ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM
İsveç'in başkenti Stockholm’ün en büyük belediyelerinden biri olan Botkyrka bölgesinde bir ilk yaşandı.
Türkiye kökenli siyasetçi Serkan Köse Botkyrka bölgesinde İsveç’in en köklü partisi Sosyaldemokratların 100 yılı geçkin tarihinde bir ilki gerçekleştirerek parti başkanlılığına seçildi.
Daha önceden Botkyrka belediyesinde Sosyaldemokrat partiden encümen azası olan Köse, Belediye Meclisi çalışma ve yüksek eğitim üst komisyon başkanı, belediye yönetimi çalışma ve ticaret alt komisyonu başkalılığına seçilmişti. Kısa sürede büyük başarı yakalayan genç siyasetçi Serkan Köse, 75 bin nüfuslu Botkrka bölgesinin Sosyaldemokrat partiden ilk yabancı kökenli başkanı seçilerek tarihe geçti.
Serkan Köse kimdir?
1976 yılında Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde doğan, 10 yaşında İsveç’e gelen Serkan Köse, Stockholm siyasi bilgiler fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede, siyaset ve iktisat bilimi üzerine mastır yapan Köse, Parti yetkililerinin uygun görmesi durumunda bundan sonraki hedefi, milletvekilliği seçimlerinde aday olmak ve ezilen, horlanan, haksızlığa uğrayanların hakkını savunmak.
Siyaseti çok sevdiğini söyleyen Köse politikaya girmesini şöyle anlattı; ‘’İsveç’e geldiğimden beri Fittja’da oturuyorum. Fittja yabancıların yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Bu bölge hızlı bir şekilde gettolaştığı için, aileler ve çocuklar büyük sorunlar yaşıyorlar. Kötü hizmet, okul şartlarının yetersizliği, gelir seviyesinin düşüklüğü birçok sosyal sorunu da haliyle beraber getiriyor. Bende bu sorunları yerinde gören ve yaşayan biri olarak, bu problemlerin çözümü için siyaseti seçtim. Şu anki konumum ve ekonomik olarak geldiğim noktada, Fittja’dan taşınıp, daha lüks bir semtte yaşayabilirim. Ama ben bu bölgenin insanı ve bu bölgeden çıkmış bir politikacı olarak halkla iç-içe yaşamaktan gurur duyuyorum’’ Dedi.
‘’Botkyrka’ya soykırım anıtı dikilemez’’
Sözde Ermeni ve Süryani soykırımı anıtının dikilmesi gündeme geldiği Botkyrka bölgesinde SD’nin parti başkanı seçilen Köse, ‘’ Bu bölgede yaşayan bazı etnik gurupların soykırım anıtı dikme girişimlerini duyuyoruz. Şimdilik resmi bir başvuru bize gelmedi. Ama bu yapılmayacak anlamına da gelmez. Bazı guruplar anıt dikmek için lobi çalışmaları yaptıkları kulağımıza geliyor. Ne yaparlarsa yapsınlar şuan ki konjektür itibarıyla sonuçsuz kalır. Çünkü 2 yıl önce bu guruplar Södertälje şehrinde anıt dikme kararını belediye meclisinden geçirdi. Konu dış işlerini ilgilendirdiği için, hükümet bu karara hayır dedi. Hükümetin ret ettiği kararın hukuki bir bağlayıcılığı var. Bu kararın Botkyrka belediye sınırları içinde geçerli. Bu nedenle bu bölgede anıt dikilemez. Ayrıca anıt dikme girişimlerini de çok anlamsız buluyorum. Hiçbir İsveçli kendi toprağında, başka ülkelerin iç meselesini ilgilendiren; anıt, sembol vb. Şeyler dikilmesini istemez. Bu insanları ürkütmeyelim. Anıt dikilmesi yerine, okullardaki eğitimi, işsizlik oranında ki artışı, gettolarda ki sorunları takip edelim. Bu ülkeye ne verebiliriz onu tartışalım. Sembollerle bu ülkenin huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok.’’ Şeklinde konuştu.