Akbank’ın zengin müşterilere hizmet veren bölümü Akbank Private Banking’ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, BDDK’nın 27 bin, Merrill Lynch’in ise 33 bin 700 tahmin ettiği milyoner Türk sayısının yastıkaltı ve yurt dışındaki paralar da eklendiğinde 50 bini bulduğunu söyledi.
Önder, üçüncü bir Varlık Barışı uygulamasının gerekli düzenlemelerle başarıya ulaşabileceğini de belirterek “Son Varlık Barışı’yla sadece özel bankacılık bölümümüze 500 milyon lira girdi. 60 müşterimiz çoğunluğu İsviçre’deki paralarını bankamıza aktardı. Bu sadece özel bankacılık bölümüne gelen para. Bunun dışında Akbank’a da gelmiş olabilir” diye konuştu.
3’ÜNCÜ VERGİ BARIŞI LAZIM
Dünyaca ünlü finans dergisi Euromoney, Akbank’ı üçüncü kez ‘Türkiye’nin en iyi özel bankası’ seçerken, ödül töreninin ardından Londra’da bir grup gazeteciyle biraraya gelen Fikret Önder, ekonominin gündemindeki konuları değerlendirdi. 2008’deki ödül töreninin ardından yine Londra’da yaptığı toplantıda “Türkler’in yurt dışında 60-100 milyar dolar arasında parası var. Bu paraları çekmek için bir çeşit Varlık Barışı yapılması gerekiyor” tespitinde bulunan Önder, bu kez tüm dünyada maliyelerin ülke dışında ve özellikle off-shore merkezlerde bulunan paraların peşine düştüğünü kaydetti.
Önder yeni bir Varlık Barışı’na talep olabileceğini de belirterek şunları söyledi: “Türkiye’ye Varlık Barışı çerçevesinde gelen 47.3 milyar liranın büyük bölümü 2001’de Türk bankacılık sistemindeki kriz nedeniyle ülke dışına çıkan paralardan oluşuyor. Şimdi Türk bankaları yurt dışındakilere göre daha güvenilir olarak algılanıyor. Türkiye gerekli finansal düzenlemeleri yaparsa sadece kendi vatandaşlarının parasını değil tüm dünyadan para çekebilir. Ancak bizde İstanbul’u finans merkezi haline getirmek isterken bile bu düzenlemeler değil, hangi binaların İstanbul’a taşınacağı tartışılıyor.”
BDDK’YA GÖRE 27 BİN
Tüm dünyada evi hariç 1 milyon doların üzerinde varlığı bulunan tasarruf sahiplerinin özel bankacılığın ilgi alanına girdiğini kaydeden Önder, “Türkiye’de bu kapsamda kaç kişi var” sorusunu da şu yanıtı verdi: “BDDK bu yatırımcıların sayısını 27 bin olarak hesaplıyor. Merrill Lynch’in Cap Gemini Varlık Raporu’na göre 33 bin 700. Ben parasını yurtdışında ve yastık altında tutanlar da eklendiğinde bu sayının 50 bin olduğunu tahmin ediyorum.” Önder, bankalarda 150 bin dolar ve üzeri varlığa sahip kitlenin ise 350-400 bin olduğunu belirtti.
4 bin kişinin 10 milyar dolarını yönetiyor
Fikret Önder, Akbank Özel Bankacılık Bölümü olarak halen 4 bin müşterileri olduğunu ve bu kişilere ait 10 milyar dolarlık varlığı yönettiklerini söyledi. Önder “Bu müşterilerimizin 50’sinin varlığı 5 milyon liranın üzerinde” dedi.
Akbank 3. kez ‘en iyi özel banka’ ödülü aldı
İngiltere’nin uluslararası saygın finans dergisi Euromoney’nin her yıl düzenlediği özel bankacılık araştırmasında üçüncü kez tüm kategorilerde ‘Türkiye’nin en iyi özel bankası’ seçilen Akbank Private Banking, ödülünü 18 Şubat’ta Londra’da düzenlenen törenle aldı. Bankanın ödüle, yönetilen varlık, kârlılık, şube sayısı, ürün yelpazesi ve hizmet kalitesi nedeniyle layık görüldüğü açıklandı. Ödülü Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü ile birlikte alan Fikret Önder, İstanbul’da 5, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da birer tane olmak üzere 9 şubede müşterilerimize hizmet veriyoruz. Akbank Private Banking’ten hizmet almak isteyen müşterilerimizin en az 500 bin TL ve üzerinde servete sahip olması gerekmekte” dedi.
Banka mevduatıyla erken emeklilik bitti
Dünyada ve Türkiye’de mevduat ve bono faizlerinin tarihsel olarak taban seviyelerde bulunduğunu kaydeden Fikret Önder, bunun sosyal hayatta da etkisinin olduğunu belirtti. Önder mevcut faizlere göre bir yatırımcının parasını ikiye katlamak için İsviçre’de 360 yıl, İngiltere’de 180 yıl, Türkiye’de ise 10 yıl beklemesi gerektiğini belirtti. Önder faizin düşmesinin sosyal açıdan etkisini ise şu sözlerle anlattı: “Geçmişte bankada 400-500 bin lirası olan yatırımcı faiz gelirine güvenerek 47-48 yaşında emekliliğe çekiliyordu. Ancak şimdi faizin geldiği seviye bu parayla erken emekli olmaya imkan vermiyor.”
Krizde ikinci dalga olmaz
Toplantı sırasında Akbank Özel Bankacılık bölümünün Türk ve dünya piyasalarına ilişkin tahminlerine ilişkin bir sunum da yapan Fikret Önder “Ben krizde ikinci dalgaya inanmıyorum” dedi. ABD’de bu yıl büyüme hızının yüzde 3’le Avrupa’nın iki katı düzeyinde olacağını vurgulayan Önder “Dolar güçlenmeye devam edecek gözüküyor. Beni en çok endişelendiren konu ise 2003’ten bu yana doların değer kaybetmesiyle dünya piyasalarında hisse senetlerinden emtialara kadar fiyatlar arttı. Şimdi doların düşüşünün sonuna gelinmiş gözüküyor. Bu da piyasalar açısından önemli bir risk” diye konuştu.
Müşteri ‘özel ilgi’ istiyor, kârımız yüzde 150 arttı
Dünyada ve Türkiye’de klasik yatırım araçlarında düşen getiriler nedeniyle varlıklı müşterilerin yeni arayışlar peşinde olduğunu kaydeden Akbank Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, bu yüzden özel bankacılığa giderek artan bir ilgi olduğunu kaydetti. Bu ilginin rakamlara da yansıdığın vurgulayan Önder, “Akbank’ta özel bankacılığın toplam kâr içinden aldığı pay yüzde 150 arttı” dedi.
‘Zenginlerin bankacısı’ndan tüyolar
Toplantıda gazetecilerin “500 bin lirası olup size gelen, daha az parası olan yatırımcıya göre yüksek getiri sağlayabiliyor mu” sorusuna “Evet” yanıtı veren Fikret Önder’e “O zaman siz de küçük yatırımcı için öneri yapın” teklifi geldi. Önder 2010 için yatırım öngörülerini şöyle özetledi: “Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4.5 civarında büyümesini bekliyoruz. Enflasyon yüzde 6-7 civarında olur. Merkez Bankası gecelik faizleri artırmadan bono ve mevduatta yüzde 10’un üzerini göreceğimizi sanmıyorum. Türk Lirasının sepet bazında (1 Euro+1 dolar) değer kaybının yıl boyunca yüzde 5’in üstünde olmasını beklemiyorum. Euro/dolar paritesinde 1.30 seviyesini yıl sonundan önce görürüz. Altın son 10 yılın en iyi yatırım aracı. Zaman zaman dalgalanmalar yaşansa da kağıt paraya olan güven tüm dünyada azaldığı için altının getiri açısından cazibesini koruyacağını düşünüyorum.”
STAR