Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeni Türkiye'nin yönetim kadrosu da şekillenmeye başladı. 3G olarak nitelendirilen yeni yönetim 'Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Başbakan ve Güçlü Kabine' olarak görev yapacak. MYK toplantısında AK Parti Genel Başkanlığına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun getirilmesi ile birlikte dikkatler 62. Hükümette yürütmede görev alacak isimlere çevrildi. Kabineye Çözüm Sürecini yakından takip eden iki isim Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mustafa Şentop'un da getirilebileceği belirtiliyor.
GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANI
Seçimlden önce anayasal haklarını sonuna kadar kullanacaağını ve 'koşan terleyen bir Cumhurbaşkanı' olacağını vurgulayan Erdoğan, 28 Ağustos görevi devraldıktan sonra güçlü cumhurbaşkanı olacak. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığını yalnızca temsil makamı olarak değil, aynı zamanda hizmet makamı olarak gördüğünü bu kapsamda çalışmasını sürdürecek.
GÜÇLÜ BAŞBAKAN
Yeni Türkiye'nin bir diğer yönetim argümanı da Güçlü Başbakan olacak. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte yeni Türkiye'nin kodları verirken, AK Parti ve Başbakanın emanetçi bir isme bırakmayacağının altını özellikle çizmişti. Aktif dış siyasetin yanısıra yeni iç politikada da ağırlığını hissettirecek olan Davutoğlu, önümüzdeki hafta hükümet üyelerini belirleyerek Türkiye'nin 62. Hükümetine kuracak.
GÜÇLÜ KABİNE
3G'nin son ayağını ise 'Güçlü Kabine' oluşturuyor. Ahmet Davutoğlu tarafından kurulacak olan 62. TC Hükümetinin programı 3 saç ayağı üzerinde yükselecek. Bu amaçla, Davutoğlu'nun İçişleri Bakanı Efgan Ala'nın yanısıra başta Suriye ve Irak olmak üzere birçok konuda yakın mesai yaptığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı da Meclis dışından ikinci bir isim olarak kabineye alacağı konuşuluyor. Ekonomi yönetimi ile yola devam edeceği belirtilen Davutoğlu'nun kabineye taze kan olarak genel başkan yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mustafa Şentop'u alacağı ağırlık kazandı.
Muhalefete YSK'dan ret
Yargıtay'ın CHP'nin cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın parti üyeliği ve milletvekilliğinin sona erdiği iddiasıyla Yargıtay'a yaptığı başvurunun ret edilmesinin ardından, YSK da CHP ve MHP'nin Resmi Gazete ile ilgili başvurusunu ret etti. YSK, iki partinin seçim kesin sonuçlarını gösterir kararı yayımlamayan Resmi Gazete'nin yönetimiyle ilgili, yasal sürecin işletilmesi talebiyle yaptıkları başvuruları ret ederek, dilekçelerin Ankara Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.