Türk ebrusu görücüye çıkacak

Batı'da “Türk kağıdı” olarak adlandırılan geleneksel Türk el sanatı ebru, modanın kalbinin attığı merkezlerden New York'ta bir Türk tasarımcının motifleriyle podyuma çıkacak.

Batı'da “Türk kağıdı” olarak adlandırılan geleneksel Türk el sanatı ebru, modanın kalbinin attığı merkezlerden New York'ta bir Türk tasarımcının motifleriyle podyuma çıkacak. Moda tasarımcısı Nedret Taciroğlu'nun ebru sanatının izlerini taşıyan “Ebruli” adlı koleksiyonu, 15 Şubatta New York Moda Haftası'nda sunulacak. Moda tasarımcısı Taciroğlu, AA muhabirine New York'ta görücüye çıkacak yeni koleksiyonuna ilişkin bilgi verdi.
“Nedo Collection” markasının yaratıcısı olduğunu ve bugüne değin Milano ve New York'ta düzenlenen moda haftalarında Türkiye'yi temsil ettiğini anlatan Taciroğlu, modellerinde Osmanlı ve Türk motiflerinden yararlandığını söyledi. Yeni koleksiyonunun ana temasının da Türk ebru sanatı olduğunu aktaran Taciroğlu, “Ebruli” adı altında hazırladığı 2010 sonbahar-kış koleksiyonunu 15 Şubat Pazar günü moda dünyasının kalbinin attığı New York Moda Haftası'nda sunmaya hazırlandığını ifade etti. Taciroğlu, koleksiyonun Park Avenue'da bulunan The Waldorf Astoria Hotel'de yapılacak defileyle moda dünyasıyla tanışacağını kaydetti.

Ebru sanatından çok etkilendiğini ve yeni koleksiyonunda bu sanattan esinlendiğini anlatan Taciroğlu, koleksiyonunu özel bir kumaş ve desen çalışması yaparak 6 ayda hazırladığını belirtti. New York Moda Haftası'nda ikinci kez yer alacağını ifade eden Taciroğlu, defilede 20 yabancı mankenin podyuma çıkacağını söyledi. Taciroğlu, “Defileyi ABD'nin önde gelen mağaza ve butik zincirlerinin sahipleri, New York'un önde gelen ailelerinin mensupları, diplomatlar, yabancı gazeteci ve editörlerin de aralarında yer aldığı 300 seçkin davetli izleyecek” dedi.

“TÜRK İSMİNİ DUYURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM”


Yeni koleksiyonundaki kumaşların özel olarak ebru ustaları tarafından teker teker adeta bir tablo çalışması gibi hazırlandığını aktaran Nedret Taciroğlu, 35 parçalık bu özel koleksiyonun kendi çizgileriyle modernize edildiğini belirtti.

Modada sadelikten yana olduğunu vurgulayan Taciroğlu, “Benim tarzım sade hatları korurken, kol, etek ucu, yaka kenarı, sırt, bel gibi detaylara yoğunlaşmak... Yeni koleksiyonumda da feminen ve romantik kadını ortaya çıkardım” sözleriyle “Ebruli” isimli koleksiyonunu tanıttı. ABD'de 14 ayrı noktada tasarımlarının satışa sunulduğunu anlatan Taciroğlu, defileye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Ben dünyaca ünlü moda merkezlerinde bu koleksiyonları sunarak Türk ismini dünyada duyurmak için çalışıyorum. New York gibi tasarımın ön planda olduğu bir şehirde sunum yapmak büyük bir ayrıcalık. Ben ve ekibim, tasarım çalışmalarımızı yaparken, sade hatların feminen detaylarda buluştuğu, özel dikiş teknikleri uygulayarak vücut hatlarını vurguladık. Kol, etek ucu, yaka kenarı gibi detaylarda geometrik çalışmalar, volanlar, biye ve kristallerle calışıp genç ve modern kadın imajını koleksiyonuma yansıttım. Koleksiyonumda siyah, beyaz, gri, bej gibi renkler ağırlıkta bulunuyor. Kaşmir, saten, şifon kumaşlar kullanılarak hazırlanan kısa gece elbiseleri, kristal işlemeli paltolar, mini elbiseler de ebru desenleriyle renkleniyor. Bu koleksiyonu New York gibi bir moda merkezinde sunmak da gurur verici.”

KAĞIDIN ÜZERİNE KONAN “BULUT”


Geleneksel Türk el sanatlarından “ebru”, koyulaştırıcı bir madde ile kıvamı artırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kağıda geçirilmesi ile yapılıyor.

“Bulut” anlamına gelen ve Farsça bir kelime olan “ebr” sözcüğünden türetilen ebru, Batı'da “Türk Kağıdı” olarak adlandırılıyor. Kağıt süsleme sanatlarının en eskilerinden olan ve “usta-çırak” usulü ile öğrenilen yüzlerce yıllık bir sanat olan ebrunun “battal ebru”, “gelgit ebrusu”, “şal ebrusu”, “somaki (mermer) ebrusu”, “taraklı ebru”, “hafif ebru”, “akkase ebru”, “kumlu-kılçıklı ebru”, “yazılı ebru”, “hatip ebrusu”, “çiçekli ebru” gibi çeşitleri bulunuyor.


Kültür-Sanat Haberleri