Toplumda sık karşılaşılan sinüzit; burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi klasik belirtilerin dışında; kendini üst dişlerde ağrı ile de gösterebiliyor. 10 günü geçen baş ağrısı, tıkalı ve şiş burun ile yüzde basınç hissi gibi belirtiler ise hastalığın sizde de olabileceğine işaret ediyor.
Sinüsler yüz ve kafa kemiklerinin içerisine yerleşmiş içi havalı boşluklar olarak tanımlanıyor. İnsan vücudunda üst çene kemiğinde karşılıklı iki büyük yanak sinüsü, alın kemiği içerisinde bir büyük alın sinüsü, gözlerin arasına yerleşmiş küçük odacıklardan oluşan etmoid sinüsler ve kafa tabanına yerleşmiş bir de derin sinüs bulunuyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, “Sinüslerin ayrı ayrı ya da bölgesel olarak sadece bir yüz yarısında ya da hep birlikte iltihaplanma haline ‘sinüzit’ adı veriliyor” diyor.
KRONİK Mİ AKUT MU?
Baş ağrısı, burun akıntısı ve ateş gibi belirtilerin yeni başladığı klinik tablo, akut sinüzit olarak tanımlanırken, çoğu zaman farkında olmadığımız, 10 - 15 günden beri sürmekte olan uzamış nezle halinin akut sinüzit olduğuna dikkat çekiliyor. Yıllarca tekrarlayan belirtilerle karşılaşılması ise sinüzitin kronikleşmiş olduğu anlamına geliyor.
ÜST DİŞLERDE AĞRI NEDENİ
Özellikle yanak sinüsleri, (maksiler sinüsler) konumları nedeniyle üst çene dişleri ile yakın ilişki içinde bulunuyor. Bu bölgedeki dişlerden bazılarının kökleri, yanak sinüsünün içine girmiş olabiliyor. Bu durum herhangi bir soruna yol açmasa da bu dişlerin iltihaplandığı durumlar veya diş çekimi sonrasında kişide sinüzit gelişebiliyor. Kökü yanak sinüsünün içinde olan bir diş çekildiğinde de, sinüs boşluğu ile ağız içerisindeki kirli ortam arasında bağlantı olabiliyor. “Oroantral fistül” olarak adlandırılan bu durumda, ağızdaki bakteriler sinüs içerisine gidiyor ve sinüzite yol açıyor. Bu açıklığın fark edildiği anda kapatılmaması halinde sık tekrarlayan sinüzit atakları meydana geliyor.
TEDAVİYE ARA VERMEMEK GEREK
Sigara içen, alkol kullanan, sürekli kirli hava soluyan ya da klimatize kapalı ortamlarda çalışan bir kişinin, hijyen ve yaşamkoşulları iyileşmediği sürece tek başına tedavi görmesi yeterli olmuyor. Sinüzit tedavisinde ilk seçeneğin antibiyotik olduğu belirtiliyor. Bu noktada tedaviye ara vermemek ve yarım bırakmamak büyük önem taşıyor. Aksi halde yeterli yarar sağlanamayacağına dikkat çekiliyor. Hastanın şikâyetlerinin uzun süreli ilaç tedavileri ile geçmemesi, baş ağrılarının yaşamını olumsuz etkilemesi durumunda sinüzit ameliyatlarının tedavide bir seçenek olarak düşünülmesi gerekiyor.
SİNÜZİTİNİZİN VARLIĞINI TEST EDİN
Aşağıdakilerden 10 gün ve daha uzun sürenler için, “EVET” tercihini seçin.
Sonuç: 3 veya daha fazla EVET yanıtı, sizde alerji olduğunu veya mikroorganizmalara bağlı bir sinüzit olabileceğini gösterir. Bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanızda fayda var.