Yabancı yatırımcı Türkiye'ye güveniyor

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, kriz söylentilerine rağmen yabancı yatırımcıların Türk ekonomisine güvenlerinin devam ettiğini belirterek, 'Kriz var demek ezbere konuşmaktır, İMKB'den yabancı yatırımcılar hisselerini satmıyor" dedi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, kriz çığırtkanlarına rağmen yabancı yatırımcıların Türk ekonomisine güvenlerinin sarsılmadığını söyledi.

MÜSİAD Konya Şubesi'nde Konyalı işadamlarına Türk ekonomisinin global piyasalardaki yerini anlatan Erkan, Türk ekonomisinin dünya ülkeleri arasında üst sıralarda yer aldığını belirtti.

UYDURMA SÖYLENTİLER EKONOMİYİ SARSAMAZ

"Dünyanın her yerinde kriz var" şeklindeki söylentilerin ezbere konuşmalar olduğunu açıklayan Erkan, "Bu tip söylentiler nedeniyle İMKB'de hissesini satan bizim kendi içerideki müşterimiz. Yabancı yatırımcılar istikrarı ve güven ortamını bildikleri için daha rahat hareket ediyor. Bu söylentiler çıktığında yüzde 72.4 olan hisse satışları, yüzde 71.5 civarına geriledi. Bu hiçbir şey, çünkü günlük ciromuz aradaki fark kadar. 2000'de yaşanan kriz öncesinde ise yüzde 64'lerde olan satışlar, yüzde 40'lara geriledi. O zaman dış yatırımcı güven olmadığı için hisselerini, bonolarını sattı. Şimdi böyle bir durum söz konusu değil. Türkiye'de şu anda yabancı yatırımcılar hisselerini satmıyor" şeklinde konuştu.

İMKB'NİN İŞLEM HACMİ 300 MİLYAR DOLAR

Erkan, "İMKB'de şu anda 319 şirket var. Bu şirketlerden 135'i büyük şirket, diğerleri ise küçük ve orta ölçekli şirketlerimiz. Hisse senetleri piyasasında yılda 300 milyar dolara yakın bir işlem hacmimiz var. Her gün ortalama 1.2 milyar dolar işlem yapıyoruz. Tahvil ve bono piyasasında ise bu işlem hacmimiz 9.1 milyar dolar civarındadır. İMKB kurulduğu günden itibaren Türkiye ekonomisine 37 milyar dolar net kaynak sağlanmıştır. Türkiye'de yapılan yatırımların yüzde 29'u İMKB sayesinde geliyor" dedi.

Şirketlerin kendilerini geliştirerek halka arz etmesini isteyen Erkan, "1990'lı yıllarda krediler yüksek olduğu için şirketler halka arz yöntemini kullanıyordu. Şirketini halka arz ettiği içinde rahatlıkla Menkul Kıymetler Borsası'na giriyordu. Her yıl 30- 35 şirket başvuruda bulunuyordu. 2001'den sonra ise kredi faizlerinin düşmesiyle durumlar değişti. Şirketlerde gelir için halka arz yöntemini değil, kredi sistemini kullanmaya başladı. Halka arz olmayınca da İMKB'ye giren şirket sayısı her yıl 30-35 iken 6-7'ye indi. Mahalli odalarımızla bir araya gelip, danışma hatları oluşturup şirketlerimizi geliştirmenin yöntemlerini denemek istiyoruz. Hatta biz bazı uzman kişilerin şirketlere ortak olup 4-5 yıl içerisinde halka arz etmesini sağlayıp, sonra İMKB'ye girmesini sağlamak için çalışmalar yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Konferans sonrası ise gecenin anısına KTO Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez İMKB Başkanı Hüseyin Erkan'a, KTB Başkanı Mehmet Kara da İMKB Başkan Yardımcısı Esin Akbulut'a hediye verdiler.

Yeni Şafak - Semra Hoyraz

Ekonomi Haberleri