Başak Medya Ajans prodüksiyon ekibinin hazırladığı ve El Cezire Türk televizyonunda yayınlanan “Başkentin Dem-i” programına katılan eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, Mısır olaylarının Türkiye ile benzeştirilmeye çalışılmasına tepki göstererek, “Bu iddia mizah dergilerine konu olur. Türkiye’de ancak tek partinin yıkılıp DP’nin kurulmasını örnek gösterebilirsiniz. O ülkeler Türkiyelileşmek istiyor. Türkiye’yi örnek alıyorlar” dedi. Güzel, yaşanan gelişmelerin bölge ve Türkiye açısından olumlu olduğunu vurgulayarak, “eski Osmanlı coğrafyasında yaşayan milletler büyük bir işbirliğine doğru gidiyor” dedi.
***
Başak Medya Ajans prodüksiyon ekibinin hazırladığı ve El Cezire Türk televizyonunda yayınlanan “Başkentin Dem-i” programında, Mısır ve diğer Ortadoğu ülkelerinde yaşanan halk ayaklanmaları ve Türkiye’deki tartışmalarla ilgili önemli analizler yapıldı.
Konuşmacılar Mısır’da yaşananların Türkiye ile özdeşleştirilmesinin büyük yanılgı olduğunun altını çizerken yaşanan olaylarda Türkiye’nin etkisi ve etkinliğine dikkat çekildi.
Mehdi Buyan’ın sunduğu programa; eski Bakan Hasan Celal Güzel, Yeni Akit Gazetesi Yazarı Sedar Arseven, SETA Ortadoğu Uzmanı Araştırmacı Ufuk Ulutaş, Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Çoban Öztürk katıldı. Özellikle Mısır ve Tunus’ta yaşanan olaylar ve Türkiye’ye etkisinin tartışıldığı programda Türkiye’nin Ortadoğu’daki etkinliğinin yaşanan olaylara etkisi üzerinde duruldu.
“Bu hareketler Türkiye’nin çok işine yarayacak”
Programa katılan eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel Mısır olaylarının Türkiye ile benzeştirilmeye çalışılmasına tepki göstererek, “Bu iddia mizah dergilerine konu olur. Türkiye’de ancak tek partinin yıkılıp DP’nin kurulmasını örnek gösterebilirsiniz. O ülkeler Türkiyelileşmek istiyor. Türkiye’yi örnek alıyorlar” diye konuştu. Mısırda yaşanan olayların dikta rejimlerin biteceğinin göstergesi olduğunu söyleyen Güzel, “Bütün dünyanın gördüğü bir şey var artık; 21. Yüzyılda düşünce hürriyetinin önüne geçmek mümkün değil. Küreselleşme, haberleşmede büyük bir ilerleme gerçekleşti artık gizli bir şey kalmıyor. Bu dikta yönetimlerini bitiriyor. 10-15 yıla kadar dünyada dikta yönetimi kalmayacak. Bu hareketler Türkiye devletinin çok işine yarayacak” ifadelerini kullandı. Güzel, yaşanan gelişmelerin bölge ve Türkiye açısından olumlu olduğunu vurgulayarak, “eski Osmanlı coğrafyasında yaşayan milletler büyük bir işbirliğine doğru gidiyor” dedi.
Mısır’da esen rüzgarda Türkiye’nin etkisi var
Yeni Akit Gazetesi yazarı Sedar Arsever ise, Türkiye’nin bölgedeki etkinliğine dikkat çekerek, “Türkiye’nin müdahalesi ve etkinliği çok önemli. Dünyanın gözü Türkiye’de… Başbakan Erdoğan’ın bu ülkelerde örnek lider olarak görülmesi de çok önemli. Mısırda esen rüzgarda Türkiye’nin çok etkisi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Arsever, diktatörlüğün son bulduğunu belirterek, “Dünya ortak akla doğru gidiyor. Artık diktatörler de çökmeye başladı. Bütün korku rejimleri bitecek, korku duvarları yıkılıyor. Türkiye’de de devam eden vesayet son yıllarda bitti, büyük gelişmeler yaşandı” şeklinde konuştu.
Mısır’da neler oluyor?
Başkent Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Çoban Öztük ise, “Ortadoğu’da yaşananların en büyük ortak noktası ‘İslami dışlanmışlık’tır. Mısır’da yaşananların diğer nedenleri ise işsizlik, fakirlik ve yolsuzluklardır. Halkın seçimlere katılım oranı da halk ile yönetim arasında büyük bir kopukluğun olduğunun en büyü göstergesidir” dedi.
Mübarek köşeye sıkıştı
SETA Ortadoğu uzmanı Ufuk Ulutaş da ABD’nin Mısır Politikasına dikkat Çekerek şunları söyledi, “Mısır’da büyük bir direnç görüyoruz. Mübarek köşeye sıkışmış durumda. Yaralı aslan durumunda ve son saldırılarını yapıyor. Fakat Mübarek’in gitmesi ve rejim değişikliği mutlaka sancılı olacaktır. Çünkü yıllardır devam eden bir iktidar, baskı ve alışkanlıklar söz konusu. ABD’nin de Mısır için bazı kırmızı çizgileri var ve bunlar çerçevesinde gelişsin istiyorlar. Ve tabi ABD, yeni yönetimin İslami olmaması ve Batı ile ilişkilerinin iyi olması.”
Programda konuklar Mısır’da bir rejim değişikliği olması durumunda bunun Filistin için de oldukça önemli olacağı konusunda ortak fikir belirtti. Eski Bakan Hasan Celal Güzel, “Mısır’da yeni yönetim in siyaseti değişecek ve artık İsrail’i desteklemeyecektir” dedi
Başkanlık sistemi tartışılmalı
Başkanlık sistemi tartışmalarının da ele alındığı programda, sistemin Türkiye’ye uygun olup olmadığı, başkanlık sisteminin artılarının ve eksilerinin geniş çaplı tartışılması gerektiği üzerinde duruldu. Başbakan Erdoğan’ın sistem üzerindeki ısrarını eski Bakan Güzel, “Başbakanın sırası geldi. Türkiye’de başbakanlar sistemi kendilerine göre uydurmaya çalışıyorlar. Halbuki sisteme uymak gerekiyor” sözleri ile değerlendirdi.