Gözlerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin borç sorununda olduğu 2010 yılında altın dünyada ve Türkiye’de en yüksek getiri sağlayan yatırım aracı olarak yıla damgasını vurdu. Türkiye’de yılbaşında altına yatırım yapanlar yıl sonunda yüzde 32.95 getiriye sahip olurken, ikinci sırada yüzde 20.71’le İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yer aldı. İMKB 2010 yılı sonunda toplam 386.6 milyar liralık büyüklüğe imza attı.
Avrupa krizi
2008’in ikinci yarısından buyana dünyayı saran ekonomik krizin ağırlığı geçen yıl Avrupa ülkelerinin üzerine çöktü. Yılın ilk aylarında Yunanistan'ın borç krizine yönelik endişelerle dünya borsaları domino taşı misali devrilirken, dolar uluslararası piyasalarda değer kazanmaya başladı. Bu dönemde de altının onsu 1000 doların üzerindeki seyrini sürdürdü.
2010 yılı boyunca uluslararası piyasalardaki gelişmeleri izleyen Türk para ve sermaye piyasalarında ise yatırımcıların yüksek getiriler elde edemediği bir yıl oldu. Borsa, döviz, mevduat, yatırım fonları gibi yatırım araçlarının getirilerine göre 2010, Türkiye’de altına yatırım yapanların yüzünü güldüren bir yıl olarak kayıtlara geçti. 2010’da yatırım araçlarının seyri incelendiğinde şöyle bir tablo ortaya çıktı:
Altının onsu 1400 doları aştı
Uluslararası piyasalarda 2009’da psikolojik sınır olan 1000 doları aşan altının ons fiyatı tüm dünyada dikkatleri çekiyor. Yıla 1100 doların üzerinde başlayan altının ons fiyatı yılın ikinci yarısında 1250 doları aştı. Altının ons fiyatındaki bu yükseliş doların değer kaybetmesi ve dünya ekonomilerine olan güvensizlikten kaynaklandı. Yıl son günlerinde ise altın rekor üstüne rekor kırmaya devam ederek 1400 doların üzerinden işlem gördü.
Cumhuriyet 500 TL’ye dayandı
Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatındaki yükseliş içerde de altın fiyatlarında hızlı bir tırmanışı beraberinde getirdi. Yatırım için en çok tercih edilen 1 Cumhuriyet Altını’nın getirisi yıl sonunda yüzde 32.67 oldu. 2009 yılını 355 lira düzeyinden tamamlayan Cumhuriyet Altını’nın fiyatı yılın son gününde 472.00 liradan kapanış yaptı. Böylece yılbaşında Cumhuriyet Altını alan yatırımcılar yıl sonunda yüzde 3.295 getiriyi cebine koydu.
Dolar yatırımcısını üzdü
Türk yatırımcısının yıllarca ‘getiri’ denildiğinde ilk aklına gelen yatırım aracı döviz ise 2010’da yatırımcısını memnun etmedi. Yatırımcıların ve ihracatçıların da ‘düşük seviyede’ bulduğu dolar önceki yıl 1.45-1.60 lira arasında hareket etti. Ancak uluslararası piyasalarda söylentiler ile Euro dolar paritesinin 1.20 seviyelerine kadar gerileyerek Euro’nun dolar karşısındaki değer kaybı Türkiye’de doların hızlı tırmanışını beraberinde getirdi. Böylece dolar 1.60 lira düzeyini aştı. Ardından Avrupa Merkez Bankası’nın adımları ve risk iştahında hareketlenme ile Euro dolar paritesi Euro lehine güçlendi .12 Eylül’de gerçekleştirilen referandumun ardından 1.30 liraya gerileyen dolar yılı 1.5510 lira düzeyinden tamamlayarak yatırımcısına yüzde 3.8 getiri sağladı.
Piyasa nasıl bir 2011 bekliyor Borsada okun yönü yukarda
İMKB Ulusal 100 Endeksinin 2011 yılında yukarı yönlü hareket edeceği öngörülüyor. Dalgalı bir seyrin ağırlık olacağını ifade eden uzmanlar 2011 yılını tamamında İMKB’de yüzde 17-20 civarında bir getirinin gündeme geleceğini hesaplıyor.
Faiz ‘dip’te geziyor
Yılın ilk çeyreğinde Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi daha bekleyen piyasalarda, bono faizlerinde de tarihi dip seviyelerin devam edeceği öngörülüyor.
Dövizde parite etkisi
Döviz piyasasında TL’nin de güçlü konumunu devam ettireceği hesap ediliyor.
Altında 2011 yılında da yükselişin devam etmesi bekleniyor. Yapılan hesaplamalara göre yıl içinde kâr satışlarının gözleneceği belirtiliyor.
Faiz, yüzde 7.05’i gördü
GEÇEN yılı faiz indirimi ile tamamlayan Merkez Bankası’ndan bu yılın ilk çeyreğinde yeni bir indirim daha geleceği beklentisi ile faiz tarihi en düşük seviyeden kapanış yaptı. Gösterge bono yılın son işlem gününde yüzde 7.05’ye kadar geriledi, günü ve yılı yüzde 7.08’le kapattı.