Yangın 5. günde kısmen kontrol altında

Manavgat'a bağlı Karabük köyünde başlayan orman yangını 5 gündür sürüyor.

Araç yolunun bulunmadığı Kepez Mahallesi ile Karabucak köyü arasında kalan tepenin yangının en kritik noktası olduğu belirtiliyor. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da büyük destek veriyor. Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, rüzgâr çıkmadan soğutma çalışmalarının hızlı bir şekilde yapılabilmesi halinde yangının tamamen kontrol altına alınabileceğini söyledi.


Manavgat'ın Taşağıl beldesine bağlı Karabük köyünde geçen perşembe günü başlayan orman yangını, 5. gününde de tam anlamıyla kontrol altına alınamadı. Şu ana kadar 60 evi ve milyonlarca ağacı küle çeviren, birçok hayvanın telef olmasına yol açan yangın, son rakamlara göre 14 bin hektarlık alanda etkili oldu. Yangının özellikle 5 bin hektar alandaki verimli ormanı yok ettiğine dikkat çekiliyor. Bir günde 1 haftalık alanın yanmasına sebep olan yangının önlenememesindeki en büyük etken, yetkililere göre şiddetli rüzgâr. Son 30 yılın en büyük yangını, işin emektârı ormancıları bile şaşkına çevirdi. Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, meslek hayatında böyle bir yangınla karşılaşmadığını belirtti.

31 Temmuz günü elektrik tellerinden çıktığı tahmin edilen yangın şiddetli rüzgârın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bir türlü kontrol altına alınamayan yangın Serik'e bağlı Karataş köyüne de sıçradı. 700 hektara ulaşan yangını söndürmek için birçok ilden takviye istendi. Yangının ikinci gününde 4 bin hektar büyüklüğe ulaşan yangın için yetkililer, "Antalya tarihinin en büyüğü" açıklamasını yaptı. Karataş köyünün farklı mahallelerinde 60 ev küle döndü. Yangın sebebiyle ikinci gün 4 köy boşaltıldı. Üçüncü gününde ise yangın doğal afet kategorisine ulaştı. Bu sırada bölgeye yardım kuruluşları ulaştı ve günlük ihtiyaçlar karşılanmaya başladı. Yangın 5. gününde de tam anlamıyla kontrol altına alınamadı. Önceki gece kısmen kontrol altına alınan yangın, rüzgâr sebebiyle yeniden alevlenerek 2 köyü tehdit etmeye başladı. 8 helikopter, 7 uçak, 200 civarında arazöz, yüzlerce iş makinesi ile 5 bin kişinin müdahale ettiği yangın, Manavgat Taşağıl beldesi Çardak köyünde tek noktada devam ediyor.

Mağdur vatandaşlara maddî destek

Yangında evleri ve ahırları yanan vatandaşlara dün para dağıtıldı. Antalya Vali Yardımcısı Erkan Yaman gözetiminde görevliler, Karataş köyü Macarlar Mahallesi ile Deniztepesi, Sarıabalı ve Akbaş köylerinde vatandaşlara para dağıttı. Evleri yanan vatandaşlara 2 biner, ahır ya da ambarları yanan vatandaşlara biner YTL dağıtıldı. Öte yandan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel yangında yok olan tarım ürünlerinin değerinin 2 milyon YTL olduğunu açıkladı. Yüksel, bu miktarın 658 çiftçiye dağıtılacağını belirtti.

Eroğlu: Havadan müdahalede TSK'nın tecrübelerinden faydalanmalıyız

Orman yangınlarına müdahale edecek yangın söndürme uçakları pilotlarının eğitilmesi konusunu Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle görüştüklerini kaydeden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, konuyu Hava Kuvvetleri Komutanı'yla da paylaşacaklarını dile getirdi. Eroğlu, "Sonuçta çevreciyiz. Yangınlarla mücadele konusunu biliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin havadan müdahale konusundaki bilgi ve tecrübelerinden faydalanmamız gerekiyor."

Yerel Haberleri