Türk üretimi uçak geliyor!

TUSAŞ'ın ürettiği ilk kanatçık Airbus'a teslim edildi. Sırada Türk uçak üretimi var....

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, ''İnşallah yakın zamanda TUSAŞ'tan kendi uçaklarımızın da çıktığını göreceğiz. Bu sene içinde bu hedeflerimize ulaşmayı bekliyoruz. Birçok projemiz artık tamamlanma aşamasında'' dedi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ve üretilen ilk kanatçık düzenlenen törenle Airbus firmasına teslim edildi.

TAI'deki törende konuşan Bayar, Airbus ve TUSAŞ arasındaki işbirliğinin artarak devam ettiğini belirtti. TUSAŞ'ın performansının Airbus'un uçak teslimini etkileyecek kadar önemli olduğuna dikkati çeken Bayar, ''Bu, Airbus'un TUSAŞ'a gösterdiği güveni ve Türkiye üzerindeki sorumluluğu da ifade ediyor'' diye konuştu.

Sivil havacılık alanında Türkiye'de önemli bir potansiyelin olduğunu vurgulayan Bayar, şunları söyledi:

''Türkiye'de havacılık imalatında çok ciddi bir potansiyel bulunuyor. Türk şirketleri, Türk savunma ve havacılık sektörü, dünyada havacılık sanayide önemli bir oyuncu, üretim üssü haline gelebilir. Şuandaki rakamların çok üzerine üretim potansiyelimiz ve hacmimiz çıkabilir diye düşünüyorum. En az 10 milyar dolarlık bir havacılık üretim hacmi Türkiye için çok kısa vadede ulaşılabilecek bir hacim.''

Sivil uçaklardaki üretim hızının askeri uçaklara oranla daha fazla olduğunu dile getiren Bayar, bunun da yan sanayinin söz konusu projelere katılımının daha etkin olması anlamına geldiğini belirtti. TUSAŞ'ı uluslararası havacılık şirketlerinin güvenini kazanan bir ana yüklenici olarak nitelendiren Bayar, ''Bizim hedefimiz sadece bir takım yapısal parça imalatları değil, bu çok önemli olmakla birlikte, kendi özgün projelerimiz de var. İnşallah yakın zamanda TUSAŞ'tan kendi uçaklarımızın da çıktığını göreceğiz. Bu sene içinde bu hedeflerimize ulaşmayı bekliyoruz. Birçok projemiz artık tamamlanma aşamasında'' dedi.

-Diğer konuşmacılar-

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, A350'nin uzun menzilli, çift koridorlu, 270-440 yolcu kapasiteli, gövde ve kanat yapıları ağırlıklı olarak karbon fiber destekli plastikten imal edilen Boeing 787'ye rakip yeni nesil bir Airbus uçağı olduğunu belirtti.

Uçağın ilk uçuşunun 2013, müşteri teslimatının ise 2014 olarak planlandığını dile getiren Kaya, TUSAŞ'ın bu uçağın kanatçık tasarım ve üretimini gerçekleştirdiğini söyledi.

Ticari bir yolcu uçağı için yaşamsal önemi bileşenleri tasarlayıp üretmenin TUSAŞ'ın dünyanın en büyük havacılık tasarım merkezlerinden biri olma yolculuğu açısından da önemli olduğunu belirten Kaya, ''Bugün itibarıyla A350 uçağının kesinleşmiş siparişleri 600'e yaklaşmıştır ve toplamda 2 binden fazla satması öngörülmektedir. Yapılan planlamalara göre aylık ortalama 12 uçaklık üretim hızına ulaşılacaktır, bu doğrultuda TUSAŞ aynı sayıda kanatçık üretimini gerçekleştirecektir'' dedi.

Kaya, TUSAŞ olarak Airbus ile işbirliğini sadece kanatçıkla sürdürmeyi yeterli görmediklerini, bunun yanında diğer iş paketlerini de alabilmek için gerekli girişimleri sürdürdüklerini söyledi.

TUSAŞ Yapısal Grup Başkanı Bekir Ata Yılmaz ise kanatçığın en gelişmiş kompozit malzemeler kullanılarak tasarlanıp üretildiğini söyledi. Kanatçıkların A350 uçağının önemli uçuş kontrol yüzeylerinden olup, uçakta 4 tane bulunduğunu belirten Yılmaz, kanatçıkların uçakların sağa, sola dönmesini sağladığını belirtti.

A350-800 uçağının 250 koltuklu, A350-900 uçağının 300 koltuklu ve A350-1000 versiyonun ise 350-440 koltuk kapasiteli olacağını dile getiren Yılmaz, bu uçağın yeni teknolojik özellikleri itibarıyla menzil, yolcu konforu, yakıt ekonomisi, işletme maliyetlerinin düşüklüğü ve çevreye duyarlı tasarımıyla çağımızın en gelişmiş yolcu uçaklarından biri olacağını kaydetti.

Airbus Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Klaus Richter ise TUSAŞ ile işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Airbus ve TUSAŞ işbirliğiyle gerçekleşen projeler hakkında da bilgi veren Richter, Türk Hava Yolları'nı A350'nun müşterileri arasında görmekten büyük mutluluk duyacaklarını söyledi.

Törenin sonunda projeye katkıda bulunanlara plaket verildi. Öte yandan törenin yapıldığı hangarda TAI tarafından çeşitli firmalar için üretimi devam eden helikopter kabin ve gövdeleri dikkat çekti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri