Türkiye'nin fiber otoyolu güçleniyor!

Bakan Lütfi Elvan, Türkiye'de geniş bant abone sayısının 41 milyonu geçtiğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ülkede sadece ulaşım açısından değil, bilgi ve iletişim teknolojileri açısından da çok önemli gelişmeler sağladıklarını söyledi. Türkiye'de geniş bant abone sayısının 41 milyonu geçtiğini ifade eden Elvan, bu rakamın 2003 yılında neredeyse yok denecek kadar az olduğunu söyledi.
 
Bakan Elvan, Yeşilyurt Belediyesince yapılan Kadın Yaşam ve Spor Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdikten sonra bir otelde düzenlenen proje ve yatırım toplantısına katıldı. Elvan, toplantıda yaptığı konuşmada, karayolları yatırımları açısından son 12 yılda Malatya'ya çok büyük yatırımlar yapıldığını belirterek, şöyle konuştu;

"2014 yılı itibarıyla aşağı yukarı 450 milyon liralık bir karayolu yatırımı gerçekleştirdik. Bu, bugüne kadar yatırım tutarlarına bakıldığında çok önemli bir meblağ. Çünkü 1992-2003 döneminde, yani bizden önceki 12 yıllık dönemde yapılan toplam Ulaştırma Bakanlığı yatırımları sadece 140 milyon lira. Karayolunda, 2012 ile 2013 yıllarında 200 milyonun biraz üzerinde yatırım gerçekleştirdik. 2014 yılında da neredeyse bir önceki yılın yatırımını ikiye katlamış olduk. Bugün itibariyle hükümete geldiğimiz günden itibaren 1,5 katrilyon lira civarında sadece karayollarına yönelik yatırım gerçekleştirdik."

2015'TE 128 KİLOMETRE TÜNEL AÇILIŞI 
 
Karayolunda geçen yıl ve bu yıl tünel projelerine ağırlık verdiklerini ifade eden Bakan Elvan, 2015 yılında 128 kilometrelik tünel açılışı gerçekleştireceklerini söyledi.
 
Elvan, cumhuriyetin kuruluşundan 2003 yılına kadar geçen sürede yapılan toplam tünel uzunluğunun sadece 50 kilometre olduğunu anımsatarak, kendilerinin 80 yılda yapılan tünel uzunluğunun tam 2,5 katını, 2015 yılında hizmete açacaklarını vurguladı.
 
Bunun son derece önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Bakan Elvan, Malatya'ya yönelik önemli projeleri olduğunu da anlatarak, şunları söyledi:
 
"Bunlardan bir tanesi, Malatya'yı Kayseri'ye bağlayan Karahan Tüneli ki bu tünelimizin uzunluğu bin 600 metre. Çift yönlü. Bunun anlamı, 3 bin 200 metrelik bir tünel. Tünel çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah, nisan-mayıs ayı gibi tünelimizin açılışını gerçekleştireceğiz ve Malatya-Kayseri arasındaki mesafe daha da kısalmış olacak. Bir anlamda biz Malatya'yla Kayseri'yi bütünleştirmiş olacağız." 
 
Elvan, diğer önemli bir projelerinin Malatya'yı Kahramanmaraş'a ve Adıyaman'a bağlayan güzergah üzerinde bulunan Erkenek Tüneli olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu tünelimizde de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Yine çift tüp olarak çalışıyoruz. Her bir tünelin uzunluğu bin 800 metrenin üzerinde. Şu ana kadar bin 500 metrelik ilerleme sağlandı. Yani çift tüple 3 kilometrenin üzerinde ilerleme sağlandı. Aşağı yukarı 300 metrelik bir kesim kaldı. Bu 300 metrelik kesimi de inşallah bu yılın sonuna yetiştirme gayreti içerisinde olacağız. Bu da özellikle Malatya'nın güney ile bağlantısını güçlendiren bir tünel altyapı projemiz olacak. Bir başka projemiz de Malatya-Elazığ güzergahında yer alan aslında iki önemli projemiz var. Bunlardan bir tanesi Kömürhan tüneli ki bu tünelin uzunluğu 2 bin 400 metre. Çift tüp olarak değerlendirildiğinde 4 bin 800 metrelik bir tünel inşasından bahsediyoruz. Bugün itibarıyla her bir tünelde yüzde 50 ilerleme sağlanmış durumda. İnşallah, 2016 sonuna da bu tünelimizi de yetiştirmeye çalışacağız. Tünelin hemen üstünde Karakaya Barajı üzerinde bir köprü yapımı projemiz var ki bu köprü de 4'üncü büyük asma köprümüz olacak. Şu anda Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü asma köprü olarak inşa edildi. Adıyaman'da hemen hemen bitirmek üzere olduğumuz bir köprümüz var yine asma köprümüz. Muhtemelen mart ayında onun da açılışını gerçekleştireceğiz." 
 
41 MİLYONU GEÇTİ
 
Sadece ulaşım açısından değil, bilgi ve iletişim teknolojileri açısından da çok önemli gelişmeler sağladıklarını anlatan Bakan Elvan, şunları kaydetti:
 
"Bugün Türkiye'de aşağı yukarı geniş bant abone sayısı 41 milyonu geçti. 2003 yılında Türkiye'de neredeyse geniş bant abone yok denecek kadar azdı. Aşağı yukarı 20-25 bin civarında geniş bant abonesi vardı Türkiye'de. Şu anda bizim özellikle iletişim otoyolları adıyla adlandırdığımız yer altındaki fiber otoyollar, fiber kabloların uzunluğu 240 bin kilometreyi geçti. Bu elbette bizim hedeflediğimiz bir rakam değil. Biz bunun çok daha üzerinde bir hedef ortaya koyduk. Önümüzdeki yıllarda, özelikle iletişim altyapısı daha da güçlenecek ama hızlı internet, akıllı telefonların istenilen ortamda kullanılması gibi ihtiyaç duyulan alt yapının oluşturulmasında çok önemli gelişmeler, ilerlemeler kaydedildi."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri