Talabani ve Barzani’ye yapılan yardımlar, MHP’nin koalisyon ortağı olduğu dönemde tavan yaptı. 65 milyon doları geçen yardımlar arasında Peşmergeye iç çamaşırı da gönderildi.
Türkiye’nin, Kuzey Irak’taki Kürt liderleri Talabani ve Barzani’ye yaptığı yardımlarla ilgili skandal büyüyor. Türkiye’nin, devlet politikası olarak Barzani ve Talabani’ye destekleme politikasının “DYP-SHP (CHP)” hükümetinin iş başında olduğu 1992’de oluşturulduğu ve 1992’den 1999 sonuna kadar Kürt liderlere toplam 65.6 milyon dolarlık kaynak aktarıldığı belirlendi. Öcalan’ın yakalanmasının ardından yapılan yardımlar tavan yaptı.
DEMİREL DE YARDIM ETMİŞTİ
Belgelere göre, KDP lideri Mesud Barzani ile o KYP lideri olan Celal Talabani’nin “desteklenmesi kararı” ilk olarak Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı, Süleyman Demirel’in de başbakan olduğu 1992’de başladı. Aynı yıl KDP’ye 392 bin dolarlık nakit yardım yapıldı. Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan’ın başbakanlık dönemlerinde de bu yardımlar sürdü. Yardımlar, Öcalan’ın yakalanmasının ardından 57. hükümet döneminde rekor seviyeye ulaştı.
25 BİN KALEŞNİKOF GÖNDERİLMİŞ
Devletin kayıtlarına göre, 1992’den 99 sonuna kadar KDP’ye yapılan yardımların toplamı 65 milyon 675 bin 133 dolara ulaştı. Bu yardımların 12 milyon 257 bin 552 doları nakdi. Bu paralarla peşmergelerin maaşları ödendi. 1998 ve 1999 arası Türkiye, peşmerge maaşları için aylık 61 bin dolar kaynak aktardı. 53.4 milyon dolar ise, silah, mühimmat, gıda ve giysi yardımı yapıldı. Bölgeye, 25 bin 652 adet kaleşnikof, 350 bixi ve 75 suikast silahı Kanas ve gönderildi. PKK’ya operasyon yapıldığı dönemlerde yardım miktarlarının artması da dikkat çekti.
Gönderilen silahlar PKK’nın eline mi geçti
Kuzey Irak’taki Kürt liderlere yapılan yardımlar, Talabani ve Barzani ile yapılan görüşmeler çerçevesinde gerçekleştirildi. Yardımlara ilişkin görüşmeler, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı komutanlar tarafından yapıldı. Yardımlar için de, TSK’nın kaynakları kullanıldı. Bunun için özel bir bütçe aktarılmadı. Kuzey Irak yönetimine gönderilen silahların son durumları konusunda net bir bilgi olmadığı öğrenildi. Türkiye’nin daha çok peşmergelerin kullanımı için verdiği silahların bir kısmının, örgüt üyelerine satıldığı, bir kısmının da örgüt üyeleri tarafından çalındığı öne sürüldü. Silahların kimin elinde bulunduğuna ilişkin tam bir kayıt bulunmuyor