Türkiye ile Afrika arasında kurulan kültürel köprüyü, ticaret ve işbirliği ile zenginleştirmeyi amaçlayan Afrika Zirvesi'nin 3.sü başladı. Bu yıl 45 Afrika ülkesinden aralarında devlet başkanı ve bakanların da bulunduğu bin 80'i yabancı, 3 bin 500 işadamının katıldığı zirve yoğun ilgi sebebiyle İstanbul Fuar Merkezi'ne taşındı.
Atatürk Havalimanı'nın karşısındaki merkez, Türkiye'nin en büyük fuar alanına sahip. Önceki gün başlayan ve bugün de devam edecek olan zirvenin ticaret fuarı bölümünde karşılıklı yatırımlardan ürün ticaretine kadar pek çok alandaki işbirliği görüşülüyor. Fuarda firmalar arasında ikili görüşmeler kapsamında 3 milyar dolar ticaret hacmi oluşması bekleniyor. Bu arada binlerce kilometre öteden iş imkanlarını araştırmak üzere Türkiye'ye gelen Afrikalı işadamlarının temasları İstanbul ile sınırlı kalmıyor. Pek çok heyet, yeni yatırım imkanlarını yerinde görmek üzere Anadolu'ya da götürülüyor. 32 Afrika ülkesinden gelen işadamı heyeti, aralarında Bolu, Aydın, Erzurum gibi farklı illerin bulunduğu 24 şehirde ağırlanacak.
Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü-3 kapsamında, firmalar arasında ikili görüşmelerin yapılacağı fuar dün açıldı. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen fuarın kurdelesini Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen; konuk devlet adamları, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ile birlikte kesti. Heyetle birlikte fuarı gezen Dış Ticaret'ten sorumlu Bakan Tüzmen, bir gazetecinin, fuarı nasıl bulduğunu sorması üzerine, "Burada binlerce iş buluşması sağlandı. Faydalı ve güzel buluyorum. Bu atmosfer benim solumak istediğim atmosfer." cevabını verdi. Zirve sayesinde Türk işadamları ile Afrikalı işadamlarının buluşarak ticaretin geliştirilmesine yönelik adımlar attığına işaret eden Kürşad Tüzmen, "Senelerdir yapılmak istenen budur. Fuarı, bu açıdan çok başarılı görüyorum." ifadelerini kullandı. 'Artık oyun alanımız bütün dünya'
Stant ziyaretleri sırasında iş görüşmesine katılan davetlilere 'bol kazanç' dileklerini sunan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, yapılan çalışmanın Türkiye'nin geleceğine yatırım olacağını söyledi. Fuarda iş görüşmelerinin yapılması için 851 masa kuruldu. Masalarda karşılıklı oturan işadamları, tekstilden otomotive, temizlik ürünlerinden bankacılığa, iş makinelerinden futbolcu transferlerine kadar pek çok farklı alanda temaslarda bulunuyor. Başkan Meral, organizasyonun amacını, 'Türkiye'de daralan pazar nedeniyle rekabette zorlanan firmalar için yeni açılımlar sağlamak' olarak özetledi. Zirvede yapılan iş bağlantıları sayesinde Türkiye'nin dış ticaret açığının hızla azalacağını vurgulayan Meral, "TUSKON olarak firmaları iç pazarla yetinmeyip sürekli yeni arayışlar içine girmeye teşvik ediyoruz. Artık oyun alanımız tüm dünya olacak." diye konuştu.
Bu seneki zirvede 40 bin ikili iş görüşmesinin gerçekleşmesi bekleniyor. 100 civarında bakan ve üst düzey bürokratın katıldığı organizasyonu 70 yabancı basın mensubu takip ediyor. Tanıtım için 5 bin İngilizce ve Fransızca katalog basılırken, 10 bin metrekarelik etkinlik alanında 200 firma, ürünlerini sergileme imkânı buldu. TUSKON, ilk zirveyi 2006'da yaptı. Önceki iki zirveye 40'a yakın Afrika ülkesi katıldı. 255 işadamının yanı sıra 107 bakan ve üst düzey bürokrat Türkiye'de ağırlandı. 46 bin ikili iş görüşmesi sonucunda toplam 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldı.
'Mozambik'in yüzde 80'i markamızı biliyor'
TUSKON'un 3. Afrika Köprüsü, başta İstanbul olmak üzere pek çok Anadolu şehrinde üretim yapan küçük ve orta boy işletmenin dünyaya açılan penceresi haline geldi. Pek çok firmanın potansiyelinden habersiz olduğu Afrika'ya açılımını sağladı. Aromalı içecek üreticisi Nazlı Gıda bunlardan bir tanesi. Şirketin ürünü Nazo, TUSKON'un kurduğu köprüden Afrika'ya uzanarak, başta Mozambik ve Fas olmak üzere, birçok Afrika ülkesinde raflardaki yerini aldı. Nazlı Gıda'nın yönetim kurulu üyesi Nihat Kurt, "Mozambik'te halkın yüzde 80'i markamızı tanır hale geldi." diyerek, zirve sayesinde elde ettiği başarıyı anlattı. Şirket 4 Afrika ülkesi ile daha görüşüyor.
Zirve ile ihracata başladı
Köprü sayesinde Afrika'ya ulaşan bir diğer firma da Bursalı kozmetik üreticisi Sansiro. TUSKON'un bütün organizasyonlarına katıldıklarını aktaran şirketin ithalat ihracat müdürü Mustafa Uysal, "Bu sayede hiç adını duymadığımız Togo ve Gana gibi Afrika ülkelerine ihracata başladık." dedi. 1998 yılından beri faaliyette olan firma, Türkiye'nin dışında sadece Ukrayna'da bulunan kendi mağazalarında ürünlerini pazarlıyordu. Artık 25 ülkeye ihracat yaptıklarını vurgulayan Uysal, geçen yıl sonunda 1,5 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştıkları bilgisini verdi. Çıkardığı çevreci ambalajla dikkatleri üzerine çeken Papağan Kuruyemiş'in sahibi Kâni Emekçi de, "Bu zirveler sayesinde önümüzde pek çok yeni ülkenin kapısı aralandı." diye konuştu.
YATIRIM TEKLİFLERİ YAĞDI
D.Kongolu kulüpler futbolcu tanıtıyor Zirvede en çok ilgi çeken ülkeler arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti ilk sırada geliyor. Çünkü, bu ülkeden gelen katılımcıların çoğunluğunu futbol kulüpleri oluşturuyor. Demokratik Kongo'da futbol hâlâ amatör bir spor olarak kabul ediliyor. Kulüpler, zirvede 75 bin dolarlık yıldız futbolcularını tanıtıyor. Bölgedeki futbolcu menajerlerinden biri olan Willy Mutombw, Türkiye'deki futbol kulüplerine, "Gelin kardeş kulübümüz olun." diye seslendi.
Sivasspor kardeş kulüp olabilir Etiyopya Bayındırlık Bakanı Kassu Iiala, yasal mevzuatın uluslararası yatırımlara uygun hale getirildiğini belirterek, tarımın yanı sıra inşaatta da büyük fırsatlar sunduklarını vurguladı. Bir süre önce Türk vatandaşlığına geçen Elvan Abeylegesse, kazandığı başarılarla iki ülkenin de göğsünü kabartıyor. Etiyopya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin spor ile daha da güçleneceğini ifade eden Bulbula Tuella, "Ülkemizde futbolun gelişmesi için desteğinizi istiyoruz. Sivasspor'un başarısı dikkatimizi çekti. Sivas'a gidip kulüp yetkilileri ile görüşeceğiz." diye konuştu.
1 hektar toprağın yıllık kirası 1 dolar, gelin susam yetiştirip dünyaya satalım Zirvenin katılımcılarından Afrika Birliği'nin merkezi Etiyopya kendine ait bölümde, Türk işadamlarına tarım konusundaki yatırım imkanlarını tanıtıyor. Geniş tarım arazilerinde başta susam olmak üzere tarım ürünlerinin yetiştirilmesi konusunda destek bekliyor. Etiyopyalı işadamı Bulbula Tulle, "Arazilerimiz sera gibi yılda üç defa ürün alabilirsiniz. Üstelik 1 hektarın yıllık kirası sadece 1 dolar. Mısır ve soya gibi ürünler de yetiştirilir." dedi.
Altın ve safir madenlerimizi işletin Afrika'nın Hint Okyanusu kıyılarındaki Madagaskar Adası önemli yer altı kaynaklarına sahip. Kanadalılar, 3 milyar dolar yatırım yaparak ülkedeki nikel ve kobalt madenlerini işletmeye başladı. Madagaskar'ın Ticaret Odası Başkanı Bezo Razafy, ülkesindeki altın madenlerinin Türkler tarafından işletilebileceğini belirterek, şunları söyledi: "Altının dışında safir madenleri de var. Yabancı yatırım için her türlü desteği vereceğiz. Turizm, tarım, bilişim ve inşaat malzemelerinde de yatırıma ihtiyacımız var."
Klinker çok, ortak çimento üretelim Madagaskar yakınlarındaki Komor Adaları da TUSKON sayesinde ilk defa Türkiye'ye gelen ülkelerden biri. Komor Ticaret ve Sanayi Bakanı Hassani Hamadi, 1 milyon nüfuslu ülkesinde çimento hammaddesi klinkerin çok fazla olduğunu belirterek, "Çimento fabrikası kurmaya gelin. Ayrıca evlerde kullanılacak gaz ve makine ekipmanları konusunda da yatırım bekliyoruz." diye konuştu.
Zaman - Abdulhamit Yıldız