ANKARA (AA) - İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, yabancı sivil toplum kuruluşlarının (STK) muhtaçların elinden tutmaya yönelik her türlü çalışmasının yanında olduklarını bildirdi.
Ersoy, Çankaya'da bir otelde düzenlenen "Yabancı STK Rehberlik Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, son yıllardaki çalışmalar sayesinde STK'lere yönelik birçok yeniliğin hayata geçirildiğini anlattı.
Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) altyapısı sayesinde sivil toplum alanındaki bürokrasinin azaltıldığını ve gelecek projeksiyonlarının altyapısının oluşturulduğunu söyleyen Ersoy, "Bu çalışmaların ve burada sayamadığım daha pek çok adımın neticesinde bugün Türkiye'de 2002'ye göre faal dernek sayısı yüzde 33 artmıştır. Ama en önemlisi bu sayı artışı yaşanırken aslında çalışmayan, kağıt üzerindeki pek çok dernek de sistemden temizlenmiştir." dedi.
Ersoy, artık hem nitelik hem de nicelik olarak daha yüksek kapasiteli bir sivil toplum yapısı bulunduğunu belirterek, "Denetlenen dernek sayımız, 2018'de 5 bin 582 iken 2022 sonu itibarıyla bu sayı 30 bin 382'ye çıkarılmıştır." bilgisini verdi.
Türkiye'nin bulunduğu ve komşu olduğu coğrafyadaki istikrarsızlık, göç, terör ve şiddet dikkate alındığında yabancı STK'lerin çalışmalarının daha da önemli hale geldiğini ifade eden Ersoy, "Yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiği, 2022 için 5 milyar liralık bir gelir hacmi olan bir yapıdan bahsediyoruz. Buradan insanlık adına çok büyük faydalar üretebiliriz. Küresel göçten tutun, terörün ve uyuşturucunun etkilerinin azaltılmasına kadar pek çok alanda sonuç üretebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Ersoy, buna karşın bazı yabancı STK'lerin, istikrarsızlığı artıran çalışmalar yaptığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Göçü yönetiyoruz. İdlib'de bugüne kadar 107 bin briket ev yaptık. Devlet kaynaklarıyla değil, sivil toplum kuruluşlarımızla yaptık. Hayırseverlerimizin bağışlarıyla yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Gönül arzu ederdi ki, bu 107 bin briket evin içinde ülkemizde faaliyet gösteren, yıllık 5 milyar lira geliri olan 6 bin kişiyi istihdam edebilen 135 yabancı sivil toplum kuruluşunun yaptığı bir tanecik briket ev olsaydı. Maalesef bugüne kadar böyle bir şey görmedik. Onun yerine bütün enerjisini Türkiye'deki seçimlere odaklayan, LGBT meselesine odaklayan, göçe kaynaklık eden ve bizim hayatı normalleştirmeye çalıştığımız sınır ötesi yerlerde en küçük bir altyapı veya eğitim faaliyetine desteğini göremediğimiz bir halin içindeyiz."
Bazı yabancı STK'lerin, Türkiye'de ayrışmayı ve terör örgütlerini destekleyici çalışmalar yaptıklarını görmenin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Ersoy, "Gelişmemize, kalkınmamıza destek veren; insana, hayata destek veren, yaşama dokunan her türlü adımın yanındayız. İnsanlığın her türlü yardımına, desteğine, muhtaç insanların elinden tutmaya yönelik her türlü çalışmanın, her türlü katkının yanındayız ve saygıyla karşılıyoruz. Ama üzülerek söylemek istiyorum ki, bir kısım yabancı STK'lerimizde bunları göremiyoruz." dedi.
- "25 bin 718 kişiye yönelik eğitimler düzenlendi"
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Türköz de kamu ve STK ilişkilerinin gelişmesi için çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
STK'lerin kurumsal kapasiteleri, insan kaynakları ve mali finansal sürdürülebilirlik yapıları başta olmak üzere niteliklerinin artırılmasını amaçladıklarını söyleyen Türköz, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda, ilgili tüm bakanlıklarla işbirliği içerisinde dernekler mevzuatı, proje hazırlama, fon bulma gibi alanlar başta olmak üzere 2018 yılından bu zamana 23 bin 739 dernek temsilcisi ve 1979 kamu temsilcisi olmak üzere toplam 25 bin 718 kişiye eğitimler düzenleyerek gerek STK'ler gerek kamu personelinin kapasitelerinin artırılması çalışmaları yürütülmüştür."