Uslu, konfederasyon genel merkezinde Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü adıyla resmi tatil olarak konfederasyonların birlikte kutlamasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin normalleştiğini, yasaklardan arındığını dile getiren Uslu, "1 Mayıs'ın korkusuz, yasaksız, copsuz, gazsız kutlanması, normalleşen, demokratikleşmede cesur adımlar atan Türkiye'ye yakışan bir durumdur" diye konuştu.
Sembolik kutlamalarla başlayan süreçte Taksim tabusunun yıkıldığını, Taksim yolunun açıldığını ifade eden Uslu, bu yolu Hak-İş'in açtığını söyledi.
Uslu, kutlamalardaki olgunluk, başarı ve coşkunun bundan sonraki 1 Mayıs kutlamaları için referans olacağına işaret ederek, kimsenin 1 Mayıs'ı kullanarak bu güne gölge düşürmemesi gerektiğini kaydetti.
Bu konuda, herkesin özenli ve saygılı olması gerektiğini belirten Uslu, Hak-İş'in 1 Mayıs kutlamalarına sadece kendi örgütüyle katılacağını bildirdi.
Uslu, 1 Mayıs'ın emeğin günü olduğunu vurgulayarak, 1 Mayıs'ın başka kesimlerce taşeron olarak kullanılacak bir gün olmadığını dile getirdi.
İŞSİZLİK SORUNU
Uslu, işsizliğin her kesimin bir araya gelerek ortak çözüm üretmesi gereken bir sorun olduğunu ifade etti.
İşsizliğin çözümünde sihirli bir formül olmadığına dikkati çeken Uslu, iş adamlarının bu sorunu kullanarak avantajlar sağlama eğiliminden uzak durması gerektiğini söyledi.
İlave bir kişinin istihdamı için 242 bin liraya gereksinim olduğuna işaret eden Uslu, şöyle konuştu:
"Hükümet kriz ortamından çıkmak için altı ayrı paket hazırladı ve bunun için toplam 40 milyar lira ayrıldı. Bu miktarla 200 bin kişilik ilave istihdam sağlanması gerekirdi ama bu olmadı. Kedi buradaysa ciğer nerede? Ciğer buradaysa kedi nerede? 40 milyarlık destek buradaysa istihdam nerede?"
Uslu, işverenlerin "batarsam kurtarın, ödemezsem affedin. 'Nereden buldun' demeyin, kapatırız" tehdidinden vazgeçmesi gerektiğini belirterek, TOBB başta olmak üzere işverenlerin bu paradigmayı terk etmesi gerektiğini dile getirdi.
KIDEM TAZMİNATI VE VERGİLER
Kıdem tazminatı ile işsizlik arasında kurulan bağlantıya şaşırdığını ifade eden uslu, işsizlikle kıdem tazminatı yerine KDV ve ÖTV arasında bağlantı olduğunu kaydetti.
KDV'nin düşük olduğu yerlerde daha fazla istihdam yaratıldığına dikkati çeken Uslu, Türkiye'de vergilerin yüksek olması nedeniyle yatırımda, tüketimde, istihdamda sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Uslu, "Kıdem tazminatından önce KDV ve ÖTV'yi masaya yatırmak lazım. Bizim bakanların kıdem tazminatı, özel istihdam bürolarından başka türküleri yok" dedi.