Uzmanlar'ın proje için görüşleri

İki yeni şehir porjesi de Çılgın proje gibi çok tartışılacak...

Tüm Türkiye'nin merakla beklediği ve ekranlara odaklandığı 27 Nisan'da Çılgın Proje Kanalİstanbul'u tanıtan Başbakan Erdoğan bugün yine bir çılgınlık yaparak İki Şehir projesini kamuoyu ile paylaştı. Her iki projenin de büyük yankı uyandırdığı aşikar. Aynen ilk proje açıklamasında olduğu gibi bugünküde de yine farklı değerlendirmeler yapıldı. Öyle görülüyor ki bundan sonra da iki yeni şehir projesini destekleyen de bu projeye karşı çıkan da olacak. Ve artık "İki Şehir Kanalİstanbul" projesinin seçim sonrasında başlaması halinde İstanbul tam bir şantiyeye dönüşecek gibi...

Bugünkü projeye gele ilk tepkiler ise şöyle:

İSTANBUL SERBEST MİMARLAR DERNEĞİ VE İSTANBUL III NUMARALI BÖLGE KURULU BAŞKANI SİNAN GENİM
"Kilyos'u geçtikten sonra Uskumruköy ve Yalıköy'e kadar uzanan Kuzeybatıya uzanan kıyı şeridinin hemen gerisidir. 100 yılı geçen bir sürede orada tahribat var. Orada ağaçlıklı bir oku var. Makilik alandır. Oranın rehabilitesi için iyi bir fırsat. Burası yeşil alan falan değil. Orada 100 yılı geçen ağaç bulamazsınız. Şehrin içindeki kaosu yaşamamak gibi bir şansımız olacak. "

YÜKSEK MİMAR VE KENT BİLİMCİ PROF. DR. AHMET VEFİK ALP
"Eyüp ve Gaziosmanpaşa Belediyeleri'nin Karadeniz kıyısında "Kilyos dediğimiz bölge" zemini oyulmuş, krater boşlukları gibi delikler var. Ben o projeyi desteklemiştim. "İstanbul'un dev köstebek yuvalarını kapatalım" demiştim. Çıkan hafriyatın Karadeniz'e dökülmesi de kirlilik yaratıyor. O bölgedeki Terkos Gölü de bundan etkileniyor. Tatlı suyu ile Karadeniz'in tuzlu suyunun karıştığı söyleniyor. O maden ocaklarının yeşillendirilmesi, rehabilite ederek kazanılması doğru bir karar. Karadeniz'deki taş ocaklarının yerine, kanaldan çıkacak toprakla doldurulması ve sağlık ağırlıklı bir şehir kurulmasını destekliyorum.  Ben öyle olduğunu biliyorum.

Ben prensipte projeyi destekliyorum ama şartlarım var. Birincisi bu iki kentin İstanbul'a yeni ilave nüfus getirmemesine izin vermemeliyiz. Bir kısım yeniden yapılanırken bir kısım yerlerinde yeniden yeşillendirilmesi şartımdır.

İkincisi Üçüncü Boğaz Köprüsü. Bu yeni kentler ve kanal Karadeniz'e açılacak. Yeşil alanları ve su kaynaklarını barındıran bölge olması önemli. Ciğerlerimizden küçük bir parça kaldı. Bu üç proje de bu bölgeye giriyor. O zaman çok dikkatli olmak lazım. Bunları doğru yaparsak biteriz, kabus ve korku şehri olur. Bunları doğru yaparsak da İstanbul uçar gider. "

ŞEHİR PLANCILARI 2. BAŞKANI MEHMET MURAT ÇALIK
"Çalık, Karadeniz kıyısında yapılacak olması çevre açısından çok kötü olacağını söyledi. Çalık şunları aktardı:
"İstanbul'un bütün doğal kaynakları kuzeyde bulunuyor. İstanbul'un kuzeye doğru yayılması geleceği açısından çok büyük risk taşıyor. Kuzey'de ormanlarımız var bunlar ne olacak. Su havzalarının akıbeti belli değil. Buralar bizim değil bizden sonraki nesillere bırakacağız. Bu arazilerde birşeyler yapmak deprem sorununu çözmüyor. Bunu planlı yapılaşmalar ile çözebiliriz.
Yeni şehirlerin kurulacağı Karadeniz Bölgesi'nin deprem riskine de değinen Çalık şöyle konuştu; "İstanbul'un kuzeyleri topografik olarak Marmara kıyılarına göre daha güvenli.  Ama oraya Marmara kıyılarında yaşayanlar taşnmayacak. Oralara yeni nüfuslar gelecek ve şu anda yaşadığımız şehir merkezleri ne olacak. İlave trafik sorunları çıkacak."

Habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri