Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, bu konudan uzak olamayacaklarını belirterek, "Yerli otomobil yeni değil, mevcut bir platform üzerine geliştirilmeli. Böylece 400 milyon dolar yatırım bu iş için yeterli olur." dedi.
Koç Holding ve ortağı Fiat ile Oyak Renault'nun 'Türk markası'na talip olmaları, rakiplerini harekete geçirdi. Tofaş ve Renault'dan sonra Türkiye'deki üretim kapasitesini 120 binden 200 bin adede çıkarmaya hazırlanan Hyundai da 'ben de babayiğidim' dedi. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sanayicilere yönelik "Yerli marka üretin. Yok mu bu işe girecek babayiğit?" çağrısıyla birlikte Güney Koreli ortaklarıyla projeyi konuştuklarını açıkladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e projeyle ilgilendiklerini aktardığını ifade eden Kibar, Hyundai Assan olarak böyle bir konudan uzak olamayacaklarının altını çizdi. Yeni i30'un tanıtım toplantısında Zaman'ın sorularını cevaplayan Kibar, yerli otomobilin dile getirildiği gibi milyar dolarlar harcanmadan üretilebileceğini, bunun için mevcut platformların kullanılmasının mantıklı olacağını savundu. Kibar, hedeflerindeki yerli otomobili ise şöyle tarif etti: "A segmentinde yani küçük otoda Türkiye'de büyük bir boşluk var. Biz böyle bir araç üzerinde duruyoruz."
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Güney Kore'ye giden Başbakan Tayyip Erdoğan'a yerli otomobile yönelik niyetlerini söylediğini kaydetti. Hyundai Assan olarak böyle bir konudan uzak olamayacaklarını dile getiren Kibar, yerli otomobilin dile getirildiği gibi milyar dolarlar harcanmadan ortaya çıkabileceğini, mevcut platformların kullanılmasının daha mantıklı olacağını söyledi. "Yerli otomobil projesi gündeme geldiğinden beri milyar dolarlardan bahsediliyor. Yerli otoda halihazırda ürettiğimiz bir aracın platformunu kullanabiliriz. Motor ve şanzıman üretmek de zor değil. 300 milyon dolarlık bir yatırım gerekir. Sıfırdan ortaya çıkacak bir araç olmayacağı için 100 milyon dolara bir aracı geliştirmek mümkün. Toplam 400 milyon dolarlık yatırım yeterli olur." diyen Ali Kibar, yerli otomobilin tek bir versiyonu için iç pazarda 40-50 bin adetlik pazar potansiyeli olabileceğini, üzerinde olması gereken Euro 5 motor seçeneği nedeniyle de bölgedeki az gelişmiş ülkeler açısından pahalı olabileceğini ifade etti. Kibar, geliştirilecek yerli otomobilin bir modelde 50 ile 70 bin adetlik bir ihracat kapasitesi olabileceğini belirtti.
Hükümetin yerli otomobilde önemli teşvik vermesi halinde Hyundai Assan olarak bu işe gireceklerini ancak kurulacak bir konsorsiyum işine sıcak bakmadıklarını anlatan Kibar, teşviklerin içeriğiyle ilgili olarak "100 liralık yatırım yaptıysam bunun 60 lirasını devletin karşılaması lazım. Bunun yanı sıra üçüncü dünya ülkelerinden getireceğim yedek parçalardan Gümrük Vergisi alınmasın. Yerli otomobil dünyaya pazarlanacak, isim oluşturulacak, bunun için marka tanıtım çalışması gerekiyor. Özetle yerli otomobil üretmenin cazip hale getirilmesi gerekiyor." dedi. Hyundai Assan CEO'su Won Shin Chang ise yerli otomobil konusunda fikir bazında bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Chang, Türkiye'de ürettikleri i20'nin platformu üzerine geliştirilecek B sınıfı bir sedan üretebileceklerini belirterek, "Şayet yerli otoya sağlanacak destekler olumlu bir ortam sağlarsa, Kore'deki merkezimizden i20 platformu üzerine bir sedan otomobil geliştirilmesi için talepte bulunabiliriz. Elbette ki bu araca Türkçe bir isim veririz." dedi.
Öte yandan Hyundai Assan yeni i30 modelini 43 bin liradan başlayan fiyat etiketiyle satışa sundu. Yılbaşında 45 bin adet olarak belirledikleri bütçelerini yeni i30'la birlikte 50 bin adede çıkardıklarını söyleyen Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, "Bayilerimiz i30'u çok beğendi. İyi talep geldi. 3 bin adetlik satış hedefimizi 6 bine çıkardık. Bu ilgiyi görünce satış öngörümüzü 50 bine yükselttik. 2011'de 49 bin adetlik araç satışına ulaşmıştık." diye konuştu. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin borç krizine girmesinin ihracat için kötü haber anlamına geldiğini ancak iç pazara faydası olacağını kaydeden Karaarslan, arz fazlası olduğundan yurtdışından otomobil alırken, fiyat ve adetler konusunda yapılan pazarlıkta avantajlı konuma geçeceklerini dile getirdi.
1.6 litrelik benzinli ve dizel motor seçenekleri bulunan yeni i30'da otomatik şanzıman tüm versiyon ve donanımlarla alınabiliyor. Dizel otomatik i30, 100 kilometrede ortalama 5,5 litre yakıt tüketimi sergiliyor.
Başbakan'dan Hyundai'ye: Teşvik kolay, motoru üretin
Başbakan Erdoğan, Güney Kore'de Hyundai'ye yerli otonun motorunu üretme çağrısında bulundu. Buna karşılık kendilerine bedava arsa verileceğini ve çok düşük vergi alınacağını ifade eden Erdoğan, Güney Kore'de yıllık 500 milyar dolar ciroya sahip sekiz CEO'yla bir araya geldi. Hyundai yöneticilerinin teşvik paketini beklediğini söylemesi üzerine Erdoğan, "Paketi görünce fazla dayanamayacaksınız." cevabını verdi. Öte yandan teşvik paketinde tedariki yüzde 50'den fazlası ithalata dayalı ürünleri üreten firmalara bedava arsa verileceği, sadece bu firmalar için yatırım indirimi verileceği ve sosyal güvenlik yüklerinin büyük bölümünü devletin karşılayacağı, bu firmalar için yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi'nin düşük miktara çekileceği belirtiliyor. Teşvik paketinin Erdoğan'ın Kore ziyareti sonrası açıklanması bekleniyor.