"Türkiye'de, Türkçe konuşma!"

Doğu ve Güneydoğu'da Türkçe konuşana ne mazot ne su satışı yapılıyor. DTP'liler de 'polisler bize arkadan ceza yazıyor' diye şikayetçi.

Doğu ve Güneydoğu'da tam bir soğuk savaş yaşanıyor. Kamuoyu gündemine taşınmayan soğuk savaşta, bazı Kürt kökenli vatandaşlar, Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan ve Türkçe konuşan vatandaşlara ürün satışı yapmıyor. Özellikle bölgenin yerlisi olmayan ve geçici olarak bölgeye gelen bir çok vatandaş, araçlarına akaryakıt almakta, hatta büfeden bir şişe su almakta bile zorlanıyor. Aracı yolda kalan bir çok vatandaş, Jandarma'ya sığınıyor.

Öte yandan kürt kökenliler de devlet görevlilerinin ayrımcılık yaptığını iddia ediyorlar. Bunun son örneği ise DTP'lilerin Adalet Bakanlığı'na siirt Emniyet Müdürü'nü şikayetleri ile görüldü. DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, "haksız trafik cezalarıyla" kendisini ve partilileri yıldırma politikası izlediği iddiasıyla Siirt Emniyet Müdürü'nü hükümete şikayet etti.

DTP'liler ile Siirt Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın arasında geçen Mart ayında “tokalaşma” gerginliği yaşanmıştı. Aydın'ın, Nevruz kutlamaları için kendisiyle görüşen DTP'li milletvekilleri ile "Ben terör örgütüne terör örgütü demeyenlerin, çocuk katilerine terör örgütü demeyenlerin elini sıkmam" diyerek tokalaşmayı reddetmesi günlerce tartışılmıştı. DTP'liler ile Siirt Emniyeti arasında şimdi “usulsüz ceza ve araç bağlama” krizi yaşanıyor. DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Aydın'ın ve yönetimindeki emniyet yetkililerinin DTP'lilere yönelik baskı yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Benim iki aracım var. Birini Ankara'da kullanıyorum, birini de seçim çevremde, seçim bölgemde. Ne zaman Siirt'e gitsem gıyabımda aracıma trafik cezaları yazılıyor. Sürat yapmışım, yolda yarış yapmışım, trafik kurallarına uymamışım! Dört beş kez ceza gönderiliyor gıyabımda ve adrese. Araç kendi adıma kayıtlı değil. Ancak, aracı ben kullanıyorum ve plaka tanınıyor. Sadece bana değil, partimizin bütün eylemlerine, bütün toplantılarına katılan ticari araçlara da 5 milyarı bulan cezalar kesiliyor. Araç sahiplerine, firmalarına polis gidip uyarıda bulunuyor: 'Eğer DTP'nin toplantısına araç verirseniz aracınızı bağlarız, ceza yazarız' diyorlar ve nitekim bu uygulamalar yapılıyor. Hatta Emniyet Müdürü benim içinde bulunduğum aracı bağlamak istedi, 'Aracı bağlayacağım' dedi. Nedeni de, güya trafik sigortasının orijinali değil de, fotokopisinin onaylı belgesinin olmasıdır. 'Orijinalini istiyorum' dedi. Şoförüm, bu aracın trafik sigortası çamaşır makinesinde bozulduğu için şirketten aldığı aslının aynıdır fotokopisini verdi, buna rağmen ceza yazıldı ve beni tehdit ederek aracımı bağlayacağını söyledi."

Özçelik, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in konunun takipçisi olacağını kendilerini ilettiğini ve kendisinin ilgileneceğini söylediğini açıkladı.

Yerel Haberleri