Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı bugün. Sınava 1 milyon 512 bin aday katılacak. Sınav, saat 10.00’da başlayacak. Sınav sonuçları Mayıs ayı başında açıklanacak.
Üniversite adaylarının heyecanla beklediği ve ilk defa uygulanacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), bugün yapılacak.
YGS, Türkiye’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin Başkenti Lefkoşa’da toplam 5 bin 183 binada, 79 bin 973 salonda yapılacak. 1 milyon 512 bin 450 adayın gireceği sınav, saat 10.00’da başlayacak ve tek oturumda 160 dakika sürecek. Sınav merkezlerinde toplam 234 bin 94 kişi görev yapacak.
Kimlik kontrolleri ve salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.15’te hazır bulunmaları gerekiyor.
YGS’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacak. Adaylara her bir testten 40’ar soru yöneltilecek. Türkçe testinde “Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili” 40 soru yer alacak. Sosyal Bilimler testinde, “Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular” bulunacak. Sosyal Bilimler testinde tarihten 17, coğrafyadan 14, felsefeden 9 soru yöneltilecek. Temel Matematik testinde, adayların “matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü” ölçülecek. “Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı” soruların yer alacağı Fen Bilimleri testinde fizikten 14, kimya ve biyolojiden 13’er soru bulunacak.
SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ
YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak.
YGS’nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak.
Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS’ye girmeye hak kazanabilecek.
Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek. Sınav sonuçlarının Mayıs ayının başlarında açıklanması planlanıyor.
YGS soru ve cevapları, bugün saat 15.00’te yayımlanacak
ÖSYM, bugün yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) soru ve cevaplarını sınav bittikten sonra saat 15.00’te yayımlayacak. ÖSYM’den edinilen bilgiye göre, bugün yapılacak YGS’nin soru ve cevapları, aynı gün saat 15.00’te “http://ygs2010-sorular.osym.gov.tr” internet adresinde açıklanacak. Bu soru ve cevaplar, ulusal ve yerel televizyon kanallarında sadece sınavın yapıldığı 11 Nisan 2010 günü, internet sitesinde yayımlandıktan sonra ve 12 Nisan 2010 günü bir defaya mahsus olmak üzere kullanılabilecek ve yayımlanabilecek. Sitede yayımlanacak 2010-YGS test soru ve cevaplarını, belirtilen kurallara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal takibat yapılacak.
SINAV, HAK İHLALİNE SEBEB OLMASIN
Mazlum- Der Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim Çelik, tarafından yapılan yazılı açıklamayla da Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) nın, eğitim hakkı önündeki engellerin kaldırılması, eğitim özgürlüğü ve adaletinin sağlanması için bir başlangıç olması gerekliliği vurgulandı. “Yükseköğretim Sınavlarına girişle ilgili yıllardır biriken sorunlar çözülmeli, Bu sorunların öğrencilerin hayatlarını olumsuz etkilemesine izin verilmemelidir” diyen Çelik, “Sınav sırasında ve sonrasında, sınav gözetmenlerinin keyfi davranışlarına meydan verilmemeli, yıllardır süren hukuksuz ve anlamsız kılık kıyafet dayatmaları bitmelidir” şeklinde konuştu.
“Başörtüsünü yasaklayan hiçbir hukuki ilke olmadığı halde, Başörtüsü üzerinden yapılan hak ihlalleri son bulmalıdır” çağrısında bulunan Çelik, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Başörtülü öğrencilerin sınavdan çıkarılmaya teşebbüs edilmesinin bile suç olduğu unutulmamalıdır. Başörtülü olarak sınava girecek öğrenciler, sınava girmelerine engel olanlar olur ise, mutlaka yazılı belge istemeli, haklarını aramakta ısrarlı olmalıdırlar. Mağduriyetler ve hak ihlalleri konusunda Mazlumder üzerine düşeni yapacak ve yapılacak müracaatların takipçisi olacaktır. Bu vesile ile sınava girecek bütün öğrencilere başarılar diler, sorunsuz bir sınav geçirmelerini temenni ederiz. “