Türkiye'de bir ilk daha gerçekleşecek

Prof. Dr. Sınav'dan bir ilk. Sınav, Türkiye'de tıp ressamı yetiştiren bir eğitim merkezi açacak.

Türkiye'de tıp ressamlığı eğitimi olmadığı için Amerika'da bu işin eğitimini alan ve profesör unvanı ile yurda dönen Prof. Dr. Ahmet Sınav, Türkiye'de tıp alanındaki bir eksikliği Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) kuracağı tıp ressamlığı eğitim merkeziyle gidermek için kolları sıvadı.

Amerika'nın sayılı üniversitelerinden Medical College of Georgia'da anatomi profesörüyken, Türkiye'ye tıp ressamlığı eğitimi veren bir eğitim merkezi kurmak için Trakya Üniversitesi'ni seçen TÜ Tıp Fakültesi Anatomi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sınav, yaptığı açıklamada, hayal ettiği mesleği yapabilmek adına gurbete gittiğini ancak (başkaları eğitimini Türkiye'de alabilsin) diye bir ilki başararak, Türkiye'de tıp ressamı yetiştiren bir eğitim merkezi kuracağını söyledi.

Prof. Dr. Sınav, Trakya Üniversitesi'nde kurulacak eğitim merkezinde Avrupa ve Balkan üniversitelerinden öğrenci çekeceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bir çok öğrenci Amerika'ya gider yüksek lisans yada doktorasını yapar döner veya başarabilirse dönmez. Benimki birazcık farklıydı, ben doçent olarak gittim ve dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Columbia Üniversitesi'nde 8 yıl hocalık yaptım ve sonra da Medical College of Georgia'da anatomi profesörü olarak 3 yıl kaldım. Medikal illüstrasyon alanında önemli sertifikaların sahibi oldum. Rüyamın finalini gerçekleştirmek için Türkiye'ye döndüm. Ben Amerika'ya burada tıp ressamlığı eğitimi olmadığı için gitmiştim, ama başkaları bu sıkıntıyı çekmemeliydi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran'dan teklif gelince, ona medikal illüstrasyon eğitimi verebilecek bir departman kurmak istediğimi söyledim. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Dikmengil ile birlikte bunu onların da istediğini ifade ettiler ve heyecanla işe başladık. Türkiye'de bu büyük bir ihtiyaç, böyle bir eğitim veren yer yoktu, ama artık olacak. Trakya Üniversitesi'nde bunu kurmak için resmi girişimlere başladık. Amerika'dan tam 100 yıl sonra Türkiye'de ilk kez bir medikal illüstrasyon anabilim dalı kurulacak ve Balkanlar'dan hatta batı Avrupa'dan eğitim almak için öğrenciler Türkiye'ye gelecek.''

-SEVDİĞİ MESLEK İÇİN BİN BİR ZORLUĞA GÖĞÜS GERDİ

Prof. Dr. Sınav, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden emekli olduktan sonra öğrencilik yıllarında hayalindeki mesleği yapabilmek için ABD'ye gittiğini belirterek, şunları söyledi:

''Ankara Tıp Fakültesi'nden sonra eğitimine Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde devam ettim. GATA Anatomi Bölümünde bir sohbet sırasında Netter'in tıp atlasını inceleyen anatomist bir büyüğümüzden tıp ressamlığının önemli bir meslek olduğunu öğrendim ve tıp ressamı olmaya karar verdim. Tıp ressamlığı eğitimi Amerika'da veriliyordu. (İyi bir anatomist olursam iyi bir tıp ressamı olurum) mantığıyla önce ihtisas alanımı seçtim, ardından tıp ressamı olma serüvenim başladı.

Emekli olduktan sonra aklıma koyduğumu yapıp turist vizesiyle New York'a gittim. Önemli bir tıp kongresinde çalışmalarımı gören Columbiya Üniversitesi ekibinden teklif aldım. Bu arada üniversitede anatomi hocalığı yapıp, tıp ressamlığımı da profesyonel meslektaşlarımla ilişkilerimi sürdürerek geliştirmeye çalıştım. Hem maddi, hem de manevi olarak zorlanarak gittiğim ve 12 yıl kaldığım Amerika'da mesleki bilgimin yanında bir şey öğrenmiştim, (Dream it you can do it) yani (hayalini kurabiliyorsan başarırsın).''

-YÖNETMEN AĞABEY OSMAN SINAV MOTİVE ETTİ-

Prof. Sınav, ''Başarmak için azmin yanında destek de olmalıdır'' şeklinde konuşarak, hayalinin peşinden giderken ailesinin hep desteğini arkasında hissettiğini anlattı.

Ünlü yönetmen ağabeyi Osman Sınav'ın da, kendisini bu yolda motive ettiğini vurgulayan Sınav, şunları söyledi:

''Biz ailece hep böyleyiz. Babamda hayallerinin peşinden koşan bir adamdı. 1960'lı yılların sonunda bizler okuyalım diye Toroslar'ın bir dağ köyünde rahat yaşarken çocuklarını okutmak için bilmediği bir büyük şehre, Denizli'ye yerleşiyor. Küçükken pazarda yumurta satan ağabeyim Osman Sınav'da çoğu kimsenin cesaret edemeyeceği bir mesleğin hayalinin peşinden koştu ve başardı. Ben Amerika'ya giderken dil bilmediğim için korkuyordum. Ağabeyimin beni motive eden sözünü hiç unutmam, ''neden korkuyorsun oğlum? Türk dediğin ufka bakar, git New York'tan ufka bir bak bakalım'' demesi benim için çok önemlidir. Atatürk'ün de beni en çok etkileyen en önemli yönü hayal kurabilmesidir. Onun hayalleri ve müthiş liderlik dehası ve yılmaz azmidir bize özgürlüğümüzü yeniden kazandıran.''

-EN ÇOK ''BAŞ - BOYUN ANATOMİSİ'' ÇİZMEYİ SEVİYOR

Kendine özgü çizim yöntemleriyle çizimlerini interaktif hale getirdiğini bildiren Sınav, vücutta en çok baş boyun anatomisini çizmeyi sevdiğini belirtti.

Bununla ilgili bir anısı olduğunu ifade eden Sınav, ''Columbia Üniversitesi'nde ilk dersi anlatacağım zaman neyi istersiniz diye sordum, 'fossa pterygopalatina' (baş boyun bölgesi) dediler. Kimse anlatmak istemiyormuş. Yüzün dip kısmında minicik bir kovuk. Ama anatomik olarak çok önemlidir. Anlaması da anlatması da çok zordur. Göremediğin bir bilgiyi öğrenmiş sayılmazsın, beyinde imaj yaratman lazım.

Bende ilk dersimi animasyonla çizerek anlattım. Öğrencilerin tepkileri çok olumluydu ve baş boyun anatomisinin diğer dersleri de bana verilmeye başlandı. Böyle başlayınca da çalışmalarımı daha çok bunun üzerine yapıyorum, severim de. Her ne varsa insanın başında. Hatta gönül diye bilinen şey bile aslında kalbimizde değil başımızda'' diye konuştu.

-TIP RESSAMLIĞI ÇOK PARA KAZANDIRMAZ, ÇOK PARA PLASTİK CERRAHİDE

Resim yeteneği olan ve tıp bilimi ile ilgilenen öğrencilerinin bu işe yönelebileceğini ifade eden Sınav, ''Tıbbi ressamlığı, özel bir disiplindir. Ama bu iş çok para kazandıran bir iş değil, ancak bu işi yaparak ailelerini geçindirebilirler. Bu önemli bir şey, çocuklarım (şu oyuncağı da isteriz, şu giysiyi de isteriz) dediğinde bazen (keşke plastik cerrah olsaydım) diyorum ama, yeniden dünyaya gelsem yine bu mesleği seçerim'' diye tamamladı. AA

Gündem Haberleri