Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Bornova Belediyesi işbirliği ile Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde açtığı ''Yıpranıyoruz” sloganlı fotoğraf sergisinde gazetecilerin görevleri sırasında yaşadıkları zor anları yansıtan fotoğraf kareleri sunuldu. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeni ile hazırlanan 40 fotoğraflık özel serginin açılışını Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Ege Bölge Temsilcisi Kenan Çimen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Ekber Yıldırım, Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü gazeteci - yazar Tufan Türenç, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Tolga Albay birlikte yaptı. Sergi açılışı sırasında gazetecilerin çok zor şartlar altında görev yaptıkları, görevlerini yaparken yıprandıkları, son yıllarda geri alınan yıpranma haklarının yeniden gazetecilere tanınması gerektiği de vurgulandı.
Serginin ardından ise Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Bornova Belediyesi ve Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi tarafından “Gazetecilerin Çalışma Koşulları” konulu bir de panel gerçekleştirildi. Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelin açılışında konuşan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, gazetecilik mesleğinin toplumu aydınlatan, yönlendiren, eğitim, kültür düzeyinin gelişmesinde etkin rol oynayan bir meslek olduğunu söyledi. Toplumun bilgiyi gazetecilerden aldığını belirten Sındır, gazetecilik mesleğinin tartışıldığı bir panelin gazeteci Uğur Mumcu'nun adının verildiği bir merkezde gerçekleştirilmesinin ayrı bir önemi olduğunu ifade etti.
Panelistlerden Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü gazeteci - yazar Tufan Türenç, gazetecilerin bugünkü ortamlarda özgür gazeteler hazırlayamadığını söyledi. Gazetecilerin 10 Ocak 1961'de kendilerine önemli haklar getiren 212 sayılı yasaya karşı gazete yayınlamayan patronlara karşı onurlu bir mücadele sergileyerek Basın Gazetesi'ni çıkardıklarını vurgulayan Tufan Türenç, bu mücadelede Abdi İpekçi'nin önemli bir rol oynadığını belirtti. Gazete patronlarına karşı çıkarılan Basın Gazetesi'nin onurlu bir direnişin simgesi olduğunu belirten Türenç, şunları söyledi:
''Basın Gazetesi, gazetecilerin haklarını savunma gücünün bir göstergesi oldu, patronlar geri adım atarak 212 sayılı yasayı kabul ettiler. 10 Ocak Türk Basın Tarihi'nin çok onurlu bir direnişidir. Gazeteciler 10 ocak 1961'de mesleklerinin onurunu, hak ve hukuklarını cesurca savundular. Gazeteciler (3 gün sizi gazetesiz bırakmayacağız) dediler, o gazeteyi çıkardılar ve halka verdikleri sözleri tuttular. Bugün ise o günlerde kazanılanların onurunu taşıyamadık. Medyamız zor durumda. Arkadaşlarımız işsiz, 99 gazeteci cezaevinde, dünyada en çok gazetecinin cezaevinde yattığı ülkeyiz. Maalesef medyanın yüzde 80'i iktidarın kontrolü altında, kontrol altında olmayanlar dahi özgürce yazamıyorlar. Bunun için çok üzülüyoruz. Ama inanıyorum ki yakında gerçek televizyonları, gerçek gazeteleri bulma, izleme fırsatı yakalaşacağız.''
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Ege Temsilcisi Kenan Çimen ise foto muhabirlerinin tarihi fotoğraf karelerine yazmakla görevli insanlar olduğunu söyledi. Foto muhabirlerinin mesleğini yapabilmesi için 25-30 bin liralık ekipman almak zorunda olduğunu, ekipmanların her yıl daha da modernleştiği için foto muhabirlerinin mesleklerini yapabilmesi için daha çok kaynak ayırmak durumunda olduğunu belirten Çimen, ''Dünyanın en zor işi bir yerde yaşananları fotoğraf karesine sığdırarak herkese göstermektir'' dedi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Tolga Albay ise ekonomi muhabirlerinin yaşadığı zorlukları anlattı. Ulusal gazetelerin İzmir eklerinde çok az gazeteci çalıştırıldığını belirten Albay, gazetecilerin haber ajanslarına bağlı gazetecilik yaptığını söyledi. Albay, internet medyasının yaygınlaştığını bunun etkisi ile gelecekte seslerin daha özgür bir şekilde yükselmesini umut ettiğini söyledi.
Paneli yöneten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Ekber Yıldırım da 10 Ocak 1961'de çıkarılan Basın Gazetesi ile Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından bugün çıkartılan Tutuklu Gazete'nin incelenmesi durumunda Türk basınının durumunun ortaya çıkabileceğini belirterek, ''Aradan 50 yıl geçti, 95 gazeteci tutuklu, gazeteciler zorda, çok şey değişmemiş'' şeklinde konuştu.