Kenan Biter'in haberi
Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul, Tuzhurmatu, Selahaddin, Bici, Tikrit, Süleyman Beyk ve Kerkük'te etkili olmaya başlaması bölgede iş yapan işadamlarını da etkilemeye başladı.
Irak Türkiye’nin Almanya’dan sonra en büyük ikinci ticari partneri olarak biliniyor. O yüzden bölgeye iş yapan iş adamları endişe içerisinde bekleyişini sürdürüyor. Ülkenin güneyine doğru yapılacak tüm ihracatlar askıya alınmış durumda. Yollanan mallar ise depolarda bekletiliyor. IŞİD’in işgal ettiği bölgelerdeki Türk işadamları güvenli bölgelere doğru kaçışını sürdürüyor.
12 MİLYAR DOLARLIK İHRACATIMIZ VAR
Türkiye Irak ile geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bölgede toplamda bin 500’ü aşkın Türk firması faaliyet gösteriyor ve bu şirketlerde 20 bine yakın Türk’ün çalıştığı biliniyor. İş adamlarının yoğunlukla iş yaptığı bölge ise Kuzey Irak. Bölgede ağırlıklı olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteriliyor. Geçen yıl 5 milyar dolardan fazla Irak genelinde proje alındığı biliniyor. Bu açıdan da Türkmenistan’dan sonra en fazla inşaat alanın iş yaptığımız ülke pozisyonunda.
Bölgede iş yapan işadamlarının çatı kuruluşlarından Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç ve DOGÜNSİFED Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu yaşanan gelişmeleri haber7’ye değerlendirdi.
TÜRK İŞADAMLARI ENDİŞELİ
IŞİD’in ilerlediği bölgelerde genellikle müteahhit firmalarının iş yaptığını ifade eden Kılıç, son yaşanan gelişmelerin bölgede iş yapan yüzlerce Türk İşadamını olumsuz etkileyerek endişeye sevk ettiğini belirtti.
SEVKİYAT TAMAMEN DURDU!
IŞİD’in belli bölgelerde üstünlük sağlamasından ötürü özellikle de taşımacılık noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Kılıç, Kuzey’den Güney’e, Güney’den de Kuzey’e akışın tamamen durduğunu bundan dolayı da Irak’ın Güney bölgelerine gönderilen malların sevk edilemediğini söyledi.
MALLAR DEPODA BEKLİYOR
Sevkiyat yapılamadığı için yollanan malların güvenli bölgelerde depolarda bekletildiğini aktaran Kılıç ihracatçıların büyük bir kısmının da olumsuz gelişmelerden ötürü ihracat planlarını askıya aldığını ve gönderimlerini iptal ettiğini belirtti.
Malların sevk edilememesinin bölgede iş yapan ticari grupları olumsuz yönde etkilediğini de sözlerine ekleyen Kılıç, IŞİD militanlarının Türk İşadamlarının yoğunlukla iş yaptığı Kuzey Irak bölgesine ilerlemeyeceklerini düşündüklerini ancak ilerlemeleri durumunda ise yaşanan sıcak çatışmaların kendilerini çok ciddi anlamda etkileyeceğini söyledi.
2003 KORKUSU YAŞANIYOR!
IŞİD’in bölgede etkin bir şekilde kalması halinde ticari faaliyetlerin daha da sekteye uğrayacağını da sözlerine ekleyen Kılıç, çünkü karşımızda ticari dilden anlayan ve bu diyalogları yürütebileceğiniz bir muhatabın olmadığını söyleyerek, ‘’ İnşallah böyle bir durum yaşanmaz. Yoksa olayların daha da büyümesi ve çatışmaların yoğunlaşması halinde 2003 yılındaki Amerika-Irak savaşında ortaya çıkan durumların yaşanmasından korkuyoruz.’’ dedi.
Not: 2003 yılında Irak’la ticaret hacmimiz 940 milyon dolar iken bugün gelinen noktada savaşın etkilerinin yok olması ve güvenin oluşmasıyla birlikte 12 milyar doları aşan bir ticaret hacmi yakalanmış durumda.
YATIRIMCILARIN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİYOR
Dogu Güneydoğu Sanayici Ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu da yaşananların bu aşamada büyük çaplı bir iş krizine yol açmadığını ancak önemli bazı yolların IŞİD tarafından ele geçirilmesinin tedirginlik verici olduğunu söyledi.
IŞİD’in ilerleyişinin psikolojik olarak birçok insanı tedirgin etmiş durumda olduğunu belirten Bedirhanoğlu, Tır şoförlerinin kaçırılmış olması ve Türk konsolosluğunun basılıp vatandaşlarımızın rehin alınmış olmasının da yatırımcıların bölgeye bakış açısını değiştirdiğini söyledi.
IŞİD’in işgal ettiği bölgelerden Kürt bölgelerine vatandaşların akın ettiğini de söyleyen Bedirhanoğlu, bölgede hızlı bir şekilde istikrarın yeniden sağlanması gerektiğini aksi halde iş adamlarının da bu süreçten çok ciddi zarara uğrayacağını dile getirdi.
kenan.biter@haber7.com
Kaynak: Haber7