Türkiye, art arda gelen tahliyelerin şokunda.
Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin Ergenekon sanıklarını, İstanbul'daki nöbetçi hakim Yılmaz Alp'in ise Balyoz sanıklarını tahliye etmesine yönelik tepkiler sürüyor. Hukukçular iki skandal kararı, “Türkiye’de hukuksuzluk hukuk haline getirildi" şeklinde değerlendiriyor.
HER YÖNÜYLE SKANDAL
** Hukukçular Birliği Başkanı Sinan Kılıçkaya: Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin bu kararı hukuki değildir. Teamüllere ve uygulamalara da aykırıdır. Herşeyden önce birleştirme kararı yanlıştır. Basit bir anlatımla boşanma davası ile ceza davası aynı dosyada birleştirilmesidir. Kararın hukuki olmadığı açıktır. Kamuoyuna yansıyan ses kayıtlarında bu sürecin yaşanacağı görülüyordu. İnsanların gözüne baka baka hayata geçirildi. 'Davayı fotokopilerle birleştiririz, tahliye yi de basarız' yaklaşımını doğruladılar. Bu kararı görünce onun arkasından Ergenekon dosyalarını kapatma gibi girişimlerin olabileceği ihtimalleri görülmektedir. Her yönü ile skandal bir karardır.
HALKIN HAKEMLİĞİ ŞART
** Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Halil Doğan: Günler öncesinden kamuoyuna teferruatlı şekilde yansıyan Cihaner ve diğer sanıkların tahliye senaryosu, adım adım gerçekleştiriliyor. Yargıtay bu kararla, kamuoyunun yargıya, yargıtaya olan güvenini zedeliyor. Bir taraftan Yargıtay, bir taraftan nöbetçi mahkemeler peş peş tahliye kararları veriyor ve bir sanık için tahliye kararı vermeyen hâkimler cezalandırılıyor. Artık genel kanaat şu: Tuz koktu. Ergenekon davasının savcıları, tutuklama kararı veren hâkimler bir tarafta; nöbetçi olduğu gece tahliye veren hâkimler, dosya eline gelmeden (fotokopi bile sayılamayan) CD’ler üzerinden dosya birleştiren ve tahliye kararları veren Yargıtay diğer tarafta. Bir tarafın taraftarları -öbür- yargıya güvenmiyor, diğer taraf öteki- yargıya güvenmiyor. Yargı yargıya güvenmiyor. Artık halkın hakemliği şart olmuştur.
Çok endişeliyiz, hukuksuzluk hukuk oldu
** Evrensel Hukukçular Platformu Başkanı Hasan Hüseyin Tanrıverdi: Ortada bir oyun oynanıyor. Safha safha, şema şema yerine getiriliyor. Türkiye’de hukuksuzluk hukuk haline getirildi. Yargıya müdahale eden kişiler birilerini kurtarmaya çalışıyor. Yargıtay sanık avukatı gibi hareket etti. Kafes Eylem Planı duruşmasındaydım. Müşteki sıfatıyla Ankara’da 250 Avukat arkadaşımız Türkiye genelinde 560 avukat arkadaşımızın ihbarları ile şikâyette bulunmuştuk. Müşteki sıfatıyla müdahillik talebinde bulunduk. Ortada bir oyun senaryo oynandığını duruşma salonunda gördük. Hukuk askıya alındı. Türkiye’de ciddi manada hukuksuzluk yaşanıyor. Endişe ediyoruz. Yargıtay’da yaşanan hadiseler bundan 1 ay önce planlandığı gibi uygulanıyor. Duyarlı olan herkesin tepki göstermesi gerekiyor. Bu kararı şiddetle kınıyorum. Yargı’da çok ciddi kadrolaşmalar varmış ortaya çıktı. Tuz kokmuş durumda. Yargı bu halde iken millet kime güvenecek?
İŞTE YARGIYA MÜDAHALELER
Tahliye kararları, Ergenekon'un yargıdaki faaliyetlerini gündeme getirdi. Örgütün yargıya sızma girişimi, yaptığı fişlemeler, illegal faaliyetleri tek tek deşifre oldu.
ÖZEL GÖRÜNTÜLERLE ŞANTAJ: Ergenekon sanığı Mustafa Levent Göktaş'ta ele geçen DVD'de bazı hakim ve savcıların fişlendiği bazı yüksek yargıçların fişlendiği ortaya çıktı. Bazılarının mahrem görüntüleri bile çekilmiş.
YARGIYA SIZMA GİRİŞİMİ: Ergenekon'un 3. iddianamesinde örgütün yargıda karşılaşacağı problemleri aşmak için Kent Otel‘de toplantılar düzenlediği dile getirildi.
SAVCILAR TANIDIK: Ergenekon sanığı Veli Küçük bir telefon görüşmesinde avukat Kemal Kerinçsiz'e, "Gittim o Şişli savcısına. Ya oradaki savcılar tanıdıklarımmış benim" dedi. EMRİNİZ VAR MI?: Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hakkı Yalçınkaya'nın, 'abi' diye hitap ettiği Kemal Kerinçsiz'e "Bir emriniz var mı" diye sorduğu kamuoyuna yansıdı.
O HAKİMİ GÖZLERİNDEN ÖPERİM: Kemal Kerinçsiz'e ait telefon kayıtlarında ismi geçen bir başka yargı mensubu Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hâkim Osman Kaçmaz oldu. Kerinçsiz, Kaçmaz için şöyle diyordu: "O hâkimin gözlerinden öperim."
YARSAV BAŞKANI'NA AKP DOSYASI: İşçi Partisinde ele geçen notta "AKP dosyasını Eminağaoğlu'na iletelim, görüşünü alalım" ifadeleri yer alıyor.
İLGİNÇ GÖREVLENDİRME: Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı(TİB)'nda yapılacak inceleme için Ergenekon'dan soruşturma geçiren Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Hayri Keskin görevlendirildi.
CİHANER'İ KURTARMANIN SES KAYDI: Yargıtay 8. Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan ile Yargıtay üyesi Fatih Arkan arasında geçtiği iddia edilen görüşmede, plan deşifre oldu: "Fotokopi bile olsa birleştiririm, basarım tahliyeyi. Sonra biraz uzatıp dosya kapatılacak. Bunu yaparsan Yargıtay başkanısın"
AKTAN TAHLİYE İSTEDİ HAYATA GEÇİRİLDİ: İnternete düşen ses kaydına göre 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün'den Emin Gürses'i tahliye etmesini istedi. Gürses, tahliye oldu.
OKTAY DEVREDE: Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın yargıda kadrolaştığı tespit edildi. Anayasa paketiyle ilgili mahkeme üyeleriyle temasa geçilmiş. Bir uyuşturucu baronunun serbest bırakılması bile istenmiş.
ERGENEKONUN BAŞI: dailymotion. com isimli internet sitesine düşen ses kaydında Hamdi Yaver Aktan için 'Ergenekonun yargıtaydaki başı' ifadesi kullanılıyor. Konuşan kişinin İlhan Cihanerin yakın arkadaşı Cumhuriyet savcısı Ömer H. olduğu iddia edildi.
TOPLUM BASKISINI GÖZE ALIP KAPATIN: Mahkeme üyesi Serdar Özgüldür'e ait olduğu öne sürülen ses kaydında şu ifadeler yer aldı: "Genelkurmay Adlî Müşaviri Hıfzı Paşa var. 30 senelik arkadaşım. Öğlen bize yemek verdi. Söylediği şu: "Büyük toplum baskısını göğüsleyip bir an önce kapatın"...
ŞENGÜN'E KADIN TUZAĞI: Ergenekon davası hakimi Köksel Şengün'ü şantaj ve tehditle baskı altına alan Ergenekon şüphelisi avukat Tülay Bekar, Şengün'den ısrarla davadan çekilmesini istedi.
SAVCIYA TELEFON: Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek’in Erzincan Başsavcısı Cihaner ile arama yapan savcıyı telefonla aradığı ortaya çıktı.
SAVCILARA OPERASYON: İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından HSYK, özel yetkili savcıların yetkisini aldı.
YARGITAY'DAN İHSASI REY: Bazı Yargıtay üyeleri HSYK'ya destek ziyaretinde bulundu. İhsas-ı rey tartışması başladı.
GİZLİ TANIĞA BASKI: Ergenekon'un Erzincan ayağının gizli tanıklarından Munzur ile CHP Milletvekili Ahmet Ersin arasında gerçekleşen görüşme kamera görüntüleriyle belgelendi. Görüntülerde bir çanta el değiştirdi.
JET'LE GÖZDAĞI: Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sırasında adliyenin üzerinden iki F16 jeti geçirildi.
HAKİMLERE CEZA: Yargıtay 4. hukuk dairesi Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ı tahliye etmedikleri için 9 hakime tazminat cezası verdi. Başbakan Erdoğan, "Yargı güvenilirliğini yitirdi" yorumunu yaptı.
HABER: Gökhan ÖZDAĞ / ANKARA – BUGÜN