İyi notlar alan çocuklar tatili mutlulukla beklerken karneleri kötü öğrenciler stres ve panik içindeler...Uzmanlar yarıyıl tatiliyle birlikte gelen karne sonuçları karşısında ailelerin çocuklarına nasıl davranması gerektiğini ise şöyle açıklıyor.
''Özellikle mükemmeliyetçi aileler çocukta aşırı beklentiye neden olabilmektedir. Çocuk bir süre sonra bütün derslerinden en yüksek notu almış olsa bile kendini yeterli görmeyebilir ve bir hata yaptığında kendini aşırı suçlar konumda olabilir. "Ne kadar iyi olursam olayım, zaten takdir edilmiyorum" diyen ve ders çalışmayı tamamen bırakabilen öğrenciler de olabilmektedir. Karnenin anlamı aileden aileye değişmektedir. Bazıları çocuğuna her koşulda ona destek olacağını belirtip, notların öneminden çok öğrenme sürecinin zevkini ve merak duygusunu aşılar. Çocuk, merak duygusu ile öğrenmenin keyfini tattıktan sonra ailelerin kendisine ''Ders çalış'' demesine gerek kalmamaktır.
Kötü karne getiren çocuğa kırıcı sözler söylemeyin
Kötü karne getiren çocuğa "Ne hissediyorsun?" diyebilmek, sonrasında okul performansının düşük olmasının nedenlerine suçlamadan ve sorgu hissi vermeden bakabilmek, gerekirse kendi hatalarınızı da kabul edebilmek önemlidir. Çocuğa bu durumu düzeltmek için "Sana nasıl yardımcı olabiliriz?" denilmelidir. Sorun, aile içi çatışmalı ilişkilerden kaynaklanıyorsa, yakın zamanda taşınma, boşanma gerçekleşmişse, çocuğun; performans kaygısı, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğü, davranış problemi ya da tembellik gibi görünen hiperaktivite gibi başka sorunları varsa bir uzmana danışmak gerekmektedir. Burada amaç, sorunun kaynağına bakılıp, neler yapılacağına dair çözüm bulmaktır. Olumsuz cümleler kurulmamalı, çocuğun benlik saygısını düşürecek, zarar verici sözler veya davranışlardan kaçınılmalıdır. Son dönemde karne korkusu ile evden kaçan hatta intihar eden çocuklara rastlanmaktadır. Burada karne neredeyse hayatın anlamı olarak algılanmakta ve kötü olduğu takdirde yaşamaya bile istek duymama, ciddi anlamda kendini suçlama ve ceza korkusu görülmektedir. Çocuklara öğrenme sürecinin yaşamın sadece bir yönü olduğu sıkça belirtilmelidir.
Söz verdiyseniz hediye alın
Yarıyıl tatilini daha verimli geçirmek için çocuğunuzun isteklerini göz ardı etmeyin
Tatil, yoğun okul döneminden sonra daha çok keyif alınan aktivitelere zaman ayırmaktır. Okul öncesi çocuklar eğlenceli aktivitelere katılabilirler. Özellikle 9-12 yaşlarında çocuklar kendi cinsleriyle vakit geçirmeye yönelirler, buna dönük planlar yapılabilir. Tatil döneminde kitap okuma alışkanlığı bırakılmamalıdır. Bu alışkanlığı edinmemiş çocuklara en güzel öğretme yöntemi; ebeveynin de kitap okumaya zaman ayırdığını görmesidir. Üniversite sınavına hazırlanan gençler tatil döneminde de çalışmaya devam etmelidirler çünkü arada uzun süre boşluk bırakmak hem motivasyonu düşürecek hem de tekrar olmadığı için unutma daha fazla olacaktır. Tatilde amaç, her ailenin koşulları ve imkanları dahilinde çocuğuyla keyifli vakit geçirmektir. Bazen ebeveynler kendi istedikleri planı çocuğun isteklerini göz ardı ederek yapmak isterler. Çocuk mutlu olmayınca da "Biz sana bir sürü imkan sunuyoruz, çoğu çocuk bunlara sahip değil, sen hala mutlu olmuyorsun" diyerek çocukta suçluluk duygusu yaratarak onu iki kez mutsuz etmektedirler. Çocuğun istediği seçeneklere değer vermek, ona en güzel imkanı sunmaktır. Bunun için, kaliteli bir iletişime sahip olmak karşılıklı ihtiyaçların farkında olmak ve bunu eyleme dökebilmek için çaba göstermek değerlidir.''