Türk Halkı İsrafçı

MasterCard tarafından 6 ayda bir gerçekleştirilen MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının çoğu tasarruf yapmıyor

Kart kullanım alışkanlıklarına ve yatırım eğilimlerine ilişkin Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, 2000'li yılların başında yüzde 1'i geçmeyen altına tasarruf yapma eğilimi, Ağustos 2008'de yüzde 12'lik tercih oranı ile tasarruf araçları arasında liderliğe yükseldi.

Altını, YTL ve döviz olarak "yastık altı" izledi. Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin yüzde 11'i tasarruflarını YTL olarak yastık altında, yüzde 8'i ise döviz olarak elinde tuttuğunu belirtti.

Araştırmanın Ağustos 2008 sonuçlarına göre, geçmiş yıllarda "popüler" seçeneklerden biri olan bankaya yatırma (banka faizi), yüzde 5'lik tercih oranı ile geri planda kaldı. Türk halkı, son dönemde hisse senedi ya da banka faizi gibi yatırım araçlarını terk ederek geleneksel yatırım araçlarına döndü.

Türk halkı tarafından kullanılan diğer tasarruf araçları arasında yatırım fonları (yüzde 3), banka faizi (döviz olarak yüzde 2), taşınmaz mülk edinmek (yüzde 2) ve hisse senedi almak (yüzde 1) geldi.

MasterIndex'e göre, Türk halkının yüzde 64'ü de tasarruf yapmıyor.

Kadınların tasarruf yapma eğilimi erkeklere oranla ön planda yer alıyor. Erkeklerin ellerine geçen fazladan para ile borç ödeme, yeni iş kurma ve işini geliştirme eğilimleri kadınlara göre ağır basarken, kadınların ev alma, eğitim, sağlık harcamaları, altına yatırım yapmak ve alışveriş tercihleri ön plana çıkıyor.

Türk halkı, eline geçen fazla para ile öncelikle ev alacağını belirtiyor. Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin yüzde 37'si ellerindeki fazla parayı gayrimenkul alımıyla değerlendirmeyi planlıyor. İkinci sırada ise borç ödemek ve otomobil almak geliyor.

Ekonomi Haberleri