''Küresel krizin gelişmekte olan ülkelere yansıdığı 12 Eylül 2008 tarihinden 4 Mart tarihi arasında TL'nin yüzde 39,3 değer kaybettiğini'' bildiren Şimşek, Gaziantep Ticaret Odası'nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, küresel krizin Türkiye'ye yansımalarını sınırlama yönünde ciddi çaba içinde olduklarını belirterek, ''Ama şunu da kabullenmek lazım, dünya modern finans tarihinin en büyük küresel kriziyle karşı karşıya. Her ülke kendi imkanları çerçevesinde bazı tedbirler alıyor, ama maalesef bugüne kadar bu tedbirlerin etkili olduğunu söylemek için erken'' diye konuştu.
Başta ABD olmak üzere dünya ekonomilerinin krizin etkilerini sınırlamak için bugüne kadar yaklaşık 13,5 trilyon dolarlık tedbir paketi açıkladıklarını ifade eden Şimşek, ''Eğer problemin başladığı ülkelerde bankacılık sektöründeki sıkıntılar giderilirse, muhtemelen dünya tekrar normalleşme sürecine hızlı şekilde girer'' dedi.
Şimşek, hiçbir ülkenin küresel krizi tek başına giderecek imkana sahip olmadığını, uluslararası işbirliği gerektiğini vurguladı. Bankaların toplam kredi hacminin 368-370 milyar TL olduğunu bildiren Şimşek, ''Kamu bankaları bu krizden önce piyasaya likidite sağlarken, şimdi öyle bir konumdan çıktılar şu anda belki de bankalar arası piyasada kaynak arayışı içindiler. Sıkıntı dönüp dolaşıp uluslararası kredi mekanizmasının çalıştırılmasına geliyor'' diye konuştu.
Kur konusuna değinen Şimşek, ''Türkiye'ye ilişkin yeni bir kaygı yok. Türkiye'ye özgü yeni bir sıkıntı yok. Birkaç gündür tamamen dışardaki gelişmelerin etkisi ile tekrar bir yeni riskten kaçınma dalgası var. Bu, bunun sonucu'' ifadesinde bulundu.
HABERVAKTİM