Türk girişimci Hakan Erdemir’in hikayesi tam bir başarı öyküsü. Kendi geliştirdiği yazılım ile kurduğu Pronected.com'un, bugün dünya genelinde yüz bine yakın 'işadamı ve yönetici' üyesi var. Sitenin yüzde 70'ini geçtiğimiz aylarda 1.5 milyon dolara, güçlü bir ortağa satmayı başaran Erdemir, son yatırımları ile de alanında dünyanın üçüncüsü olmayı başardı...
Facebook başta olmak üzere birçok sosyal ağ sitesi gün geçtikçe herkesi kendisine bağlıyor. Aynı zamanda milyonlarca kişisel bilgiyi elinde tutan bu tür ağlar, son dönemde iş dünyasının da ilgisini çekmeye başladı. Öyle ki özellikle de kriz dönemlerinde bu siteler aracılığıyla; en düşük maliyetle yeni iş bağlantısı yapmak, sanal fuarlara katılmak, en iyi yöneticileri bulmak, sanal ortamda oldukça kolay. ABD’de yaygın olarak kullanılan LinkedIN ve Alman Xing bu sitelerin en bilinenleri ve ciroları milyar dolarla ifade ediliyor. Bu noktadan hareket eden Türk girişimci Hakan Erdemir de kendi geliştirdiği yazılım sistemi ile kurduğu Pronected, tam anlamı ile bir başarı öyküsüne dönüştü. Milyon dolarlara hükmeden yüz bine yakın işadamı ve profesyoneli bünyesinde bulunduran site ayrıca Türkiye'nin ilk uluslararası web yatırımı oldu.
OKULU BIRAKTI KENDİNİ YAZILIMA VERDİ
1977 İstanbul doğumlu olan Erdemir’in hayat hikayesi, okulu bırakıp zengin olan ünlü işadamlarının hayat hikayelerini aratmıyor. Üniversite okumaktan vazgeçip, henüz 21 yaşındayken www.remax.com.tr online emlakçılık portalını hayata geçiren Erdemir, aynı zamanda kurmuş olduğu youngCreator isimli firması ile çeşitli projelere imza atmaya başlıyor. 2003-2004 yıllarında çeşitli eğitim kurumlarında yazılım eğitmenliği yapan Erdemir, aynı zamanda www.iskolik.com’un da kurucusu. Ancak Erdemir asıl sıçramayı 2007 yılında başlattığı ve bir “business networking” projesi olan www.pronected.com’ ile yapıyor. Siteyi bir yıl gibi bir süre içinde 50 bin üye bandına taşıyan Erdemir, daha sonra sitenin yüzde 70’ini 1.5 milyon dolara KREAKTIF A.Ş’ye satıyor. Bu satış ile birlikte sitenin dışa açılım serüveni de hız kazanıyor. Böylece Avrupa ve Ortadoğu’da da yapılanmasını hızlandıran Pronected, 2009 sonuna kadar 500 bin, 2010 yılında ise 1 milyon üyeye ulaşmayı hedefliyor.
HER ÜLKENİN DİLİNDE YAYIN
Sitenin üye sayısı açısından dünyada üçüncü sıraya yerleştiğini anlatan Erdemir, Özellikle Doğu Avrupa’da ve Ortadoğu’da Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade ediyor. 2009 yılında Romanya, Ukrayna ve Rusya’da ofislerin açılmaya başlandığını ve sitenin 6 dilde yayın yapmaya başladığını belirten Erdemir, “Girdiğimiz tüm ülkelerde yerel dillerde hizmet veriyor olacağız. Türkiye’nin ilk çokuluslu web projesi olarak business networking alanına yepyeni bir soluk getirdik." diyor.
ÇOK ÜNLÜ İŞADAMLARI DA ÜYE
Business networking platformları milyonlarca girişimci, profesyonel ve üniversite öğrencisi tarafından kullanıldığını anlatan Erdemir, sitenin üye profiline ilişkin şu bilgileri veriyor: "Bu platformlar fiziksel olarak yapılan kartvizit paylaşımının online platformlarda gerçekleştirilmesini sağlıyor. Business networking sayesinde iş ilişkilerinizi geliştiriyor, kariyer basamaklarını daha hızlı çıkabiliyorsunuz. İsmini buradan veremem ama çok ünlü işadamları da buraya üye. Hem de çok aktifler. Tabi buradan ticaret bağlantıları da yapıyorlar. Örneğin; Malatyalı bir kayısı tüccarı, Dubai’ye kayısı satmak için müşterisini bu site sayesinde buldu.
İŞ TECRÜBELERİ VİDEO OLARAK PAYLAŞILACAK
Erdemir siteye yönelik yeniliklere ilişkin ise şu bilgilieri veriyor: "Kısa bir süre sonra kullanıma girecek olan “Tecrübe Konuşuyor” bölümünde deneyim sahibi profesyoneller, kendi sektörlerindeki diğer çalışanlarla tecrübelerini paylaşabilecekler. Bu bölüm sayesinde sektörel bazda tecrübe edinmiş kişilerin tavsiye ve tecrübelerini üniversite öğrencileriyle paylaşacakları bir platform sunacağız. Böylece üniversite öğrencilerimizin teoride öğrendiklerini, gerçek yaşamdan kaynaklanan tecrübelerle pekiştirmelerini sağlamayı amaçlıyoruz"
ÇEMBER.NET ÇOK SES GETİRMİŞTİ
Türkiye`deki iş ağı sitelerinden en öne çıkanı olan Çember.Net, topladığı üyeleri Almanyalı Xing`e yüklü bir paraya satarak, kendi çapında bir başarı öyküsü elde etmişti. Almanya merkezli Xing ise hem üye sayısı hem de hızlı büyümesiyle kısa sürede bu alanda dikkat çeken siteler arasına girdi. Bu tarz sitelerin gelirleri ise, mesajlaşma ve arama gibi özellikleri kullanabilmenizi sağlayan Premium üyelikler ve reklamlarla sağlanıyor. Xing.com'un piyasa değeri milyar dolarla ifade ediliyor .(Haberturk)