Türkiye için heyecan verici haber

IMF’nin son raporuna göre 2010 yılında Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkeleri yüzde 3.7 ile Türkiye ve Slovakya olacak. AB’deki büyüme hızı ise 0.8’de kalacak

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) İstanbul’da yapılan yıllık toplantıları sırasında açıklanan Sonbahar 2009 Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’na göre 2010’da Türkiye Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olacak. Raporun özet bölümünde yer alan verilere göre gelecek yıl 42 Avrupa ülkesi arasında sadece Türkiye ve Slovakya yüzde 3.7’lik büyüme hızını yakalayacak. Türkiye bu oranla yüzde 1.7 olarak tahmin edilen yükselen Avrupa ekonomileri ortalama büyüme hızının iki katından fazlasını da elde etmiş olacak. 2010 için Avrupa’nın genel büyüme hızı binde 8, AB ülkelerinin binde 5, Polonya’nın yüzde 2.2 olarak tahmin edildi.

ENFLASYON YÜZDE 6.8 OLACAK

2010 yılında İrlanda’yı yüzde 2.5, Bulgaristan’ı ise yüzde 2.5 küçülme bekliyor. Enflasyonda ise Türkiye gelecek yıl yaşayacağı tahmin edilen yüzde 6.8’lik oranıyla Avrupa ülkeleri arasında önde gelenlerden biri olacak. 42 Avrupa ülkesi arasında Türkiye’den daha yüksek enflasyon yaşaması beklenen ülkeler ise şöyle olacak: Ukrayna yüzde 10.3, Rusya yüzde 9.9, Belarus yüzde 8.3, Moldova yüzde 7.7, Sırbistan yüzde 7.3. Bu arada IMF, Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2014 yılı için Türkiye’nin büyüme rakamını yüzde 3.5 olarak tahmin etti. Rapora göre Türkiye bu yıl ise yüzde 6.5 küçülecek. Raporda “Baltık bölgesinde bulunanlar 2010’da daralmaya devam edecek ancak Polonya ve Türkiye’de oldukça büyük çıkış bekleniyor” ifadesi de yeraldı.

Veriler umut vaat ediyor

IMF toplantıları sırasında krizden çıkış ve sonrası, İngiliz BBC’den canlı yayınlanan bir açık oturumda birbirinden önemli katılımcılar tarafından tartışıldı. Oturuma, Strauss-Kahn, Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Christine Lagarde, Goldman Sachs Direktörü Jim O’Neill, Harvard Üniversitesi öğretim üyelerinden Niall Ferguson ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da katıldı. Sabancı ekonomiden henüz yeterince güçlü sinyallerin gelmediğini ancak verilerin umut vaat ettiğini söyledi.

Strauss-Kahn ise krizin henüz bitmediğini dile getirerek, kriz sonrası uygulanacak politikalara çok erken başlanmaması ve bunlar üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi. Oturum sırasında Lagarde ile serbest piyasanın sıkı savunucularından Niall Ferguson arasında da neredeyse bir ‘one minute’ krizi yaşanacaktı. Bakan Lagarde krizden çıkıldıktan sonra da devletin ekonomide rolünün sürmesi gerektiğini söyledi. Ferguson ise itiraz etmek için Lagarde’ın sözünü kesmeye kalkışınca Fransız Bakan, Ferguson’ın kolunu tutarak “Lütfen bir dakika bitireyim” (please, one minute, let me finish) dedi. Bu söz üzerine herkes gülünce gerilim de fazla artmadan dağılmış oldu.

Gerginliği ‘One minute’ bitirdi

IMF  toplantıları sırasında BBC için düzenlenen özel oturumda iki konuşmacı arasında ‘One minute’ krizi yaşandı. Bunun üzerine IMF Başkanı Kahn ve Sabancı kahkahayı patlatınca gerginlik bitti.

STAR

Ekonomi Haberleri