Türk Sineması ABD'ye çıkarma yaptı

Türk sinemasının eski ve yeni beğenilen filmlerinden seçme bir grup film, Washington'da.

Türk sinemasının yıldızları Hülya Koçyiğit, Şener Şen, Özgü Namal ve Mahsun Kırmızıgül'ün de katıldığı açılış resepsiyonunun ardından Amerikalıların beğenisine sunuldu.
İlk gün, Yavuz Turgul'un ''Eşkıya'' filmiyle, yönetmenliğini Özer Kızıltan'ın yaptığı ''Takva'' ve Kırmızıgül'ün ilk yönetmenlik denemesi olan ''Beyaz Melek'' filmleri, Washington'da Goethe Enstitüsünde gösterime sunuldu.
Türk sineması üzerinden ülke ve sektör tanıtımının hedeflendiği Türk filmleri gösterimi, Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliğinin (TESİYAP) girişimiyle gerçekleştiriliyor. Washington'dan sonra New York'ta da devam edecek Türk filmleri gösterimi projesine, Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor.
TESİYAP Yönetim Kurulu Başkanı Mine Vargı, A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
''Önce Washington'da başladık, yarın New York'a geçiyoruz. Değişik film gruplarını seçtik. Aslında, biraz sinema üzerinden ülke tanıtımı ve sektör tanıtımı yapmak istiyoruz. Ben yapımcıyım. Yönetmenler var, genç oyuncular var, Hülya Koçyiğit, Şener Şen gibi eski ustalar var. Kırmızıgül'ün bu ilk yönetmenliği. Gişe rekorları kıran bir film. Ayrıca 1964 yılında Altın Ayı ödülü kazanmış olan 'Susuz Yaz' filmi de var. Burada biz, bütün yapımcı, oyuncu, yönetmen olarak, Türk sinemasının nerelere geldiğini biraz dışarıya gösterelim dedik.''
Sinema endüstrisinde bir açılım hedeflediklerini belirten Vargı, ''ABD'de bu iş çok iyi biliniyor. Burada sinema deyince Hollywood akla geliyor ama biz yabancı yapımcı ve yatırımcıların dikkatini çekmek istiyoruz. Türkiye'yi de cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Çalışma şartları olarak da, yeni çıkacak teşvik yasasından sonra sanıyorum yabancı yapımcı ve yatırımcıların daha çok ilgisini çekecek'' dedi.
Türk filmlerinin ABD'de gösteriminin, bu amaç doğrultusunda küçük bir adım olduğunu belirten Vargı, ''gösterilen filmlerin doğrudan pazarlanmasından ziyade, sektörün pazarlanmasıyla uğraşıyoruz. Ben, meslek birliği başkanı olarak öncülük yapmak istedim'' dedi.
Filmlerin seçimini TESİYAP'ın gerçekleştirdiğini belirten Vargı, Kültür ve Turizm Bakanlığından da destek istediklerini ve bu desteği almaktan memnun olduklarını ifade etti. ''Eşkıya'', ''Gönül Yarası'', ''Herşey Çok Güzel Olacak'' ve ''Amerikalı'' gibi filmlerin yapımcısı olan Vargı, bu filmlerin hepsini kendi imkanlarıyla, devlet desteği almadan gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
''Bizi seyirci zaten gişe başarısıyla ödüllendirdi. Biz, işimizle yatırımlarımızı sürdürdük. Devlet ancak politikalar üretebilir, ama işi yapan biz özel sektörüz. Devletin bunun dışında kalması lazım. Ama böyle bir tanıtım atağında da bizim gibi kar amacı gütmeyen bir meslek birliğinin bunu karşılayacak gücü yok. O çerçevede bakanlıktan destek aldık. Zaten sinemanın öneminin farkındalar. Ülke tanıtımında sinemadan daha iyi bir araç olamaz. Onun için onlar da bizi destekliyor.''
Vargı, ABD'de bundan sonra Los Angeles ve Chicago'da da Türk filmleri gösterimi düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.
Washington'da bugün de, yönetmenliğini Osman Sınav'ın gerçekleştirdiği ''Pars Kiraz Operasyonu'' ve ''İklimler'' filmleri gösterilecek. Perşembe günü ise yönetmenliğini Tolga Örnek'in yaptığı ''Gelibolu'' ve Fatih Akın'ın ''Yaşamın Kıyısında'' filmi izleyicilerin beğenisine sunulacak.
Açılış resepsiyonunda Türk sinema sanatçıları, Washington'da yaşayan Türklerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Kültür-Sanat Haberleri