12 Eylül darbesinin mimarlarının hakim karşısına çıkarılmasını sağlayan Anayasa Değişikliği'ne şiddetle karşı çıkarak, referandumda “Hayır” oyu kullanan CHP ile MHP, mahkeme günü gelince “Evet” dedi. CHP'nin ardından MHP de, 12 Eylül Davası'na müdahil olmak için ilgili mahkemeye başvuruda bulundu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, 12 Eylül davasına müdahil olmak için ilgili mahkemeye başvurduklarını açıkladı. Bal, yaptığı açıklamada, 12 Eylül'de yapılan askeri müdahalenin mağdurlarından birinin de partisi olduğunu dile getirerek, bu kapsamda Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını bildirdi. MHP'li Bal, Ülkü Ocakları'nın da davaya müdahil olmak için müracaatta bulunduğunu söyledi.
“HAKSIZLIĞA UĞRADIK”
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da, başvurunun ardından adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 Eylül 1980'de MHP yöneticileri dahil yüzlerce ülkücünün, ''uydurulan senaryo, tertip, düzmece belge ve yalancı şahitlerle'' darbe yapıp, yönetime el koyanlar tarafından haksız yere suçlanarak, tutuklandığını belirtti.
12 EYLÜL REFERANDUMU İÇİN HAYIR KAMPANYASI YÜRÜTTÜ
MHP, 12 Eylül 2010'da yapılan ve darbecilere yargı yolunu açan Anayasa Değişikliği'nin oylandığı referanduma karşı “Hayır” kampanyası yürütmüştü. 12 Eylül 2010'da yapılan anayasa değişikliğine ilişkin referandum öncesinde geçici 15. maddenin kaldırılmasının kandırmaca olduğunu öne sürüp, Evren ve görev arkadaşlarının yargı önüne çıkarılmayacağını iddia eden grubun içinde yer almıştı. Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasının da içinde bulunduğu pakete karşı çıkan bazı muhalefet sözcüleri, hukukçular ve yazarlar "referandumun aldatmaca olduğunu" ve "Evren ve arkadaşlarının asla yargılanamayacağını" ileri sürmüşlerdi.
MHP KİTAPÇIĞI: DARBECİLERİN YARGILANACAKLARI YALAN
MHP'nin “Anayasaya Neden Hayır” kitabında şöyle deniliyordu: “Anayasa paketinin 24. Maddesi'yle, 1982 Anayasası'nın geçici 15. Maddesi yürürlükten kaldırılmaktadır. Bu değişikliğin 12 Eylül işkencecilerini yargılama imkanı sağlayacağı gibi bir yalanı iktidar yandaşları sürekli dile getirmektedir. Oysa hukukun genel ilkeleri (zaman aşımı, sanık lehine kanunun uygulanması mecburiyeti ilkeleri gibi), sadece anayasa değişikliği ile böyle bir imkanın sağlanamayacağını açıkça ortaya koymaktadır.”
Referandum öncesinde Evren ve arkadaşlarının asla yargılanamayacağı görüşünü savunan isimlerden diğer bazıları da şöyle:
KILIÇDAROĞLU: EVREN YARGILANAMAZ, BAŞBAKAN KANDIRIYOR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Geçici 15. Madde'nin kaldırılması ile Kenan Evren ve arkadaşları yargılanamaz. Başbakan halka doğruları söylemiyorlar. Kendi liderleri kendi tabanını kandırıyor(...) Hesap sordular mı? Sorabilirler mi? Hayır... 12 Eylül ürünü olan bir parti 12 Eylülcülerden, darbecilerden hesap sorabilir mi? Ben de biliyorum soramaz, siz de biliyorsunuz, soramaz.
BATUM: MÜHRÜ ZAMANA UĞRADI, MÜMKÜN DEĞİL
CHP'li Süheyl Batum: Bu Anayasa ile 12 Eylül darbecileri ve Sayın Kenan Evren yargılanamaz çünkü üstünden 30 yıl geçti. Mührü zamana uğradı. Bunu Adalet Bakanı da kabul ediyor. Anayasa'nın geçici 15. maddesi bir sorumsuzluk getirmiş, 'Darbeciler ne yaptılarsa sorumlu tutulamaz' diyor. 12 Eylül'ü yapanlar hakkında af var. 12 Eylül'de bazı işkence suçu işlemiş kişileri yargılayabiliriz
TARHAN: BU BİR İLLÜZYON
Eski YARSAV Başkanı CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan: Keşke yargılansalar, ama inanmıyorum. Bu bir illüzyondur. Özgürlük illüzyonları satıyorlar. Bu düzenleme ile gerçekten yargılanmalarını olanaklı görmüyorum.
CİNDORUK: HAYIR DİYORUM ÇÜNKÜ…
Hüsamettin Cindoruk: Referandumda hayır diyorum. Çünkü demokrasiye işlerlik kazandıracak bir anayasa değişikliği yapan iktidarın uzlaşma yapması gerekirdi. İkincisi, bu iktidarın demokrasiye yönelik bir iyilik yapacağına inanmıyorum.
KANADOĞLU: NE CEZAİ, NE DE MADDİ SORUMLULUK KALMIŞTIR
Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu: ‘Devlet bir defa af çıkardıktan ve aradan 30 sene geçtikten sonra, ben senin için af çıkardım ama şimdi seni yargılayacağım' diyemez. Bu madde aftan da ileri bir olaydır. Ne cezai, ne hukuki ne mali sorumluluk kalmıştır. Anayasa değişiklik paketine bunun konulması sadece göz boyama ve aldatmadır.
ÖZDEN: BU DEĞİŞİKLİKLE BİR YERE VARILMAZ
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden: Aradan 30 yıl geçti ve bu değişiklikle bir yere varılamaz. Öncelikle, o dönemdeki idamlar Meclis'ten geçtiği için bu kararları verenlere bu madde ile bir şey yapılamaz. Bunu belirtmek lazım. Anayasa paketine eklenen geçici 15. madde CHP'yi "kandırmak" için konuldu. Önce Anayasa ile o dönemde bağışlananlara yeniden yargı yolu açılması hukuken bence pek mümkün görülmüyor. Ceza Kanunu'ndaki zaman aşımları geçmişse ne yapacaklar.
YILMAZ: BU PALAVRAYA KARNIM TOK
Hürriyet Gazetesi Yazarı Mehmet Y. Yılmaz: 12 Eylül 1980 Anayasası ve düzeni ile bir hesaplaşma olacağı palavrasına karnım tok.
AHMET HAKAN: SİZ KİMİ KANDIRIYORSUNUZ?
Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan Coşkun: Anayasa değişikliğine 'Evet' dersek... 12 Eylül'ü yapanlara yargı yolu açılacakmış. Bunu söyleyenlere sadece şunu demek isterim: Siz kimi kandırıyorsunuz? 12 Eylül'ü yapanları köşklerinde ağırlayanların, işin bu 'zaman aşımı'na zerre kadar dikkat kesilmediklerini sanacak kadar enayi miyiz biz.
MERT: HAYAL BU
Yazar Nuray Mert: İsteyen, bu Anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül ile bir şekilde hesaplaşma olduğu hayaline kendini kaptırabilir.
TEMELKURAN: MEMLEKET ENAYİ YERİNE KONUYOR
Gazeteci Yazar Ece Temelkuran: Memleket bildiğin enayi yerine konuyor. 12 Eylül hesaplaşması martavalını alan yürüyor.
Furkan Altınok / Yeni Akit