"Türkiye aldığı mesafenin daha fazlasını gelecek 10 yılda kateder" 2001 krizi döneminde ekonomiyi yöneten Kemal Derviş, son 10 yılda Türkiye’nin önemli mesafe aldığını söyledi. Derviş, “Bu dinamizm devam ederse Türkiye daha fazlasını da önümüzdeki 10 yılda katedebilir” dedi.
Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. 2001 krizinin ardından Türkiye’ye gelerek DSP-MHP-ANAP Hükümeti’nde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenen ve krizden çıkışın temellerini atan Kemal Derviş, dünyada yaşanan bugünkü kriz ortamında Türkiye’nin durumunu değerlendirdi.
Vatandaşın çabası çok
Türkiye’nin çok dinamik bir topluma sahip olduğunu belirten Derviş, “Hem özel girişim hem çalışan vatandaşlar gerçekten çok büyük bir çaba gösteriyor. Türkiye’ye büyük getiriler sağlıyorlar ve Türkiye takdir ediliyor” dedi. Türkiye’nin 10 yıldır iyi bir mesafe katettiğini belirten Derviş, milli gelirin büyük ölçüde arttığını ifade etti. Derviş, şöyle devam etti: “Bu dinamizm devam ederse Türkiye hakikaten son 10 yılda katettiği mesafeden daha fazlasını da önümüzdeki 10 yılda katedebilir. Ve belki uzun bir mücadele, uzun bir yoldan sonra Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılında umut edildiği gibi dünyanın en ileri ülkeler ailesine katılabilir. Türkiye gelecek vadediyor.”
Sorunları asgariye indirelim
Dünyada bugün yaşanan krizin Türkiye’ye etkileri konusunda da yorum yapan Derviş, şunları söyledi: “Mutlaka dünyadaki ekonomik sorunlar Türkiye’ye de yansıyacaktır önümüzdeki aylarda. Bu yansımayı asgariye indirgemek gerekiyor. Nobel ödülü alan Stiglitz’in de dediği gibi cari açık Türkiye için bir kırılganlık teşkil ediyor. Yüzde 4, yüzde 5’lik cari açık taşınabilir. Fakat yüzde 8-9-10 civarında olan cari açık biraz fazla yüksek.”
Kriz ilk 10 hedefini kolaylaştırdı
BM Genel Kurulu’na katılmak için New York’da bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan, Türkiye’nin G-8’lere ne zaman girebileceğinin sorulması üzerine, Türkiye’nin 2023 yılı itibarıyla ilk 10 ekonomiden biri olmayı istediğini hatırlattı. Babacan, “Türkiye ekonomisi ivme yakalamışken, bizim daha önce üzerimizde olan ülkelerin büyüme hızları düşecek, hatta negatif büyüme görecekler, dolayısıyla bu son meydana gelen kriz bizim o ilk 10 hedefine ulaşmamızı bir miktar daha kolaylaştırdı. Bu ülkeler ağırlıklı olarak Avrupa’daki ülkeler” dedi.