Karadenizli işadamı Güneş, 9 yıl önce Güneş Tekstil adı altında Özbekistan’da ticari faaliyetlere başladı. 60 bin metrekarelik alana kurulu Özbekistan’ın ilk AVM’si Turkuaz’ı 2004 yılında Taşkent’te hizmete açtı.
2006’da da ikinci alışverişmerkezi MaksimGorki bölgesinde, üçüncüsü ise Semerkant’ta hizmete girdi. O dönem 1500 kişiyi istihdameden Güneş, 2 Mart 2011 günü kendisini 9.5 ay sürecek bir kâbusun içinde buldu. İşadamının alışveriş merkezi, o gün iddiaya göre 500’den fazla maskeli ve silahlı devlet görevlisi tarafından baskına uğradı. Baskın sırasında hemkendisi, hemkardeşi, hem de çalışanlar darp edildi. Güneş 8 gün boyunca kendi ofisinde hapsedilirken, alışveriş merkezi de o süreçte yağmalandı. Vergi kaçırdığı, hatta irticai faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla Özbekistan Milli İstihbarat Hapishanesi’ne konulan Güneş, ne avukatı, ne de ailesiyle görüştürüldü. İşadamına 80milyon dolar ceza kesildi. Sorgulanan AVM personeline de Turkuaz yöneticileri aleyhine ifadeler imzalatıldı. Ülkesinden 40 milyon dolar getirmesi istenen işadamı, bu kadar parası olmadığını söyleyince, 700 bin dolara anlaşıldı. Güneş’in Türkiye’deki ağabeyi 700 bin dolar gönderince, Güneş ve kardeşi öncemahkemeye çıkarıldı, ardından beş parasız sınırdışı edildi.
‘SİLAHLI ADAMLAR BASTI’
Habertürk’e konuşan Güneş, tüm suçlamaları reddederek, “Bir sabah ofiste otururken, tıpkı filmlerdeki gibi, silahlı vemaskeli adamlar AVM’yi bastı. Hiçbir yetki belgesi göstermeden bana vurmaya başladılar. Önce bu adamları terörist sandım, sonra ‘Esembe’ denilen Özbekistan Milli İstihbarat Teşkilatı’namensup olduklarını anladım. Sinir krizi geçirdim, ambulans çağırdılar. O gün 9.5 ay sürecek işkence başladı” diyerek söze başladı. Tüm suçlamaların asılsız olduğunu savunan Güneş, “Bana iftira attılar. Turkuaz grubuna ait 20 şirkette yapılan incelemelerde suç unsuruna rastlanmadı. Sadece gümrük antreposunda ve depolarda 60 bin dolar değerindeki malın evraksız olduğunu iddia edip, beni, kardeşim Fikret Güneş’i ve 16 şirket yetkilisini hapse attılar. O andrepoyu sadece biz değil, alışveriş merkezindeki tümf irmalar kullanıyordu. Ayrıca 500’den fazla çalışanımız sorgulanarak, aleyhimizde ifade vermeye zorlandı. 80 milyon dolar ceza kesildi. Bu süreçte Türklere karşı karalama kampanyası başlattılar. Taşkent’teki Mustafa Kemal Atatürk Caddesi’nin ismini değiştirdiler”dedi.
‘FİZİKİ VE PSİKOLOJİK İŞKENCE’
Özbekistan’daki hapishanede aylarca fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kaldığını iddia eden Güneş, “Darp sonucu üç ay boyunca işitme duyumu kaybettim. Beni koydukları hücredeki diğer mahkûmlar tarafından da şiddete uğradım. Kardeşimi o kadar dövmüşler ki kalbi durma noktasına gelmiş. Yaşadıklarım sonucu az kalsın aklımı yitiriyordum. Yetkililerle resmen pazarlık yaptık, 700 bin dolara anlaştık. Türkiye’den ağabeyim parayı gönderince 7 ay sonra mahkemeye çıkarıldık. Şirket çalışanları, önceden verdikleri ifadeleri reddedince, 2.5 ay süren dava sonunda önce beraat, sonra sınırdışı edildik” dedi.