Türkiye Değerler Atlası 2012, siyasetten ekonomiye, dini değerlerden kadın -erkek ilişkilerine, aile ve evlilik kurumundan değer ve kimlik yargılarına kadar pek çok alana dair veriler içeriyor.
Araştırmaya göre, 2008'den beri orduya olan güven azalmakta ve bu oran yüzde 76 olarak belirtilmekte. TBMM'ye olan güven ise 1990'da elde edilen sonuçlarla aynı, yüze 58.
"TÜRK OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM" DİYENLER
Araştırmada dikkat çeken sorulardan birisi de 'Türk olmaktan son derece gurur duyanlar' sorusuydu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin verdiği cevap diğer bölgelerin tam tersi bir grafik izledi.
HÜKÜMETE GÜVEN YÜKSELDİ
Değerler Atlası'nın araştırmasında hükümete olan güvende büyük bir artış gözlenmekte. 2001 yılında bu oran yüzde 29 olarak açıklanırken; 2012 yılında yüzde 33'lük bir artışla yüzde 62'ye çıktı. Sosyal bilimler alanında dünyanın en geniş kapsamlı projesi olarak bilinen Dünya Değerler Araştırması’nın Türkiye’ye dair sonuçları, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Değerler Araştırmaları Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından hazırlanandı.
ORDUYA GÜVEN AZALDI
Araştırmaya göre, Türkiye'de orduya güven 1990'lardaki yüzde 90'lar seviyesinden bugün yüzde 76'ya düştü. Araştırmada, orduya güvenin özellikle 2008 yılından itibaren düşüşe geçtiğine işaret edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne duyulan güvenin yüzde 58 olduğu belirtilen araştırmada, bu oranın 1990'da tespit edilen değerle aynı olduğu bildirildi. Araştırmada, Türkiye'de hükümete duyulan güvenin 2001'de yüzde 29 olarak belirlendiği ifade edilerek, bugün ise oranın yüzde 62'ye ulaştığı kaydedildi.
TÜRKİYE'DE KİŞİLER ARASI GÜVEN ÇOK DÜŞÜK
"Türkiye'nin kişilerarası güven düzeyinin en düşük olduğu ülkelerden biri" olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu durumun coğrafi bölgeler ve bütün sosyo-demografik kesimler için geçerli olduğunu da ekledi. Ancak İstanbul dışındaki batı bölgelerinde güvensizliğin daha da belirgin olduğu ortaya çıktı.
DİN
Araştırmaya göre, Türk toplumu dünyanın en dindar toplumları arasında yer alıyor. İbadet ve dünya görüşüne ilişkin sorulardan oluşan 10 soruluk bir ölçeğe göre insanların kendilerini dindar olarak tanımlama düzeyini belirleyen araştırmada, Türkiye'de bu oran yüzde 85 olarak tespit edildi. Araştırmada, 1990'da bu oranın yüzde 75 olduğu kaydedildi. Araştırmada, Türkiye'de haftada bir kez veya daha sık camiye giden erkeklerin oranının yüzde 57, Türkiye toplumunda oruç tutanların oranının ise yüzde 86 olduğu bildirildi.
SİYASET
Türkiye toplumunun 47 Avrupa Konseyi üyesi ülke arasında kendisini siyasi olarak 'en sağda' tanımlayan toplum olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye toplumunun 10 üzerinden 6.4 puanla Avrupa'nın 'en sağında' yer aldığı, onu 6.3 puanla Gürcistan'ın takip ettiği bildirildi. Araştırmaya göre, Türkiye'de ise Doğu Anadolu Bölgesi 7.6 puanla 'en sağda', İzmir 5.2 puanla 'en solda' yer aldı.
EVLİLİK
Araştırmaya göre, 'Evlilik modası geçmiş bir kurumdur' görüşüne katılanların oranı Türkiye'de yüzde 6 olarak tespit edildi. Bu oranın Fransa'da yüzde 35 olduğuna işaret edilen araştırmada, Türkiye'de bu oranın 2008'de yüzde 8 olduğu bilgisine yer verildi. Araştırmada, Türk toplumunun muhafazakarlık seviyesinin de din, kadın hakları, aile, siyaset gibi alanlarda hazırlanan 18 soruluk bir ölçekle ölçüldüğü belirtildi. Buna göre Türkiye'nin muhafazakarlık seviyesi yüzde 63 olarak tespit edildi. Araştırmada, bu oranın 1990'da yüzde 60.34, 2001'de de yüzde 64.80 olduğu vurgulandı.