Yazıcıoğlu ve Esad Coşan yakınlığı

Helikopter kazasında yaşamını yitiren Muhsin Yazıcıoğlu, vasiyeti üzerine Taceddin Dergahı bahçe-sine defnedildi.

Akşam yazarı Gürkan Hacır, helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP lideri Yazıcıoğlu'nun sağlığında, Taceddin Dergahı'na defnedilmek isteğinin nedenlerini araştırdı. Yazıcıoğlu'nu İstiklal Marşı'nın yazıldığı o dergaha çeken neden:

Neden Taceddin Dergahı'na gömüldü?

Şüphelerle dolu bir helikopter kazasında yaşamını yitiren Yazıcıoğlu, vasiyeti gereği Taceddin Dergahı bahçesine defnedildi. Peki, Yazıcıoğlu'nu İstiklal Marşı'nın yazıldığı o dergaha çeken neydi? Sadece milli bir tavır ya da Akif sevgisi mi? Yoksa daha derin bağlar mı?

BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun beklenmedik ölümü halen tartışılıyor. Kaza mı yoksa suikast mıydı net bir şey söylemek imkansız. Kimilerine göre Yazıcıoğlu, hiç kullanmadığı helikopter konusunda zorla ikna edilmiş ve sorunlu olan bu araca binmesi sağlanmıştı. Kimine göreyse pilot önceden verilen ilaçlarla etkisiz hale getirilmiş, helikopterin düşmesi planlanmıştı. Kaza ihtimalini dillendiren ise az sayıda kişi var.

Yazıcıoğlu'nun cenazesi tüm bu tartışmaların gölgesinde kaldırıldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen Nizam-ı ålem Ocağı'ndan gençler Ankara sokaklarını doldurdular ve liderlerine son görevlerini yerine getirdiler. Ve naaşı, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazdığı Taceddin Dergahı'nın bahçesine defnettiler.

Yazıcıoğlu'nun sağlığında, defnedilmek üzere vasiyet ettiği Taceddin Dergahı'nın özelliği neydi? Sadece Milli Şair'e ev sahipliği yapmış olması mı bu ünlü ülkücü-aksiyoneri buraya çekmişti?

İsterseniz Taceddin Dergahı'nın hikayesine bir uzanalım...

Öncelikle belirtmem gerek. Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamında Mehmet Akif Ersoy'un yeri başkaydı. Sadece İstiklal Marşı'nın yazarı olması değil, yaşamı ve İslami düşüncesini de kendine yakın buluyordu. Üstelik her ikisi de veterinerlik okulunda okumuşlardı. (Yazıcıoğlu Veterinerlik Fakültesi'ni bitiremedi.)

Ama onları aynı dergahta buluşturan sebep bu değildi.

CELVETİYE TARİKATI: Halk içinde hakla birlikte...

Celvetiyye tarikatı, Bayramiyye tarikatının bir koludur. Bayramiyye ise Nakşibend"lik ve Halvetiliğin birleşimi olarak kabul edilir. Bayramiyye ismini Hacı Bayram-ı Veli'den alır. Yani Nakşibend"lik ve Celvetilik birbiri içine geçmiş bir haldedir.

BBP liderinin defnedildiği Taceddin Dergahı da Celveti tarikatının dergahıdır. Milli Mücadele yıllarında Mehmet Akif Ersoy'u evinde ağırlayan da bir Celveti şeyhiydi. Yani Ersoy, İstiklal Marşı'nı bir Celveti tekkesinde yazmıştı.

Taceddin Dergahı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hacı Bayramı Veli'nin kurduğu Bayramiyye tarikatının bir kolu olan Celvetiler için yaptırılmıştı. Taceddin Dergahı, Celvetilerin olduğu kadar Nakşibend"ler için de önemli dergahlardan biridir.

Muhsin Yazıcıoğlu, hayattayken ölümü halinde Taceddin Dergahı'na gömülmesini, eğer orası olmazsa Hacı Bayram Camii haziresine, orası da olmazsa Yazıcıoğlu Camii'ne defnedilmesini istemişti.

Peki, Nakşibend"ler için önemli sayılan bu Celveti tekkesine defnedilmek neden Yazıcıoğlu'nun vasiyeti olmuştu?
Yazıcıoğlu, Nakşibend"lerin lideri konumundaki Esat Coşan'ın yakınıydı. Coşan, İskenderpaşa Şeyhi olarak bilinen Mehmet Zahit Kotku'dan sonra cemaatin lideriydi. Her fırsatta Muhsin Yazıcıoğlu'yla bir araya geliyordu. Buluşmaları kamuoyundan pek gizlenmiyor, Coşan'ın verdiği yemeklerde Yazıcıoğlu hemen yanında onur konuğu olarak yer alıyordu.

KADERLERİ AYNI OLDU

Türk siyasi yaşamında önemli yer tutan İskenderpaşa cemaati, Coşan'ın liderliğindeydi. Bugün AKP'nin birçok kadrosu bu cemaatin talebesiydi. Ancak Coşan'ın ismi hep Yazıcıoğlu'yla anılıyordu. Esat Coşan'ın da kaderi tıpkı Yazıcıoğlu gibi oldu. O da Avustralya'nın Sdyney kentinde geçirdiği bir trafik kazasında yaşamını kaybetti.

Gündem Haberleri