Yarın mecliste Oyak görüşmesi

Askerler bastırdı AK Parti bile ikna oldu Meclis’te yarın büyük kıyak var…

Meclis’de yarın son dakika teklifiyle OYAK’a çok büyük bir kıyak yapılacak. İşin en kritik yanı ise sessiz sedasız yapılacak bu girişimin perde arkasını AK Parti dahil hiçbir siyasi partinin Grup Başkanvekillerinin anlamamış olması.


Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları için yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kurulan, ancak vergi muafiyetleri nedeniyle On Milyarlarca Dolarlık bir deve dönüşen, yasası nedeniyle bunun memlekete vergi dönüşü de olmayan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) yarın çok kritik bir dönemeçte.

OYAK, 50 yıldır sürdürdüğü mali ayrıcalığı kaybetmekle karşı karşıya.
Kamu İhale Kurumu (KİK), OYAK iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, diğer kamu kurumlarının mevzuatına uymak zorunda olduğuna karar verdi. Bu karar OYAK’ı adeta çıldırttı.

Bunun üzerine OYAK, Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açtı. Ancak mahkeme bu talebi reddetti.

Yürütmeyi durdurmayı talebinde Bölge İdare Mahkemesi’ne toslayan OYAK, rotayı Meclis’e çevirdi.

23 Temmuz’da gireceği Tatil nedeniyle son günlerde çok yoğun çalışan ve onlarca yasayı aynı anda görüşen TBMM’den, OYAK tereyağından kıl çeker gibi bir yasal düzenlemeyi “son dakika teklifiyle” geçirecek.

AK PARTİ ANLAMADAN İKNA OLDU

Yarın, TBMM’de Torba Yasa görüşmeleri sırasında verilecek bir teklifle OYAK’ın iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu’nun dışında kalmasını sağlayacak yasal değişiklik yapılacak.

OYAK yetkilileri, durumu bilmeyen ve yasal mevzuata hakim olmayan Partilerin Meclis Grup Başkanvekilleri’ni son günlerde ablukaya aldı. Ve bütün partilerin grup başkanvekilleri ikna oldu ve OYAK’ın istediği değişikliği Meclis’ten geçirme kararı aldılar.

AK Partili Nurettin Canikli, “OYAK’IN İŞTİRAKLERİNİN KAMU İHALE KANUNU’NUN DIŞINDA KALMASI İÇİN YARIN MECLİS’TE TEKLİF VERİLECEK, ANLAŞTIK GEÇİRECEĞİZ” dedi.

Onlarca düzenlemenin aynı anda yapılacağı Torba Yasa görüşmeleri sırasında Milletvekilleri, ne getirip ne götürdüklerini bile bilmeden bu kanunla ilgili oylamayı geçirme tehlikeleri bulunuyor.

Kanun geçerse, özel sektörle çok büyük haksız rekabet oluşacak ve “Büyük Ekonomik Güç” olarak TSK’nın elinde bulundurduğu ve emekli olan bütün generallerin çok yüksek maaşlarla istihdam edildikleri OYAK çok büyük yeni bir imtiyaz daha kazanacak.

Kamu İhale Kanunu’nun dışına çıkacak olan OYAK, istediği ihaleyi istediği fiyattan istediğine verebilecek.

İŞİNE GELİNCE “KAMU” İŞİNE GELMEYİNCE “ÖZEL”

İhale vermede Kamu İhale Kanunu dışında olmak isteyen yani “kamu” değil “özel” şirket gibi davranmak isteyen OYAK; vergi vermeye gelince ise tam tersini savunuyor ve “kamu” statüsünde olduğunu savunup korkunç vergi muafiyetlerinden yararlanıyor.


DARBENİN EN KRİTİK MEYVESİ

OYAK, 27 Mayıs darbesini yapan Milli Birlik Komitesi tarafından 3 Ocak 1961 tarihli 205 sayılı kanun ile kuruldu. OYAK'ın kuruluş gerekçesi, TSK mensuplarının istikbal endişesinden kurtarmaktı. Kanun gerekçesinde bu durum şöyle ifade edildi: "... ordu mensuplarının kendi içlerinde ve kendi malî imkânlarıyla bir dayanışma suretiyle istikbal endişesinden kurtularak maddî ve manevî huzura kavuşmalarını temin maksadıyla Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanun Tasarısı hazırlanmış bulunmaktadır." Darbeyle kurulan OYAK, bugün 60'tan fazla şirket ve iştiraki, oluşturduğu değer ile büyük bir holding haline geldi. Hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren iştirakleri, vergi muafiyeti sayesinde özel sektörü kısa sürede solladı. Emekli Korgeneral Yıldırım Türker'in başında bulunduğu OYAK'ın, 241.048 üyesi, 9,640,5 milyar TL'lik nakit varlığı bulunuyor.

OYAK ayrıca TSK mensuplarından para da kesiyor. OYAK'ın TSK mensuplarından yapılan kesintiler ile iştiraklerden elde edilen kârlarla mal varlığı dudak uçuklatıyor. Yedek subaylardan yapılan kesintilerin akıbetinin belirsizliği ise en çok eleştirilen konuların başında geliyor.

OYAK, 205 sayılı kanunundan kaynaklanan pek çok 'malî imtiyaza' sahip

Perde Arkası Haberleri