Türkiye’de 65 bin civarında kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyalize bağlı olan hasta bulunurken, böbrek nakillerindeki artış, hemodiyalize bağlı hasta sayısında düşüşe yol açıyor. 1990’lı yıllarda yılda 400-500 civarında böbrek nakli gerçekleştirilirken, şu anda yılda 3 bin nakil yapılıyor.
Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, Türkiye’de 65 bin civarında kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyalize bağlı hasta bulunduğunu, bunların yaklaşık 5 bininin periton diyalizi hastası olduğunu anlattı.
65 bin hastanın tamamının böbrek nakli için sırada olduğunun söylenemeyeceğini belirten Erk, "20-22 bin vatandaşımız, her an böbrek nakli için sırada bekliyor. Bunların ezici bir çoğunluğu, yüzde 85-90’ı canlıdan nakil için bekliyor. Birinci ve ikinci dereceden akrabası varsa, onlar verici olabiliyor. Uygun olanı, kadavradan nakil" diye konuştu.
"KORUYUCU HEKİMLİK ÖNEMLİ"
Erk, Türkiye’de yılda 3 bin civarında böbrek nakli yapıldığını ve sayının her geçen gün arttığını dile getirerek, "Böbrek nakli demek, bir nevi yaşamkalitesinin artması demek. Çünkü böbrek yetmezliği hastalarının gün aşırı, 2 günde bir diyalize, makineye bağımlı olmaları gerekiyor" dedi.
Erk, 1990’larda hemodiyalize giren böbrek hastası sayısının her yıl yüzde 10-12 civarında arttığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
"Şimdi bu, yüzde 2’lere düştü. Çünkü Türkiye, koruyucu hekimliği daha iyi yapıyor ve böbrek nakli sayıları arttı. Her yıl yaklaşık yüzde 8-10 oranında böbrek nakli yaparsak, diyalize giren hasta sayısı yüzde 2 artarsa, bekleyen sayısında gerileme olacak."