Türkçe Olimpiyatları'nda zeybek

Vietnamlı efeler 'zeybek'le şampiyon.

110 ülkeden 550 öğrencinin katıldığı 6. Türkçe Olimpiyatları'nda final heyecanı yaşanıyor. Pazar günkü ödül töreninden önce şiir, şarkı ve folklorda finale kalanlar Anadolu'nun farklı illerinde jürinin karşısına çıktı.

Olimpiyatın en dikkat çekici bölümlerinden birini ise folklor mücadelesi oluşturdu. Kayseri'deki finalde 10 ülkeden 100 öğrenci Anadolu'nun yöresel kıyafetleriyle halk oyunlarını sergilerken, zirveye Vietnam ekibi çıktı. Yaklaşık 14 bin kişinin izlediği halk oyunları yarışmasında Vietnamlı efeler, Aydın yöresinden 'Zeybekler' oyununu başarıyla sergiledi ve jüriden 94,60 puan aldı. Şölen havasında geçen finalde, öğrencilerin okuduğu şiir ve şarkılar seyircilere duygulu anlar yaşattı.

6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Halk Oyunları final yarışmaları Kayseri'de yapıldı. Kadir Has Kongre Merkezi'ndeki yarışma şölen havasında gerçekleşti. Misafir öğrenciler halk oyunları gösterilerinin yanı sıra okudukları şarkı ve türkülerle de izleyicilerden büyük alkış topladı. Moğolistanlı Tsetsen 'Gesi Bağları' türküsünü, Slovenyalı Tibor da 'Ben Gibi' şarkısını söyledi. Bangladeşli Farzana'nın 'Üsküdar'a Giderken', Ugandalı Muyanda'nın 'Fesüphanallah' şarkıları izleyicilere coşkulu anlar yaşatırken, Moğolistanlı Dolgorma'nın 'Sakarya' şiirini okuması salondakileri duygulandırdı. Jüri üyeleri adına konuşan Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Kınık, "Türk halk oyunları dünyada en zor oyunlardır. Ritimler ve ezgilerin yanı sıra yöresel kıyafetlerin özellikleri en zor ama en çok beğenilen halk oyunları yapmıştır." diyerek, misafir öğrencilerin çok başarılı olduğunu ifade etti.

Halk oyunları yarışmasında birinci seçilen Vietnamlı öğrenciler ödüllerini Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'den aldı. Vali Bilici, "Yapılan bu organizasyonda, öğrencilerin yetişmesinde emeği geçenlere, jüriye teşekkür ediyorum." dedi. İkinci olan Azerbaycanlı ekibin ödüllerini veren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de dünyanın değişik ülkelerine giderek Türkçe öğreten fedakar öğretmenlere şu sözlerle teşekkür etti: "Bu, Türkiye adına yüzyılın projesidir. Hepsine teşekkür ediyoruz. Hepsinin alnından öpüyorum."

Yarışmada üçüncü olan Moldova halk oyunları ekibine ödüllerini takdim eden Kayserili işadamı Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, yarışmaya katılan bütün öğrencilere 300'er dolar yol harçlığı vereceklerini söyledi.

Francis, nasıl şapka yakıştı mı?

Türkçe Olimpiyatları'na katılan öğrenciler Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i ziyaret etti. "Sizleri ülkemizde görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkçe bildiğiniz, şarkı söylediğiniz ve şiirler okuduğunuz için de sizi tebrik ediyoruz." diyen Bakan Çelik, Türkiye'de kaldıkları sürece kalıcı dostluklar edinmelerini istedi. Öğrenciler, kendi ülkelerinden getirdikleri hediyeleri Bakan Çelik'e takdim ederken, Çelik de öğrencilere birer saat hediye etti. Misafir ğrencilerle samimi bir havada sohbet eden Bakan Çelik, bir ara Madagaskarlı Francis'in şapkasını başına takarak 'Nasıl, yakıştı mı?' diye sordu.

En güzel şiir Arnavutluk'tan

Olimpiyatların 'Yazma, Dil Bilgisi, Şiir, Sunum, Genel Kültür, Özel Beceri ve Makale dalındaki final yarışması Bursa Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi. Birinciliği, Arnavutluklu öğrenci Adeila Selimaj, Arif Nihat Asya'nın Naat isimli şiirini okuyarak kazandı. Yarışmada, ikinciliği Endonezya'dan Anisa Fitria Dewi, üçüncülüğü ise Sudan'dan Walaa Tarık Mohamed aldı. Konuk öğrenciler final öncesi söyledikleri şarkı ve türkülerle salonu dolduran binlerce kişiye bazen keyifli bazen de duygulu anlar yaşattı. Yarışmada dereceye giren öğrenciler ödüllerini Vali Vekili Ali Rıza Çalışır, Emniyet Müdürü Tahsin Demir ile Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı'dan aldı.

Zaman - Musa Özyürek, Eşref Akgün, İbrahim Asalıoğlu, Fatih Karakılıç, Adem Elitok

Kültür-Sanat Haberleri