Türkiye ve UNICEF ile güçlerini birleştiriyor

Türkiye, UNICEF’in insani yardım faaliyetlerine destek çağrısı yaptı…

ünyada 25’ten fazla ülkede yardım faaliyetlerinde bulunan ve Birleşmiş Milletler kurumu olan UNICEF’in 2012 yılında gerçekleştireceği insani yardım faaliyetlerine 1.28 milyar dolarlık kaynak sağlamak ve böylece acil durumlarda çocukların güvenliğini garanti altına almak için Türkiye ve UNICEF ile güçlerini birleştiriyor.

Acil durumlarda, özellikle sağlık hizmetleri alanında insani yardımlarda bulunan Türkiye, insani yardım faaliyetlerinde hem bölgesel hem de küresel ölçekte giderek daha büyük bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin insani yardım faaliyetleri konusundaki kapasitesinin ve diğer ülkeler üzerindeki etkisinin farkında olan UNICEF, uluslararası tanıtımı Cenevre’de yapılan Çocuklara Yönelik İnsani Yardım Girişimi 2012 Raporunu bu yıl Ankara’da tanıttı. Söz konusu destek çağrısı çocuk ve kadınların acil ve orta vadeli ihtiyaçlarının karşılanması ve sağlıklı bir yaşam sürdürme ve çocukların sağlıklı gelişme haklarının korunması için gerekli olan kaynakların önemini dile getiriyor. Rapora www.unicef.org/hac2012/linkinden ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ, rapor tanıtımında “Biliyoruz ki benzer trajediler dünyanın farklı köşelerinde yaşanmaya devam etmektedir. Çiçeklerin daha açmadan solmasına, annelerin üzülmesine vicdanen razı olamayız, sessiz kalamayız.  Türkiye devleti ve halkı ile insani yardımlar konusunda her zaman son derece duyarlı ve cömert olmuştur.  Hükümetimiz bu yardımlarla kısa süreli ve acil çözümler üretmekte, aynı zamanda da orta ve uzun vadeli kalkınma programlarına destek olmaktadır.  Bu noktada tüm ülkeleri, halkları ve hükümetleri hayatta kalma mücadelesi veren kadın ve çocuklara yardıma davet ediyoruz.” dedi.

Sayın Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali’yi ziyaret ederek uluslararası toplumun dikkatini son 20 yılın en büyük açlık felaketinin yaşandığı Afrika Boynuzu’na çektiğini hatırlattı.  Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü düzenli sağlık yardımları ile bebeklere yönelik aşılama programları başlatılmış, gerekli gıda ve beslenme takviyeleri yapılmış, bu sayede bebek ölümlerinde önemli düşüşler olmuştur.

UNICEF Orta ve Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Ofisi Direktörü Marie-Pierre Poirier şöyle dedi: “Uzun süredir devam eden veya aniden patlak veren krizlerde en mağdur durumdaki nüfus kesiminin, çocukların haklarını savunmada Türkiye’nin bizlerle ortak olmasından gurur duyuyorum. Türkiye ve UNICEF birlikte, tüm diğer paydaşlara, bize en fazla ihtiyaç duyan çocuklara yardımcı olmak üzere karşılıklı işbirliğini güçlendirme; uzmanlık, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşma çağrısında bulunmaktadır.”

Sayın Poirier sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bölgemiz, insani yardım çalışmaları açısından az destek görmektedir. Bu bölgedeki acil durumlar uluslararası planda gündemde, kamu bilgisi ve bağışçılar nezdinde üst sıralara çıkamamakta, yüz binlerce çocuk şiddete maruz kalırken, yerlerinden edilirken ve zarar görürken bu durumlar çoğu kez sessizce geçip gitmektedir.”

Türkiye’nin komşusu olan Gürcistan, Kırgızistan ve Tacikistan da 1.28 milyar dolarlık küresel yardım çağrısı kapsamındaki 25 ülke arasında yer almaktadır. Gürcistan’ın Abhazya ve Kırgızistan’ın Uş ve Celal Abad bölgelerindeki siyasi karışıklıktan kaynaklanan şiddet olayları sonucu göç etmek zorunda kalan yüzlerce hatta binlerce çocuğun ve ailelerinin ihtiyaçları ile Tacikistan’da yaşanan doğal afetler ve salgın hastalıklardan etkilenen çocukların ve ailelerinin ihtiyaçları dile getirilmektedir.

Destek çağrısı rutin bağışıklık kazandırma çalışmaları için aşılar, gerekli soğuk hava depolarının temini ve idaresi, su tankı, sabun, kova ve su arıtma tabletlerinin tedarik edilmesi, kız ve erkek çocukların önlenebilir hastalıklardan korunmaları için hayat kurtaran mikro besinlerin teminini de içeren sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için UNICEF’in ihtiyacı olan finansal desteği ana hatlarıyla belirtmektedir. Tüm bunlar kız çocukları, engelli çocuklar, kurum bakımı altındaki çocuklar be Güney Kırgızistan’daki farklı etnik gruptan çocuklar gibi en savunmasız çocukların yararına odaklanmaktadır.

Raporda ayrıca, acil durumlara karşı hazır olmanın ve direnç oluşturmanın, ölüm ve yaralanmaların azaltılmasında ve yinelenen acil durumlar döngüsünün kırılmasında çok büyük bir öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır.

Raporun üçte biri, UNICEF’in bölgede hayatta kalma mücadelesi veren yüz binlerce kadın ve çocuğun hayatını kurtarmaya yönelik en üst düzeyde acil yardım faaliyeti başlattığı Somali yarımadasındaki kitlesel insani yardım faaliyetlerine değinmektedir.

2011 yılının Haziran ayı itibariyle yarısını çocukların oluşturduğu 1,5 milyondan fazla kişi etnik çatışmalar yüzünden göç etmek zorunda kalmışlardır. Çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşayan milyonlarca çocuk okula gidememiş, bazı şehirlerde kitlesel cinsel şiddet de dâhil olmak üzere çok sayıda şiddet olayları yaşanmış, kızamık ve kolera salgınları milyonlarca çocuğun hayatını tehdit etmiştir.

 

###

 

UNICEF Hakkında

 
UNICEF, çocukların, erken çocukluk döneminden başlayarak yetişkinliğe kadar sağlıklı bir şekilde yaşamaları ve gelişebilmeleri için Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi ile Bağımsız Devletler Topluluğu’nda 22’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. UNICEF çocuk sağlığı ve beslenmesi, sağlıklı su temini, tüm kız ve erkek çocuklar için nitelikli temel eğitim, çocukların şiddete, istismara ve AIDS’e karşı korunmaları gibi alanlarda destek vermektedir. UNICEF’in bütçesi bütünüyle, kişi ve kurumlar ile vakıf ve devletlerin gönüllü katkılarından oluşmaktadır. UNICEF ve faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen www.unicef.org/ceecisadresini ziyaret ediniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayat Haberleri