. Madem rektörlerimiz aralarında kendi inisiyatifleriyyle bu işi çözmek istiyor, buyurun hep beraber çözelim. YÖK de size bu eşleştirme işinde yardım etsin." şeklinde konuştu.
Bu arada toplantı sırasında bir grup TGB'li protesto yapmak istedi. Polis, rektörlük binasının 100 metre ilerisinde çembere aldığı grubun binaya yaklaşmasını engelledi.