Yeter! Öğrencileri kışkırtmayın

Üniversiteler statüko bekçiliği değil topluma rehberlik yapsın

Üniversiteler statüko bekçiliği değil topluma rehberlik yapsın

Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe buluşmaları kapsamında bugün rektörleri ağırladı. Toplantıda üniversitelerin sorunları konuşuldu. Başbakan Erdoğan bu yılda eğitime yapılacak yatırımların ilk sırada olduğunu belirtti ve "Akademisyen yetiştirmek Tayyip Erdoğan'ın görevi değil ama hizmetkâr olmak Tayyip Erdoğan'ın görevidir" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

Bizler elbette kendimizi derdimizi anlatacağız hedeflerimizi sizlerle paylaşacağız. Bundan daha önemlisi biz sizleri dinlemek sizlerin eleştirilerinizi almak için gayret içerisindeyiz. Ben bir kez daha davetimize icap ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum milli birlik ve kardeşliğimiz için üniversitelerimiz öğrencilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Üniversitenin kurulmasına ilişkin farklı tezler öne sürülür bazı bilim adamlarımız Daru Fururu bu topraklardaki ilk üniversite olarak kabul eder. Üzülerek ifade etmek isterim ki bilim tarihindeki etkimiz az olduğu için bu kaynakları dünyaya anlatmakta sıkıntılar yaşıyoruz. Bilimde bu gün arzu ettiğimiz seviyelerde olmadığımız açıktır.

AÇILIŞA GELEN ÖĞRENCİLERİ KIŞKIRTMAYIN


9 yüzyılda Harazmi’nin yaptığı çalışmalar bugünkü modern matematiğin temellerini oluşturmuştur. Harran Üniversitesi’nin iradecisi bundan 1200 yıl önce atom üzerine çalışmalar yapmıştır. Katip Çelebi Piri Resi gibi âlimler çok önemli çalışmalara imza atmıştırlar. Bıraktığımız izler ne olduğunuzu gösterir. Geçmişteki şanlı tarihinizi bugünlere taşıyamıyorsak bu bizim bir eksikliğimi olur. Bilim alanında geçmişte önemli çalışmalara imza atmış olmamıza rağmen neden şimdi bugün bu çalışmaların yapılamaması tamamen siyasi iradeden kaynaklanıyor. Anadolu Selçuklu’nun başkenti Konya alimlerin ve bilginlerin çalışmalar yapması için uygun ortamlar hazırlamıştır.

Osmanlı sultanlarının alimler için saf ettiği gayretleri siz biliyorsunuz sayın hocalarım. Bilimin geliştiği ülkelere bakarsak eğer, özgür ortamın meydana getirmek için gayretlerini görürüz. Biz komünizm ve Arap irticası nedeniyle korkular yaşadık. Birçok bilim adamımız tezlerini yapamadı. İkna odaları kuruldu memlekette maalesef. Bu ülkede üniversitelerde kılık kıyafet konuları konuşuldu. Benim bildiğim bilim soru sormak ve teze antitez uygulamaktır. Düşünce ve ifade özgürlüğünün yer almadığı bir yerde nasıl bir bilim olabilir. Protestocu gençlere kesinlikle bir önyargım olmadı ben bu olayı haberlerden duydum olay tamamen yargının tasarrufudur. Üniversitelerde konuk olan gelen kişilere yapılan saldırılarda özgürlük olarak nitelenmese gerek. Başkalarını susturmak için şiddet uygulanamaz. Hakaretlerle bu süreci devam ettirmek yanlış. Açılışa gelen öğrencileri kışkırtmakta özgürlük ve doğru bir davranış değildir.

YÖK'E GEREKLİ REFORMLARI YAPACAĞIZ


Eğitime yapılan yatırım uzun vadede sonuca ulaşılabilecek yatırımlardır. Bizim için eğitim öncelik verdiğimiz yatırımlardandır. Bugün Türkiye en üst seviyelere gelebilecek duruma gelmiştir. Eğitime en büyük yatırımları yapan hükümetiz. Bizim dönemimizde üniversitelerimiz siyasallaşmamıştır. Üniversitelerimizi desketliyor ve cazibe merkezi olması için elimizden geleni yapıyoruz.Yurt dışına 1526 öğrenci gönderdik. Ama bu yeterli bir rakam değil. Bu konuda yeni çalışmalar yapıp rakamları yükseltmek istiyoruz. İnşallah bu rakam 2266’ya yükselecek. Yurtlarda öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz. Burs ve kredi miktarını 2002 yılında 45 lira olan miktarı arttıracağız. Yeni artış ile öğrencilerimiz daha da rahatlayacak. Bazı öğrencilerimiz bize şikayette bulunuyor Başbakanlık bursu için gerekli olan başvuruyu yapmamış olarak karşımıza çıkıyorlar. Gerekli haklarını takip etmiyorlar. Yabancı öğrenci sınavın kalkması ile yurt dışından ülkemize öğrenciler gelmeye başladı. Barınma sorunu nedeniyle öğrencilerin hepsine ortamı sunamadık ama bu konuda gerekli çalışmaları başlatıp sorunları gidereceğiz. Çocuklarımızın öz güven sağlaması içi elimizden geleni yapacağız. Tüm üniversiteler ile iştiare yapıp YÖK’e gerekli reformları yapacağız.

TAYYİP ERDOĞAN'IN GÖREVİ HİZMETKAR OLAMAKTIR


Vakıf üniversiteleri ve devlet üniversiteleri şehirlerde bir heyecan oluşturdu. 4-5 yıl içinde Türkiye bilime yaptığı yatırımlarla dünyada konuşulacak. Bugün Avrupa’da üniversiteler siyaseti şekillendiriyor. Türkiye’nin önemli sorunları var ve bunlara çözüm bulmak için çalışıyoruz ama bunu tek başına yapamayız. Üniversiteler statüko bekçiliği gibi bir hatanın içinde bulunmasınlar. Üniversiteler topluma rehberlik etsin. Terörün kaynağının beslenmesi için eğitime önem vermeliyiz. Okul öncesi ve üniversite dönemine kadar doğuda lojmanlar yapılmalı ve öğretmenlerimiz oraya gitmeli. Akademisyen yetiştirmek Tayyip Erdoğan'ın görevi değil ama hizmetkar olmak Tayyip Erdoğan'ın görevidir. Yıllarca bu ülkede malesef akademisyen olmak çok zordur. Çok güçtür, çok ciddi engeller konulmuştur. Akademisyen olmak isteyenler ne yazıkki olamadılar. Şimdi bunu aşmanın zamanıdır diye düşünüyorum.

Üniversite demokratik değerleri özümsemiş yerler olmalı. Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesinde üniversiteleri ne ön sarfta görmek istiyoruz. Son 30-40 Yılda üniversitelerimiz bu çabalar içinde olsaydı çok farklı olurdu. Çocuklarımız yurt dışında eğitime zorlandı. Ülkemin 81 vilayetini ziyaret ediyorum ve gördüğüm manzara beni umutlandırıyor. Çocuklarımızın gözündeki ışığı değerlendirmeliyiz. Öz güvenin her şeyden önemli olduğunu bilmeliyiz. Özgüveni yaralı olan insanlar özgüveni yaralı toplumlar bu çağda ayakta kalamazlar. Sizlerin bizlerden olan beklentilerini kapalı oturumda tek tek değerlendireceğiz. Sizlere katılımlarında dolayı teşekkür ediyorum.

Perde Arkası Haberleri