Çorlu'da yaşayan Sacide D., 16 yıldır resmi nikah kıymadan birlikte yaşadığı Tahir D. hakkında dava açtı. Mahkeme, eşine resmi nikah kıymadan birlikte edindikleri malları nedeniyle Tahir D.'yi 21 bin 667 YTL tazminata mahkum etti. Karar tartışmalara neden olurken, davalı Tahir D.'nin vekili davayı temyiz etti. Yargıtay temyiz itirazlarının tümünü reddederek Çorlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını onayladı.
Alınan bilgiye göre, Sacide D., davadan 22 yıl önce yurt dışında ikamet ettiği dönemde evli olduğu Tahir D. ile boşandı. Boşanmanın ardından Türkiye'ye gelen Tahir D., bir süre sonra 2 çocuğunun annesi Sacide D.'yi yanına çağırdı. Tekrar evlenecekleri sözü üzerine Türkiye'ye gelen Sacide D., resmi nikahı olmaksızın Tahir D. ile beraber yaşamaya başladı. Sacide ve Tahir D.'nin nikahsız beraberliği 16 yıl sürdü.
Sacide D.'nin avukatlığını üstlenen Haşim Korkmaz, müvekkilinin bekar olarak geldiği Türkiye'de 16 yıl eski kocasıyla karı koca gibi yaşadığını söyledi. Avukat Korkmaz, "Sacide Hanım, fabrikada çalıştı, kazandığı parayı ailesi bildiği eve getirdi, ortak harcadı. Nikahsız eşinin babasından kalma arsaya birlikte ev yaptılar. Eş, dost, akrabalar arasında karı-koca gibi bilindiler. Ev oturmalarına, düğünlere, cenazelere birbirleri ile evli gibi gittiler. 16 yılın sonunda anlaşmazlık nedeniyle Tahir D.'nin, 'Ben evimi satıyorum. Buradan gideceğim. Seninle birlikteliğimiz sona erdi' demesi ile sarsılan Sacide D., iki oğluyla bütün hayatı boyunca çalıştığı, geleceğini birlikte hazırladığı, hayatını vakfettiği bir erkek tarafından maddi, manevi, cinsel, sosyal ve ekonomik olarak sömürülüp atıldığını anladı" dedi.
Nikahsız 16 yılın ardından Sacide D.'nin kendisine başvurduğunu söyleyen Avukat Haşim Korkmaz, "Maddi manevi tazminat istemiyle Asliye Hukuk mahkemesine yapılan müracaatın ardından yapılan 2 yıllık yargılama süreci sonunda Türkiye'de nikahsız eşe takdir edilen en yüksek tazminat ortaya çıktı. Çorlu 2.Asliye Hukuk Mahkemesi nikahsız olarak yaşayan eşe 21 bin 667 TL tazminat ödenmesine hükmetti" diye konuştu.
Bundan böyle Türkiye'de nikahsız yaşayan çiftlerin de tıpkı evliler gibi Medeni Kanun'un edinilmiş mallara katılma (halk arasında mal ortaklığı rejimi olarak bilinen) rejiminden kıyasen yararlanabileceklerini belirten Avukat Haşim Korkmaz, "Kararı davalı temyiz etti ancak Yargıtay onaylayarak karar kesinleşmiş oldu. Türkiye'de aile baskısı, toplum baskısı, ekonomik, sosyal nedenlerle çoğu gizli kalan evlilik dışı karı-koca gibi sürdürülen ilişkilerin mağduru kadınlara bir umut ışığı doğdu. Yeni Medeni kanuna göre uygulanan mal paylaşımı birlikte yaşayan çiftler içinde geçerli. Evli olmayan çiftin mal paylaşımı gerçekleşmesi ilk defa evli olmayanlara da uygulandı. Bu karar Türkiye'de ilk olabilecek bir karardır. Bu emsal karar Türkiye'de yenilik doğurdu" dedi.