Türkiye'yi krize sokan karar

Türkiye’yi yeni bir gerginlik sarmalına sokan YSK kararı adım adım geldi. Dicle’nin avukatları cezayı Kurul’dan gizlerken YSK da yaptığı hatalarla krize adeta davetiye çıkardı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), BDP’nin desteklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili Hatip Dicle hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 yıl 8 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını gerekçe göstererek milletvekilliğini düşürmesi yeni bir krize yol açtı. Dicle’nin Yargıtay tarafından kesinleşmiş mahkumiyet kararının seçimlerden  3 gün önce YSK’ya ulaştırılmasına rağmen, YSK’nın herhangi bir işlem yapmaması ise tartışma yarattı. Tüm Türkiye’yi geren YSK’nın iptal kararı adım adım şöyle gelişti: 22 MART

Dicle 1 yıl 8 ay ceza aldı

YSK’nın kararının ayrıntılarına göre Türkiye’yi adım adım yeni bir krizin eşiğine getiren zincirin ilk halkası 22 Mart’ta başladı. Karara göre, KCK davasından Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan Dicle, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nce hakkında açılan  başka bir davada, konuşmasında PKK’yı övdüğü gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum oldu. Dicle’nin avukatlarının kararı temyiz istemi Yargıtay 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 22 Mart 2011’de reddedildi.

11 NİSAN

Adli sicil kaydını delil gösterdi

11 Nisan’da Dicle, Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili olabilmek için adaylık başvurusunda bulundu. Ancak YSK Diyarbakır Ağır Ceza’nın mahkumiyet kararını gerekçe göstererek adaylığı iptal etti.

15 NİSAN

Avukatlar YSK kararına itiraz etti

 Dicle’nin avukatları, YSK kararına Yargıtay 9. Ağır Ceaza’nın onama kararına karşın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz dilekçesi verildiğini ve sürecin henüz tamamlanmadığını gerekçesiyleitiraz etti.

29 NİSAN

Kesin aday listelerinde yer aldı

Dicle’nin avukatlarının ilgili mahkemeden Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesi uyarınca aldığı kararı da ibraz etmesi üzerine, YSK, Dicle’nin isminin 29 Nisan 2011’de Resmi Gazete’de yayımlanan milletvekili kesin aday listesinde yer almasına onay verdi.

11 MAYIS

Başsavcılık da itirazı reddetti

YSK kararında Yargıtay Başsavcılığı’nın Dicle’nin avukatlarının verdiği karar düzeltme talebinini 11 Mayıs 2011’de reddederek ilgililere tebliğe gönderdiği bildirildi.

9 HAZİRAN

YSK son kararı basından öğrendi

YSK, Dicle’nin mazbatasının iptali kararına gerekçe olarak Anayasa’nın milletvekili olma hakkını düzenleyen 76. maddesine atıf yapıldı. 9 Haziran 2011’de basında, Dicle’nin mahkumiyet kararının Yargıtay’ca onanarak kesinleştiği yolunda haberler yayınlandığı belirtilen kararda, aynı tarihte Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosunun belgeleri gönderdiği belirtilerek bu belgeler ışığında kararın alındığını açıkladı.

YSK’nın örnek gösterdiği 3 isim 

YSK’nın Hatip Dicle’nin milletvekilliğinini düşürülmesi kararında daha önce benzer nedenlerle verilmiş üç iptal kararına da yer verildi. Hatip Dicle’nin vekilliğini seçilme yeterliliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle, 298 sayılı Kanun’un 130/4 ve 2839 sayılı Kanunu’nun 39/4. maddeleri uyarınca iptal eden YSK bu gerekçeyle daha önce SHP’den vekil seçilen Fehmi Işıklar, RP ve FP’de milletvikili seçilen Merve Kavakçı ile Ahmet karavar’ın da vekilliğini iptal etmişti.

AHMET KARAVAR ÖRNEĞİ 

Suçu memura silahla direnmeydi

YSK, iptal kararına örnek olarak Fehmi Işıklar, Ahmet Karavar ve Merve Kavakçı kararlarını gösterdi. Kurulun Dicle’nin milletvekilliği kararının iptali gerekçesinde verdiği örnekler arasında yer alan Ahmet karavar 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan genel seçimlerde RP’den Şanlıurfa milletvekili seçilmişti. Ancak Yüksek Seçim Kurulu daha sonra yaptığı değerlendirmelerde Ahmet Karavar’ın “memura silahlı direnme” suçundan aldığı toplam 1 yıl 4 ay hapis cezası üzerine vekilliğinin düştüğünü açıklamıştı.

FEHMİ IŞIKLAR ÖRNEĞİ 

DİSK davasından vekilliği kaybetti

YSK’nın Hatip Dicle için verdiği milletvekili seçildiğine dair düzenlenen mazbatanın iptali kararına ilk emsal ise Kasım 1987 seçimlerinde yaşanmıştı. Kurul, bu tarihte yapılan genel seçimlerde SHP’den Bursa Milletvekili olarak seçilen Fehmi Işıklar’n milletvekilliği geçmişte DİSK davasından aldığı mahkumiyeti nedeniyle 1988’de vekilliğinin düşürüldüğüne yer verdi. Kurul gerekçesinde konuyla ilgili olarak seçimden yaklaşık bir yıl sonra gelen bir ihbar üzerine karar aldıklarının da altını çizdi. 

MERVE KAVAKÇI ÖRNEĞİ

Başörtüsü rejim krizine dönmüştü

YSK, iptal kararına örnek olarak Merve Kavakçı kararlarını da gösterdi. Kurul, 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde milletvekili seçilen ve başörtüsü ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdiği için protestolarla kaşılaşan Merve Kavakçı’ya da gerekçesinde değindi. Kurul, Kavakçı’nın çifte vatandaş olduğu için seçildikten sonra iptal ettiklerini belirtti. Aynı dönemde dövizli askerlik belgelerinde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Bahattin Şeker’in de vekilliğinin düşürüldüğü kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri